Estàs aquí: Inici > Notícies farmàcia > Dia Mundial de la Salut 2016: diabetis

Dia Mundial de la Salut 2016: diabetis

7 abril 2016
cartell-dia-mundial-salut-2016-diabetis

Un dels cartells promocionals de l’OMS per al Dia Mundial de la Salut

Avui se celebra el Dia Mundial de la Salut. Aquesta edició se centra a augmentar la conscienciació de la societat sobre la diabetis i promoure el desenvolupament de mesures concretes per a la seva prevenció, diagnòstic precoç i tractament. S’estima que en 2008 uns 347 milions de persones a tot el món tenien diabetis, malaltia la prevalença de la qual va en augment, especialment als països d’ingressos baixos i mitjans.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) promou cada any, el 7 d’abril, la celebració del Dia Mundial de la Salut, que constitueix una oportunitat per cridar l’atenció del món sobre un tema prioritari per a la salut internacional. Enguany el lema triat és “Venç a la diabetis”, amb l’objectiu de posar l’accent en l’alarmant augment d’aquesta patologia i impulsar activitats específiques per a la seva prevenció, diagnòstic precoç i tractament de la malaltia.

En aquesta Jornada, l’OMS pretén transmetre els següents missatges clau:

  • La diabetis és una epidèmia que està augmentant a gran velocitat en molts països.
  • Molts casos es poden prevenir amb un estil de vida adequat i evitant el sobrepès.
  • La diabetis es pot tractar per prevenir complicacions.
  • És fonamental l’educació sobre el control de la malaltia per aconseguir resultats satisfactoris.
  • Han de prendre consciència i implicar-se tots els nivells implicats: governs, autoritats sanitàries, professionals sanitaris i pacients i familiars.

Deu dades sobre la diabetis, via OMS

[Font: Día Mundial de la Salud -Via Portalfarma-]

 

Què és la diabetis?

La diabetis -diabetis mellitus- és una malaltia en la qual el nivell de glucosa (sucre) de la sang es troba alterat. El nivell augmenta perquè el cos és incapaç de metabolitzar-la bé. La glucosa l’obtenim dels aliments. Totes les cèl·lules del cos necessiten glucosa per viure. L’hormona insulina és la que controla la quantitat de glucosa a la sang. El pàncrees és la glàndula que sintetitza la insulina, i es troba al costat de l’estómac. La insulina ajuda la glucosa a introduir-se a les cèl·lules, i un cop dins s’utilitza com a combustible del cos.

La diabetis és una malaltia crònica, la qual cosa significa que com més jove es contrau, més aviat es veurà afectada la persona pels riscos a llarg termini. Si per factors genètics (hereditaris) o per problemes de sobrepès, es considera en risc de contraure-la, hi ha un seguit de mesures que poden, en certa manera, evitar-ne l’aparició o endarrerir-ne el desenvolupament en l’organisme. Es recomana fer una dieta equilibrada i mantenir un pes adequat.

El control de la malaltia de la diabetis és, fonamentalment, el control de les complicacions que pot comportar. L’afecció principal es produeix a les artèries, i es pot distingir entre complicacions microvasculars, macrovasculars o del sistema nerviós.

S’encomana la diabetis? Menjar molt pot causar diabetis? Pot afectar la seguretat de la conducció? Trobareu la resposta a aquestes preguntes i més informació sobre la malatia al tema de salut “Diabetis” del nostre web de salut, Farmaceuticonline.

twitter-LOGOSegueix el tema a Twitter amb els hashtag #DMS2016, #WorldHealthDay #DiaMundialdelaSalud

Més informació:

World Health Day 2016: WHO calls for global action to halt rise in and improve care for people with diabetes (World Health Organization)

Unes 530.000 persones tenen diabetis a Catalunya, segons l’ESCA 2015 (via Salut)

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal