Estàs aquí: Inici > Recomanacions del farmacèutic > Què cal saber de la grip?

Què cal saber de la grip?

2 febrer 2016
photo-1422207134147-65fb81f59e38

Durant la temporada hivern és quan es registren més casos de grip

La grip és una malaltia transmissible aguda produïda per un virus i que afecta les vies respiratòries superiors. La malaltia, altament contagiosa, es pot presentar esporàdicament, estacionalment o per epidèmia, i fins i tot, convertir-se en pandèmia. No obstant, durant  la temporada hivern és quan s’en registren més casos,  i per aquest motiu és important conèixer la grip i tenir en compte un seguit de pautes a l’hora de tractar-la.

És important saber diferenciar la grip d’un refredat, ja que pot haver-hi casos en que les complicacions de la grip poden ser fatals. En primer lloc, com podem saber que tenim la grip i no un simple refredat? Cal dir que el refredat es manifesta de forma gradual, les complicacions són menys freqüents i els símptomes perduren durant menys temps. Contràriament, la grip té un impacte sobtat i els seus afectats generalment  presenten els següents símptomes: més de 38º de febre, mal de cap i de coll, dolors musculars o símptomes de fatiga. La tos seca, els ulls plorosos la congestió i la destil·lació nasal en són altres símptomes, tot i que menys freqüents.

Com podem prevenir la grip? La prevenció més adequada és la vacunació anual, especialment en aquelles persones afectades per patologies respiratòries així com també les cardíaques cròniques, immunodeprimits i tot aquell en contacte quotidià amb aquests malalts. La vacunació és recomanable que es faci entre els mesos d’octubre i novembre, ara bé. si durant l’època de vacunació es té la grip, caldrà que l’afectat esperi a estar totalment restablert per tal de vacunar-se. D’altra banda, no està permès vacunar els nens menors de sis mesos.

Com tractar la grip? Un cop assegurats que tenim la grip, es recomana emprar paracetamol i àcid acetilsalicílic per combatre els símptomes de la febre i el dolor. Pel que fa a altres símptomes, aquests seran tractats de forma puntual. Paral·lelament a l’ús de fàrmacs, és important afegir el repòs com a un important contribuent a la millora de la infecció.

Com NO tractar la grip? Contràriament a com la majoria de ciutadans pensen, no s’han d’utilitzar antibiòtics quan es contrau la grip, ja que la malaltia és produïda per un virus, mentre els antibiòtics incideixen en els bacteris. Així doncs, tan sols es recomana utilitzar antibiòtics única i exclusivament en cas de sobreinfecció bacteriana.

Sabies que…?

  • Hipòcrates ja va descriure perfectament la grip al segle V abans de Crist.
  • La primera pandèmia de grip es va identificar l’any 1580; fins a l’actualitat se’n han detectat diverses.
  • Durant el segle XX va ser especialment dura la grip de 1918, coneguda com la “grip espanyola”; el 1957 es va manifestar la “grip asiàtica” i el 1977, la “grip rosa”. Aquests noms responen a la creença popular de l’origen de la infecció, tot i que ara se sap que la majoria es van ser originades a la Xina.
  • La grip (influenz, o flu popularment, en anglès), rep aquest nom perquè els homes de l’Edat Mitjana creien que la “influència” dels astres i d’altres cossos celestials produïa els símptomes de la grip.
  • Nosaltres en diem grip perquè vam adoptar el terme rus de grip, que vol dir “atac”.

Potser també t’interessa:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal