Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Aminoàcids i salut mental

Aminoàcids i salut mental

21 gener 2015

Els aminoàcids són la base de tot procés vital perquè són absolutament necessaris en tots els processos metabòlics. Les seves funcions més importants són el transport òptim i l’optimització de l’emmagatzematge de tots els nutrients. Existeixen dos tipus d’aminoàcids: els que l’organisme no produeix de forma natural i s’han d’incorporar a través de la dieta -s’anomenen essencials perquè ens hem d’assegurar d’ingerir-los- i els que produeix o sintetitza el nostre organisme –no essencials– igualment importants.

Per abordar els últims avenços en investigació sobre els aminoàcids i la seva incidència i implicació en patologies de salut mental, la vocalia de Plantes Medicinals i la vocalia d’Alimentació i Nutrició del COFB, conjuntament la secció de Metges Homeòpates del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB), van organitzar dues xerrades el 28 i 29 de novembre per a farmacèutics i metges. Hi van assistir un centenar de professionals al nostre Col·legi.

Les dues sessions van anar a càrrec de Jose Javier Aizpiri, neuròleg i psiquiatra, fundador i director mèdic de medicina psico-orgànica (servei integral de tractament d’alcoholisme, toxicomanies, depressions i alteracions de la conducta alimentària) i investigador en el camp dels aminoàcids lliures perifèrics, la cartografia cerebral i la seva interrelació en el diagnòstic i tractament de l’alcoholisme, la depressió, l’estrès, els síndromes d’ansietat i els quadres involutius a Guipúscoa. Aizpiri entén que és impossible separar els trastorns cerebrals de la falta de nutrients adequats per al cervell i defensa que sempre que l’organisme travessa crisis funcionals com a desnutrició aguda o crònica, traumatismes, deficiències cerebrals o nervioses -estrès, depressions, ansietat, etc.- solen constatar-se en sang importants variacions en els valors normals de aminoàcids.

“La base de la vida és l’aminoàcid. Totes les cadenes moleculars que conformen el nostre cos estan compostes per cadenes d’aminoàcids. Alguns són indispensables per al correcte funcionament neuronal i la seva absència està directament relacionada amb problemes al nostre cervell, que es manifesten en trastorns afectius i emocionals” explica el doctor Aizpiri. “Hi ha molts aminoàcids: el triptòfan, per exemple, és un precursor natural de la serotonina de la qual deriva la melatonina. A partir dels 50 anys, les necessitats de melatonina i triptòfan estan una mica alterades perquè la concentració natural del cos disminueix. És per això que moltes persones amb l’edat pateixen desordres depressius i falta de son. Quan es restableixen aquests nivells de serotonina milloren les condicions físiques”. Aizpiri també va explicar que els nivells de metionina o taurina tendeixen a baixar al vespre, pel que és convenient recomanar la seva ingesta abans de dormir, i que la falta d’àcid glutàmic pot estar associada a una sensació d’esgotament total.

Cal entendre individualment, doncs, la base neurològica de la patologia per aplicar determinats aminoàcids al pacient, cal personalitzar i tenir en compte la intervenció en diversos nivells: depurar, dieta adequada, recuperació hepàtica i intestinal i control del pH. I és possible recuperar un cervell a nivell físic amb un entorn sa, física i emocionalment parlant? Per al doctor Aizpiri, sí: “en dos anys es podria recuperar en gran mesura un cervell, a raó de dos grams al dia. Les expectatives amb un pacient que té determinada patologia variaran en funció de la seva afectació, a vegades cal tenir més paciència” i afegeix: “tota teràpia d’antienvelliment cerebral implica un diagnòstic correcte, eliminar els tòxics, canviar els hàbits de vida i nodrir i estimular el nostre cervell

Van moderar l’acte Guillem González, president de la Secció Col·legial de Metges Homeòpates de Barcelona, juntament amb Anna Bach, vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB.

cofb.141128-25

El doctor Aizpiri durant la seva intervenció a la conferència

Amb la col·laboració de:

 

COMB

 

 

2 Comentaris

  1. Hola….
    DUbte: es pujarà aquesta conferencia dins de la pàg. web del COFB com a audioconferència pq puguem escoltar-la els que no vam poder asistir-hi?
    Gràcies.

    • Benvolguda Núria, no està previst que es publiqui aquesta conferència a la web dels col·legiats de Barcelona.A l’apartat E-conferències es van publicant les que estan disponibles, però aquesta no està programada. Gràcies.

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal