Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Aprendre a gestionar el laboratori clínic

Aprendre a gestionar el laboratori clínic

19 agost 2015

microscopi-investigacioFomentar la comunicació d’experiències amb vistes a prendre decisions a qualsevol nivell de responsabilitat en el laboratori clínic és una de les millors eines per contribuir al progrés dels professionals i de les organitzacions. La nova edició del curs de ciències de laboratori clínic, organitzat pel Col·legi, en col·laboració amb l’Associació Catalana de Ciències del Laboratori Clínic (ACCLC), va aprofundir en els conceptes de gestió i organització dels laboratoris clínics per assolir totes les tasques de direcció amb la utilització correcta dels recursos humans i tècnics a l’abast. El curs també va proporcionar els coneixements que permeten als professionals aplicar una millora continuada de la qualitat als laboratoris clínics.

El format de la formació ha permès establir un espai de diàleg i de debat dels temes relacionats amb la gestió del laboratori clínic, i tal i com explica una de les coordinadores del curs, Lluïsa Juan, doctora en Farmàcia, responsable de Laboratori d’Urgències de CatLab-Hospital de Martorell, especialitzada en bioquímica clínica i vocal d’Anàlisis Clíniques del COFB: “a cada sessió es plantejava un tema d’actualitat en el món del laboratori, amb una introducció prèvia del professor, i es dedicava la resta de temps al debat entre els professionals assistents. És un format que pretén el diàleg, la discussió i, si és possible, establir conclusions sobre el tema plantejat”.

El curs va intentar incloure temes de totes les especialitats relacionades amb el laboratori clínic (hematologia, microbiologia, bioquímica, immunologia, genètica, etc.) així com temes transversals, com ara el control de la qualitat, l’automatització, els recursos humans, o l’acreditació i certificació, entre d’altres.

Les puntuacions en les enquestes sobre el professorat són satisfactòries (entre 7 i 10), i també s’ha valorat positivament el format, que permet que hi hagi molt de temps per debatre el tema plantejat.
El personal docent estava format per Beatriz Bellosillo, doctora en Farmàcia, responsable de l’Àrea de Diagnòstic Molecular del Servei de Patologia de l’Hospital del Mar de Barcelona; Aurora Blanco, doctora en medicina i cirurgia, especialista en bioquímica clínica, responsable de la Unitat de Gestió Qualitològica del Laboratori Clínic de l’Hospital Universitari de Bellvitge; Elena Casals, doctora en medicina i cirurgia, especialista en bioquímica clínica, consultora, Servei de Bioquímica i Genètica Molecular de l’Hospital Clínic Barcelona, coordinadora del protocol de diagnòstic prenatal d’anomalies congènites del Departament de Salut de la Generalitat; Javier Gella, doctor en farmàcia, especialista en bioquímica clínica, professor de bioquímica de la Facultat de Medicina de la UAB, director de l’Àrea de Reactius Biosystems SA; Mar Mallo, doctora en biologia, responsable del laboratori de microarrays, Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC), Campus Can Ruti; Dolors Pelegrí, doctora en medicina i cirurgia, llicenciada en ciències químiques, especialista en bioquímica clínica, responsable del core de “Laboratoris Clínics Vall d’Hebron”; Josefa Pérez, llicenciada en medicina, especialista en microbiologia i parasitologia, coordinadora de microbiologia, CAT-LAB; Virginia Plasencia, llicenciada en ciències químiques, especialista en microbiologia i parasitologia, adjunta de microbiologia, Laboratori de Referència de Catalunya (LRC); i Josep M. Queraltó, doctor en medicina i cirurgia, especialista en anàlisis clíniques i bioquímica clínica, consultor sènior i cap de secció de toxicologia i monitoratge, director de la qualitat dels laboratoris de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

La formació estava coordinada per la vocal del COFB, Lluïsa Juan, i Luisa Álvarez, doctora en Farmàcia, coordinadora de la qualitat del Centre de Diagnòstic Biomèdic de l’Hospital Clínic de Barcelona, especialitzada en bioquímica clínica.

Amb la col·laboració de:

ACCLC

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal