Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Què en sabem dels fàrmacs nous?

Què en sabem dels fàrmacs nous?

6 maig 2016

Cada any surten nous fàrmacs al mercat i el farmacèutic compta amb un ampli estoc de productes destinats a diferents simptomatologies i malalties. Com a professional sanitari, el farmacèutic ha de saber què aporten de nou aquests fàrmacs per proporcionar el millor consell. Per ampliar informació sobre les noves molècules aparegudes en els últims dos anys en el mercat en els grups terapèutics en què hi ha hagut innovacions d’àmbit d’aplicació a la farmàcia comunitària, el COFB va organitzar el cicle de quatre conferènciesQuè en sabem dels fàrmacs nous?” que va tenir lloc el passat mes de febrer:

  • Antidepressius, ansiolítics i fàrmacs per al tractament de l’alcoholisme: impartida per Rafael Maldonado, metge i catedràtic de farmacologia del laboratori de neurofarmacologia de la Universitat Pompeu Fabra.
    cicle-farmacs-nous-COFB-maldonado

    Rafael Maldonado, a la sessió d’antidepressius, ansiolítics i fàrmacs per al tractament de l’alcoholisme

  • Fàrmacs per tractar l’MPOC i antiasmàtics: impartida per Rosa Madridejos, farmacèutica d’atenció primària, i Montserrat Llordés, metgessa de família del CAP Terrassa Sud, ambdues de la Mútua Terrassa.
  • Patologies dermatològiques de més prevalença i els nous fàrmacs corresponents. Vacuna herpes zòster, fàrmacs per l’herpes simple, per la rosàcia i per la queratosi actínica: impartida per M. José Tribó, dermatòloga del Servei de Dermatologia de l’Hospital del Mar, Parc de Salut Mar de Barcelona.
  • Fàrmacs per al tractament de la síndrome de l’intestí irritable (SII): impartida per Agustín Balboa, metge especialista en aparell digestiu del Centre Mèdic Teknon.
cicle-farmacs-nous-COFB-madridejos

Rosa Madridejos explicant quins són els fàrmacs per tractar l’MPOC i antiasmàtics

L’arsenal terapèutic disponible està renovant-se contínuament i és de gran importància per al farmacèutic estar actualitzat per poder donar una atenció farmacèutica de qualitat. “En el cas dels medicaments inhalats, aquest fet esdevé doblement necessari: d’una banda, durant els darrers anys s’han comercialitzat multitud de principis actius nous i, per tant, és imprescindible per al farmacèutic conèixer què aporten i quin és el seu lloc en terapèutica; d’altra banda, la innovació també ve determinada per l’aparició de nous dispositius d’administració dels medicaments inhalats” explica Rosa Madridejos, en referència a la sessió de fàrmacs per tractar l’MPOC i antiasmàtics.

cicle-farmacs-nous-COFB-salaEn la sessió impartida al COFB es van revisar els nous fàrmacs inhalats comercialitzats així com les característiques de tots els dispositius per a la seva administració. “En aquest sentit, el farmacèutic ha de poder constituir-se en un professional clau en l’educació del pacient i col·laborar en el seguiment farmacoterapèutic del pacient des de l’oficina de farmàcia: comprovant la tècnica inhalatòria, valorant l’efectivitat dels tractaments, incorporant les preferències dels pacients en la selecció del millor dispositiu, millorant l’adherència terapèutica, etc.” matisa Montserrat Llordés.

cicle-farmacs-nous-COFB-tribo

Ma. José Tribó, a la seva conferència sobre patologies dermatològiques de més prevalença i els nous fàrmacs corresponents

Pel que fa a la sessió de patologies dermatològiques de més prevalença i els nous fàrmacs corresponents -vacuna herpes zòster, fàrmacs per l’herpes simple, per la rosàcia i per la queratosi actínica- M. José Tribó ens trasllada el seu parer: “crec que aquesta experiència didàctica i formativa és de vital importància, ja que vam tenir l’oportunitat de conèixer els nous fàrmacs de les patologies dermatològiques de més prevalença. Aquests espais poden assegurar que tothom que participa es mantingui actualitzat i es faci coneixedor de les últimes eines de tractament de les que disposem”. I afegeix: “d’altra banda, està molt ben orientat als farmacèutics, ja que estan fent una gran tasca a la salut pública i a la privada. Les sessions els permeten familiaritzar-se amb efectes adversos dels medicaments i adquirir actituds terapèutiques per explicar als pacients qualsevol dubte relacionat amb el seu tractament, ajudant així als metges que disposen de molt poc temps. En general, una experiència molt enriquidora i també molt necessària”.
cicle-nous-farmacs-COFB-balboa (2)

El doctor Balboa a la conferència sobre els fàrmacs per al tractament de la síndrome de l’intestí irritable (SII)

La síndrome de l’intestí irritable (SII) és una de les patologies digestives més freqüents, que pot afectar a més del 10% de la població general i que, malgrat el seu bon pronòstic, provoca una important afectació de la qualitat de vida relacionada amb la salut als pacients que la pateixen.

“No és fàcil viure amb SII i realment les alteracions que pot provocar són tan variades que possiblement un pacient amb SII sigui el menys semblat quant a símptomes que un altre pacient amb SII”, explica el doctor Agustín Balboa. “Qualsevol novetat, tant quant a hàbits higiènico-dietètics -sabem ara que l’exercici, o determinades dietes poden ajudar a alguns d’aquests pacients-, o tractaments farmacològics, serà benvinguda” matisa Balboa. A banda dels ja coneguts antidiarreics i els laxants per al restrenyiment, “potser el més interessant en els últims anys sigui la demostració que un fàrmac emprat per al tractament de la hipercolesterolèmia, com és la resincolestiramina, ha resultat molt eficaç en el control de la diarrea d’alguns pacients amb SII”. Pel que fa als pacients amb restrenyiment destaca “la recent arribada de linaclotida, un fàrmac d’acció tòpica -no s’absorbeix- i que actua com a laxant i com analgèsic al còlon”. I puntualitza: “tots dos han estat ben rebuts entre el col·lectiu de gastroenteròlegs”.

La sala de conferències estava plena durant la seva xerrada: “l’audiència va participar en les preguntes i va demostrar un gran interès en el tema. En aquest sentit, és d’agrair que una iniciativa com aquests cursos de formació siguin acollits de forma tan entusiasta” conclou Balboa.

El cicle de conferències va estar coordinat per Cristina Rodríguez, cap del Departament de Formació i Desenvolupament Professional del COF de Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Primera sessió

lundbeck

Segona sessió

boehringer

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal