Estàs aquí: Inici > Recomanacions del farmacèutic > Medicaments i conducció, què cal saber abans d’agafar el cotxe?

Medicaments i conducció, què cal saber abans d’agafar el cotxe?

24 agost 2015

Les carreteres espanyoles són testimoni de milions de desplaçaments amb cotxe, i més ara que s’acosta per a molts viatgers l’operació tornada de vacances. Segons informen des del Consejo de Colegios Oficiales de Farmacéuticos, és necessari prendre una sèrie de precaucions que minimitzin els riscos al volant, entre d’altres, tenir especial cura amb les possibles alteracions que alguns medicaments tenen sobre la capacitat de conducció. A Espanya, segons diversos estudis, un 17% dels conductors afirma estar en tractament farmacològic, fet que es veu agreujat perquè tres de cada quatre pacients afirma no haver rebut advertiments sobre l’efecte de la seva medicació.

conduccion-picEn l’actualitat al voltant de 5.000 presentacions de medicaments inclouen el pictograma per alertar de la seva interacció amb la conducció i que el pacient completi la informació amb la inclosa en el prospecte

Encara que normalment els accidents solen produir-se per la convergència de diverses circumstàncies i no per una sola causa, certs fàrmacs arriben a produir veritables alteracions de l’adequada capacitat per conduir amb seguretat. Per això, en el cas d’haver de posar-nos en tractament amb algun fàrmac, és molt important esbrinar si pot tenir algun efecte sobre la nostra capacitat de conducció, informació que sempre trobarem especificada al prospecte i gràcies a la qual podrem prevenir qualsevol possible risc.

El Consejo alerta que els grups de medicaments amb major efecte en la conducció són:

  • Aquells que actuen sobre el sistema nerviós central: antidepressius, ansiolítics, hipnòtics, antipsicòtics, etc.
  • Antihistamínics utilitzats per al tractament de l’al·lèrgia (efecte mínim en els de nova generació com loratadina o mizolastina).
  • Relaxants musculars.
  • Alguns col·liris.
  • Nombrosos antineoplàsics i immunomoduladors.

Consells amb els medicaments que poden influir en la conducció

Per evitar possibles efectes dels medicaments sobre la conducció es recomana evitar conduir en iniciar un tractament que potencialment pugui disminuir reflexos o capacitat visual, tenir especial precaució a l’hora de l’administració conjunta de diversos medicaments, i per descomptat no consumir alcohol. En qualsevol cas cada situació ha de ser valorada individualment, ja que un mateix medicament podria no afectar a una persona i sí fer-ho de forma significativa a una altra. Fins i tot, un mateix medicament podria influir de forma diversa en la mateixa persona en dos moments diferents.

Els farmacèutics, pel seu contacte directe amb el pacient juguen un paper essencial a l’hora de conscienciar a la població sobre la importància de la seguretat vial. La labor informativa del farmacèutic en aquest sentit és de gran rellevància, ja que d’una banda promou l’ús racional dels medicaments, però a més, coneix tots els medicaments que pot utilitzar el ciutadà, requereixin o no de recepta. En aquestes vacances, davant qualsevol dubte amb els medicaments i la conducció, els ciutadans poden acudir a alguna de les 21.854 farmàcies comunitàries repartides per tota Espanya i consultar amb el farmacèutic.

Font: Portalfarma i Medicaments i conducció (Via Farmaceuticonline)
Espai “Medicamentos y conducción” de Portalfarma

Potser també t’interessa:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal