Estàs aquí: Inici > Notícies farmàcia > 14 de març, Dia Europeu de la Prevenció del Risc Cardiovascular: les farmàcies de Barcelona han realitzat més de 200 proves per identificar factors de risc

14 de març, Dia Europeu de la Prevenció del Risc Cardiovascular: les farmàcies de Barcelona han realitzat més de 200 proves per identificar factors de risc

14 març 2016

Més de 290 farmàcies de Barcelona han realitzat 205 proves per identificar factors de risc cardiovascular en persones d’entre 35 i 74 anys i estratificar a 10 anys el risc de patir una malaltia coronària. Ho han fet en el marc del programa Farmacardio, que va néixer al març de 2014 fruit d’un conveni de col·laboració entre el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) i Mútua General de Catalunya (MGC). Després de l’èxit de la prova pilot, realitzada al districte barceloní de Sarrià-Sant Gervasi, al novembre de 2015 es va estendre a tota la província, amb la incorporació de la Fundació Mútua General de Catalunya i COFBServeis.

Dels pacients atesos, un 6,83% han presentat un risc cardiovascular alt o molt alt

Del total de pacients atesos, el 71,70% (147) amb un factor de risc baix i el 21,46% (44) amb un risc moderat es van derivar al metge de capçalera; i amb el 6,83% (14) amb un resultat de risc alt o molt alt, un cop van rebre l’informe mèdic, se’ls va derivar a una unitat especialitzada.

Com funciona la prova?

Els resultats es poden extreure a partir de les proves específiques que realitza el farmacèutic –format prèviament per realitzar-les– que permeten mesurar els factors de risc cardiovascular en persones sense cap antecedent personal de malaltia d’origen cardiovascular diagnosticada per un metge (malaltia coronària, vascular cerebral o arterial perifèrica). Els factors que analitza, en no més de 30 minuts, són l’hàbit tabàquic, l’edat, el sexe, la tensió arterial, la xifra de colesterolèmia, l’IMC (Índex de Massa Corporal) i els possibles antecedents personals de diabetis mellitus diagnosticada, així com la xifra de glicèmia capil·lar, el perímetre abdominal i l’índex cintura/maluc. Al finalitzar-les, entrega a l’usuari els resultats de les proves realitzades i un fulletó amb informació i consells per dur hàbits de vida saludables. Al seu torn, en un termini de 4 dies, l’equip mèdic de Mútua General de Catalunya envia a l’usuari per correu electrònic un informe a partir dels resultats analitzats i una proposta d’actuació individualitzada en funció del risc detectat.

farmacardio-portada

Distintiu que acredita a les farmàcies que forman part del programa Farmacardio

Les farmàcies que ofereixen el servei estan identificades amb un distintiu i també es poden localitzar a través del web farmacardio.com, des d’on es pot adquirir el cupó de compra del servei a un preu de 58€. Per als mutualistes amb assegurança de salut, en edats  compreses entre 35 i 74 anys, el servei és gratuït.

Es tracta d’un projecte pioner a Espanya, doncs és el primer cop que una entitat asseguradora privada compta amb el farmacèutic com a professional decisiu per intervenir en el desenvolupament d’activitats preventives. De fet, gràcies a la proximitat i accessibilitat de les farmàcies, un dels aspectes que han valorat positivament els usuaris, es pot aconseguir una major incidència en un dels públics principals del programa: persones que, per la seva edat, aparentment no tenen cap problema de salut o no acudeixen al metge de forma habitual, però que poden ser, en canvi, població amb risc cardiovascular.

Nota de premsa enviada als mitjans de comunicació (també es pot consultar a la Sala de Premsa del web institucional)

 

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal