Estàs aquí: Inici > Recomanacions del farmacèutic > La grip: com detectar-la i (no) tractar-la

La grip: com detectar-la i (no) tractar-la

30 gener 2015

Antigament, els homes de l’Edat Mitjana creien que la influència dels astres i d’altres cossos celestials causava els símptomes de la grip, i per això en deien influenz o flu, popularment en anglès. Nosaltres, però, en diem grip perquè vam adoptar el terme del rus, que vol dir “atac”. Però què és la grip?

temperatureLa grip és una malaltia transmissible aguda produïda per un virus que afecta les vies respiratòries superiors. Es tracta d’un virus que es propaga per les microgotes que s’escampen amb la tos i els esternuts de les persones afectades. Després de les 18 o 72 hores de la primera infecció, la malaltia comença a evidenciar-se en el nostre cos, i acostuma a durar entre 5 i 6 dies. Els símptomes més evidents són la febre (+38ºC), el mal de cap i de coll, els dolors musculars, l’abatiment i la fatiga, i de manera menys freqüent, la tos seca, els ulls plorosos, la congestió i la destil·lació nasal. L’època en què més casos de grip es registren és l’hivern, concretament entre el novembre i l’abril.

Amb la grip no s’han de prendre antibiòtics

Mentre que la grip és causada per un virus, els antibiòtics ataquen els bacteris i, per tant, no s’han de prendre per eradicar-la. De fet, el seu ús en la grip pot ser contraproduent. Els tractaments habituals per als símptomes de la grip són el paracetamol i l’àcid acetilsalicílic, indicats per la febre i el dolor. Així mateix, és important descansar per ajudar a la millora de la infecció.

D’altra banda, també és aconsellable vacunar-se per evitar la grip, sobretot les persones afectades per patologies respiratòries i cardíaques cròniques, immunodeprimits, i persones en contacte quotidià amb aquests malalts. L’època en què s’ha d’administrar és a la tardor, sempre i quan encara no tinguis la grip; si no, cal esperar a estar totalment recuperat.

Grip o refredat? De vegades no sabem si el que tenim és la grip o només un refredat. La primera diferència que hi ha la pots notar a l’inici, perquè mentre que la grip sorgeix de cop, el refredat ho fa de manera gradual. D’altra banda, mentre que si tens la grip pots tenir febre i dolor lumbar, amb el refredat aquests símptomes no t’apareixeran.

Per a més informació consulta el nostre web de salut.

 

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal