Estàs aquí: Inici > Notícies farmàcia > Farmàcies de Barcelona formen en l’ús de fitoteràpia per a l’estrès, l’insomni i l’ansietat

Farmàcies de Barcelona formen en l’ús de fitoteràpia per a l’estrès, l’insomni i l’ansietat

29 gener 2016

Farmàcies de Barcelona organitzaran sessions formatives sobre l’ús responsable i adequat de medicaments tradicionals a base de plantes per a alteracions nervioses com l’insomni, l’estrès i la depressió lleu. Aquestes jornades dirigides a la població s’allargaran fins a març i formen part de la segona etapa d’una campanya sanitària llançada pel Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos, que compta amb la col·laboració del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i Laboratoris Arkopharma. Els medicaments tradicionals de plantes medicinals (MTP), dispensats en la farmàcia, reuneixen les garanties de qualitat, seguretat i eficàcia.

“És important implicar-se en aquesta campanya del Consell perquè facilita al farmacèutic l’actualització formativa en fitoteràpia i ens permet exercir la nostra labor d’educadors sanitaris dels ciutadans oferint una atenció personalitzada”, explica María José Alonso, vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona. “Des del Col·legi s’organitzen sessions presencials, complementàries a la formació oferta pel CGCF, per dissipar dubtes i ajudar als farmacèutics participants a comunicar millor en les conferències que ofereixen als ciutadans. Moltes vegades som la primera porta d’accés a consultes sanitàries, per la qual cosa podem contribuir al fet que el pacient adquireixi un major coneixement sobre els medicaments de plantes medicinals i, en aquest trimestre concretament, sobre l’ús racional, eficaç i segur de la fitoteràpia en el tractament dels trastorns menors del sistema nerviós”.
insomnio2014-6-pasiflora

La passiflora és útil per tractar l’insomni

Els preparats farmacèutics de plantes medicinals “com la valeriana, passiflora, o la rosella de Califòrnia ajuden a combatre l’insomni ocasional de forma eficaç”, recalca Alonso. Segons dades de Centro de Investigación sobre Fitotarapia (INFITO), el 93% dels catalans aposten pels tractaments fitoteràpics per combatre l’insomni, i nou de cada deu els prefereixen per tractar l’estrès o l’ansietat.

Els medicaments tradicionals de plantes medicinals (MTP), dispensats a la farmàcia, estan autoritzats per l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, per la qual cosa reuneixen les mateixes garanties de qualitat, seguretat, eficàcia, identificació correcta i adequada informació que qualsevol altre medicament. La farmàcia com a establiment sanitari i el farmacèutic com a professional de la salut exerceixen una labor fonamental en l’ús adequat d’aquests medicaments, així com en la millora de la salut pública, mitjançant la promoció de la salut i la prevenció de la malaltia.

insomnio2014-7-valeriana

La valeriana està indicada per a símptomes moderats d’estrès quan està associat a ansietat

Diversos estudis estimen que entre un 25-35% de la població espanyola ha patit insomni ocasional o transitori acompanyant a l’estrès de situacions vitals. A més, hi ha èpoques de l’any com l’estiu on fins a un 70% dels espanyols assegura tenir problemes per agafar el son, segons INFITO. En aquestes situacions algunes plantes medicinals constitueixen una opció útil per al seu tractament, ja que ajuden a conciliar i mantenir la qualitat del somni, evitant els despertar-se a la nit i sense generar dependència. Es troben entre aquestes plantes la passiflora, la rosella californiana, la valeriana, la melissa, l’espígol, l’arç blanc i el llúpol. Durant la campanya, els farmacèutics també recomanaran mesures higiènic-sanitàries que contribueixen a reduir els desordres del somni, com evitar begudes amb cafeïna des de sis hores abans de dormir o sopar de forma lleugera.

L’estrès és un altre dels motius freqüents de consulta a la Farmàcia Comunitària. Es tracta d’una alteració física o psíquica produïda per exigir a l’organisme un rendiment superior al normal. Segons dades d’INFITO, gairebé un terç dels catalans ha sofert algun episodi en l’últim any. Algunes plantes medicinals com l’arrel de ginseng o l’arrel de eleuterococ poden ser útils en alguns casos per la seva acció estimulant millorant situacions de sobrecàrrega o fatiga. També l’espígol, la valeriana, o el llúpol estan indicades per a símptomes moderats d’estrès quan està associat a ansietat.

Activitat antidepressiva

Finalment, en alguns casos de depressió lleu, les plantes medicinals poden contribuir a millorar els seus símptomes, per la seva activitat antidepressiva. És el cas del hipèric o herba de Sant Joan que conté hipericina, un principi actiu que actua provocant un efecte global de la normalització dels neurotransmissors implicats en la modulació de l’humor, contribuint a l’equilibri emocional.

Aquesta acció forma part d’una campanya que es desenvolupa en tres fases. La primera d’elles (entre setembre i desembre de 2015) va abordar la fitoteràpia en alteracions digestives més comunes; la segona, fitoteràpia en alteracions nervioses (entre gener i març 2016) i l’última, fitoteràpia en control de pes (entre abril i juliol de 2016).

Nota de premsa enviada als mitjans de comunicació. La podeu consultar a la Sala de Premsa del web institucional (via www.cofb.org).

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal