Estàs aquí: Inici > Notícies farmàcia > Campanyes informatives a favor de la vacunació

Campanyes informatives a favor de la vacunació

7 juliol 2015

El diagnòstic del primer cas de diftèria a Catalunya després de 32 anys ha reobert el debat sobre la vacunació. En aquest context, el Col·legi de Metges de Barcelona (COMB), amb el suport del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, ha engegat la campanya “Vacunar és protegir”. L’objectiu és conscienciar als ciutadans de la importància de vacunar-se, tant per protegir-se ells mateixos de malalties infeccioses com per protegir al seu entorn més immediat, i deixar clar que les vacunes salven vides.

vacunaresprotegirLa campanya consta d’un vídeo en el què han participat metges especialistes amb una sòlida trajectòria professional i reconeguts per la seva implicació en la millora de la sanitat catalana, i destacades personalitats del món cultural, periodístic i esportiu, com l’esportista Ona Carbonell, el periodista Antoni Bassas o l’escriptor Quim Monzó.

La iniciativa també està present a les xarxes socials amb el hashtag #vacunarésprotegir i han creat un portal específic amb tota la informació: http://vacunaresprotegir.comb.cat

Farmacèutics i vacunes

Per posar l’ènfasi i alertar de que la no vacunació pot provocar el retorn de malalties infeccioses que estaven latents i contingudes gràcies als programes d’immunització infantil, la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya (RAFC) va publicar al mes de març un volum de recomanacions sobre vacunació i salut pública. En aquest document fa palesos els beneficis en l’àmbit personal i col·lectiu de la immunització massiva: “moltes malalties infeccioses es troben en un estat latent i es contenen gràcies als programes de vacunació infantil. Si aquest mur de contenció es trenca, els problemes sanitaris poden ser greus. El senyal d’alarma ja s’ha donat, principalment, en la medicina pediàtrica, en què s’estan diagnosticant malalties que estaven sota control” manifesten en aquest informe que “analitza els pros i els contres de les vacunacions en el moment actual perquè es pugui disposar d’una opinió científica independent”.

Podeu consultar “Les recomanacions de l’Acadèmia ‘Vacunacions i Salut Pública’” en aquest enllaç (PDF).

Al web de salut del Col·legi trobaràs informació sobre les vacunes i la importància de seguir el calendari vacunal.

Decàleg de les vacunes: 

  1. Les vacunes protegeixen contra malalties infeccioses que poden ser molt greus.
  2. Aquestes vacunes, que són al calendari de vacunacions sistemàtiques, prevenen de patir les malalties següents: diftèria, tètanus, tos ferina, poliomelitis, xarampió, rubèola, paroditis (galteres) i hepatitis B, meningitis contra el meningococ del grup C i meningitis contra l’Haemophilus influenzae del grup B.
  3. És molt important anotar curosament les vacunes que s’han administrat al nen al carnet de vacunacions.
  4. Hi ha malalties que perquè la vacunació sigui completa precisen més d’una dosi de la vacuna.
  5. Les vacunes són segures i molt necessàries.
  6. Les vacunes tenen de vegades efectes secundaris.
  7. Cal seguir el calendari de vacunacions sistemàtiques (via Canal Salut de la Generalitat).
  8. Les vacunes són gratuïtes.
  9. Si el nen té el sistema immunitari alterat (immunodepressió) o alguna malaltia crònica descompensada com pulmonar, coronària o renal, no se l’ha de vacunar.
  10. No oblidar consultar qualsevol dubte al pediatre i/o al farmacèutic.

Font: Farmaceuticonline

Informació d’interès: Vacunes infantils (Farmaceuticonline, web de salut del Col·legi)

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal