Estàs aquí: Inici > Destacats > La denúncia del retard en el pagament, els serveis a les farmàcies i l’informe de la CNMC, entre molts altres temes recollits pels mitjans a l’octubre

La denúncia del retard en el pagament, els serveis a les farmàcies i l’informe de la CNMC, entre molts altres temes recollits pels mitjans a l’octubre

4 novembre 2015
324-president

El president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Jordi de Dalmases, en una entrevista a 324 de TV3

Nou retard en el pagament a les farmàcies: s’agreuja el deute

El mes d’octubre ha estat un mes molt intens per a les farmàcies, que han aparegut als mitjans amb temes molt diversos. La notícia més contundent va arribar el 30 d’octubre, amb l’anunci de la Generalitat de l’agreujament del deute, davant la impossibilitat de poder pagar cap factura fins a finals d’any. El Col·legi ho va denunciar amb contundència als mitjans: es va enviar nota de premsa a tots els mitjans de comunicació i les repercussions es van registrar a tots els nivells, tant premsa escrita com online, ràdio i televisió. Tant el president del Col·legi, Jordi de Dalmases, com el vicepresident, Francesc Pla, i el vicetresorer, Jordi Casas, van atendre a les múltiples peticions que van formular els mitjans, interessats en donar a conèixer a l’opinió pública aquest nou impagament, una situació que els farmacèutics porten patint quatre anys. L’Administració ja estava pagant els medicaments a 90 dies respecte a la data de factura, amb aquest agreujament no es cobraran fins a 4 mesos després. S’ha denunciat insensibilitat i manca de previsió, i s’ha apel·lat a la responsabilitat de tots els administradors per garantir un bé essencial com és l’accés als medicaments a la població.

El mateix dia 30, es van registrar més d’un centenar de repercussions. Destaquen l’entrevista al president al 324 de TV3, o les seves declaracions a TV3 TN migdia (a partir del minut 09’22’’), TV3 TN vespre (a patir del minut 13’46”), a TVE1 Catalunya (a partir del minut 10’44”) i a la seva edició nacional TVE1 Telediario 1 (a partir del minut 09’07”) o l’edició vespertina de TVE1 Telediario 2 (a partir del minut 02’17”); també al dia següent, a Telemadrid Diario de la noche (a partir del minut 11’51”). En ràdio, destaquen les seves intervencions als informatius de Rac1 14/15 (a partir del minut 09’20”), Cadena Ser Hora 14 (a partir del minut 54’20”) i la seva edició catalana Cadena Ser Hora 14 Catalunya (a partir del minut 15’12”), o Cadena Ser La ventana (a partir del minut 05’30”).

Per la seva banda, Francesc Pla va intervenir a 8TV 8 al Dia (a partir del minut 14’40”), Antena 3 Noticias 2 (a partir del minut 13’54”), Tele 5 Informativos T5  (a partir del minut 08’40”), La Sexta Noticias 2a edición (a partir del minut 16’21”) o el dia 31 a Cuatro Noticias Cuatro1 (a partir del minut 16’29”). En ràdio, intervencions destacades a RNE Informatiu migdia (a partir del minut 34’23’’) o La Xarxa Notícies en xarxa vespre (a partir del minut 38’15’’).

Jordi Casas va atendre a diverses ràdios: Onda Cero Noticias mediodía (a partir del minut 00’46”), Es Radio Es noticia (a partir del minut 46’10”) o Gestiona radio Pulso empresarial (a partir del minut 55’54’’). I també al dia següent a Cadena Cope La mañana del sábado (a partir del minut 01h 11’14”), entre d’altres.

Així mateix, la notícia l’ha recollit extensament la premsa generalista -és el cas de mitjans com La Vanguardia, El Mundo, El País, El Periódico o l’agència de notícies Europa Press– i la premsa especialitzada a capçaleres com Correo Farmacéutico o El Global, entre d’altres.

Davant aquesta denúncia de manca de finançament per fer front a les factures en medicaments, el ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, va afirmar al dia següent, el 31 d’octubre, que no deixarà les oficines de farmàcia catalanes sense cobrar. Podeu consultar la notícia a Antena 3 Noticias 2 (minut 20’12”), TVE1 Telediario 1 (minut 18’25”) o el diari de premsa especialitzada Redacción Médica.

En breu, a la sala de premsa del web institucional, es podran consultar totes les repercussions. També al proper recull de mitjans de novembre d’aquest Blog trobareu la resta de repercussions que s’han anat registrant els primers dies del mes.

Serveis a la farmàcia: s’estén el programa de cribratge de càncer de colon

TV3-colon

TV3 es va fer ressò de l’extensió del programa de cribratge de càncer de colon en què participen les farmàcies. La notícia inclou imatges de la farmàcia Sindreu d’Argentona

Els serveis professionals a la farmàcia també han estat notícia. Continua l’extensió del Programa de detecció precoç del càncer de còlon per tota la província de Barcelona amb la implicació de les farmàcies. Des del mes de setembre ha iniciat la seva extensió a la resta de Barcelona ciutat, l’Àrea Metropolitana Sud, Àmbit del Barcelonès Nord, Maresme i Vallès Occidental i fins al final d’any s’anirà desplegant a la resta del territori de la regió, que abasta els municipis de les comarques del Garraf, el Vallès Oriental, l’Anoia i el Bages-Berguedà. El TN migdia de TV3 ho va recollir, amb imatges de la farmàcia Sindreu d’Argentona. També s’han fet ressò El Prat TV, amb declaracions de Jordi Casas, vicetresorer del COFB, i  Canal Blau, amb declaracions de la farmacèutica Cristina Lobato de Vilanova i la Geltrú.

Així mateix, del 15 al 17 d’octubre, va tenir lloc el IX Congrés Nacional d’Atenció Farmacèutica. Diversos mitjans de la premsa especialitzada es van fer ressò de projectes vinculats a les farmàcies catalanes que es van presentar en el marc d’aquets congrés: és el cas del pilotatge d’un nou servei de detecció d’apnea impulsat des del Col·legi a Correo Farmacéutico, amb declaracions de Francisca Aranzana, vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, i del Programa d’educació sanitària a persones grans de Catalunya sobre el bon ús del medicament, també publicat a Correo Farmacéutico, que recull declaracions de la secretària tècnica del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Pilar Rius.

Així mateix, la secretària del Consell, Pilar Gascón, va publicar a El Global un article d’opinió parlant de la remunació dels serveis com a “qüestió inapel·lable”. Aquestes declaracions també les recull imFarmacias i Correo Farmacéutico.

Reaccions a l’informe de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència

TV3Pla

Francesc Pla, vicepresident delm Col·legi, explica a TV3 el nostre posicionament davant l’informe de la CNMC

El 21 d’octubre la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va publicar el Estudio sobre el Mercado de Distribución Minorista de Medicamentos en España on es qüestionava, un cop més, l’actual model de farmàcia i es plantejaven propostes com la venda de medicaments sense recepta fora del canal farmacèutic. Les reaccions a aquest anunci han arribat des de tots els estaments de la Sanitat. El conseller de Salut, Boi Ruiz, va defensar al TN migdia de TV3 el nostre model de farmàcia i va declarar que “la farmàcia és un agent de salut i, el medicament, un producte que fan servir els agents de salut, no un producte que es pot comercialitzar com si fos un producte de consum qualsevol”. Per la seva banda, Francesc Pla, vicepresident del Col·legi, va explicar al mateix mitjà (minut 29’) que no es té en compte els efectes que poden tenir sobre els pacients aquestes propostes, com per exemple les interaccions entre medicaments. L’Agència Catalana de NotíciesEl Punt Avui, Diari de Tarragona, La Razón i el seu suplement A tu salud, Directe.cat i Eixdiari i Diariofarma també van recollir declaracions de Pla al respecte.

imfarmacias-agora

imFarmacias

Novetats del programa formatiu del nou curs d’Àgora Sanitària

Aquest mes d’octubre també s’ha enviat nota de premsa per informar de les novetats del programa formatiu del 3r trimestre al portal de formació Àgora Sanitària. La nota incloïa declaracions de Cristina Rodríguez, cap del departament de Formació i Desenvolupament professional del COFB. Es van fer ressò diversos mitjans de la premsa especialitzada: imFarmacias, El Global i Diariofarma.

elfarmaceutico-novabbs

El Farmacéutico

Renovació del portal de comunicació amb els col·legiats

També hem estat proactius comunicant a la premsa la posada marxa de la renovació del portal de comunicació del COFB amb els seus col·legiats anomenat “cofb.net”, que amb 6.563.840 pàgines vistes durant el 2014 s’ha consolidat com a eina de treball. Els mitjans de premsa especialitzada El Global, El Farmacéutico, Correo Farmacéutico, Sanifax, Farmanatur i imFarmacias ho van recollir a les seves capçaleres.

elglobal-diagentgran

El Global

1 d’octubre, Dia Internacional de la Gent Gran

El primer dia del mes vam commemorar aquesta efemèride explicant als mitjans com els farmacèutics donen eines per millorar el seguiment dels tractaments. Seguir correctament els tractaments és un dels reptes a què ens hem d’enfrontar a mesura que ens fem grans i acumulem diferents malalties de caràcter crònic. La diferència entre fer-ho bé o no, pot tenir importants implicacions per a la salut del pacient, és per això que els farmacèutics s’han implicat en donar eines i formació que facilitin un bon ús dels medicaments per tal que tinguin l’efecte desitjat. Correo Farmacéutico, El Global (amb declaracions de Mercè Barau, vocal de la Junta del COFB), Aula de Farmacia, Saludemia i Sanifax ho van publicar.

diariofarma-infarma2016

Diariofarma

Infarma Madrid 2016

La propera edició d’ Infarma va presentar el mes d’octubre els seus Comitès Científic i Organitzador. Diariofarma va publicar la notícia amb menció a Jordi de Dalmases, president del COFB. També es van fer ressò Sanifax, Acta Sanitaria i El Global.

correofarmaceutico-diada

Correo Farmacéutico

Celebrem la professió: Diada del Farmacèutic

El 7 d’octubre el Col·legi va celebrar la Diada del Farmacèutic 2015, que va tenir lloc al Palau de la Música de Barcelona per retre homenatge als professionals de la farmàcia que han complert 25 i 50 anys de col·legiació. També vam informar a la premsa especialitzada i Correo Farmacéutico, imFarmacias, Diariofarma, El Global, Sanifax ho van recollir. Aquesta última publicació també va nomenar “Figura del dia” al president del Col·legi, Jordi de Dalmases, per l’organització de l’acte i el seu discurs a l’esdeveniment.

tve-vacuna-barau

Mercè Barau, vocal del COFB, parlant de la vacuna de la meningitis a TVE

Portaveus en diversos temes

La vacuna de la meningitis es va començar a comercialitzar l’1 d’octubre a les farmàcies i Mercè Barau, vocal del COFB, va donar el nostre posicionament a Notícies en xarxa de La Xarxa TV i als L’informatiu migdia de TVE Catalunya (a partir del minut 13’55’’).

Aquest mes també va tenir lloc el IX Congrés Farmacèutic de Castella i Lleó. Hi va assistir el president del COFB,  Jordi de Dalmases, i les seves declaracions les recull Correo Farmacéutico.

Per la seva banda, Maria José Alonso, vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia, va explicar a Televisió de Badalona – La Gran Vida la campanya sanitària que vam engegar el mes de setembre sobre l’ús adequat dels medicaments tradicionals a base de plantes, en col·laboració amb el Consejo General de Colegios Farmacéuticos i el Centro de Investigación sobre Fitoterapia (INFITO). Alonso també va ser partícip del III Congrés d’Autocura. Ho van explicar El Global i imFarmacias.

Al seu torn, Núria Bosch, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris va participar a la III Jornada Profesional de Farmacéuticos en la Dermofarmacia moderant una de les taules: Redacción Médica i imFarmacias ho vanexplicar.

Els polls és un dels temes recurrents amb la tornada a les escoles. Des del COFB exercim com a portaveus explicant les recomanacions que el farmacèutic pot facilitar des de la farmàcia. És el cas del reportatge del diari Ara que menciona l’aportació del Col·legi.

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal