Estàs aquí: Inici > Destacats > Farmàcies de Barcelona conscienciaran sobre la importància del bon ús dels inhaladors i el seu reciclatge en el Punt SIGRE per reduir la petjada de carboni

Farmàcies de Barcelona conscienciaran sobre la importància del bon ús dels inhaladors i el seu reciclatge en el Punt SIGRE per reduir la petjada de carboni

2 maig 2024

Només a la província de Barcelona, cada any es llencen més de 3,5 milions d’inhaladors. I segons l’estudi AIRE, més de la meitat dels pacients no els reciclen correctament després del seu ús, i més de dues terceres parts indiquen no haver estat mai informats sobre el lloc adequat per fer-lo.

Per donar resposta a aquesta problemàtica, que afecta el medi ambient i la seva sostenibilitat, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) i AstraZeneca han posat en marxa la campanya “Jo t’ajudo a respirar, tu m’ajudes a reciclar”. La iniciativa, al seu torn, compta amb la col·laboració de SIGRE, la Federación Española de Asociaciones de Pacientes Alérgicos y con Enfermedades Respiratorias (FENAER) i l’Asociación de Afectados Crónicos de las Vías Respiratorias, “A Tot Pulmó”.

El farmacèutic, clau per al bon ús i reciclatge dels inhaladors

La sostenibilitat mediambiental depèn de l’ús racional dels medicaments, des de la seva utilització fins al seu reciclatge. És per aquest motiu que la campanya que s’inicia avui, 2 de maig, a les farmàcies comunitàries de la província de Barcelona, té dos grans objectius: d’una banda, fomentar el consell farmacèutic en l’ús correcte i racional dels inhaladors per millorar l’adherència al tractament, assegurar l’efecte terapèutic i, amb això, un bon control de la malaltia; d’altra banda, conscienciar a la població sobre la importància de reciclar-los en el Punt SIGRE i aconseguir, d’aquesta manera, una adequada gestió mediambiental per reduir la petjada de carboni.

Jordi Casas, president del COFB, afirma que “l’aposta per la sostenibilitat és un eix estratègic que sempre hem impulsat des de la institució i, amb aquesta campanya, els farmacèutics demostrem novament el nostre compromís amb la salut de les persones i del planeta”. I afegeix: “A la província de Barcelona tenim més de 2.300 farmàcies repartides en el territori, per la qual cosa gràcies a la nostra capil·laritat i proximitat amb la població, som establiments sanitaris idonis per facilitar el reciclatge de medicaments com els inhaladors”.

Així, en paraules de Marta Moreno, directora d’Assumptes Corporatius i d’Accés al Mercat de AstraZeneca España, “com a companyia centrada en la salut de les persones, des d’AstraZeneca busquem accelerar la transició dels nostres inhaladors a alternatives de propulsors amb emissions gairebé nul·les de carboni. De fet, al 2025 llançarem una pròxima generació d’inhaladors amb potencial d’escalfament global pròxim a zero (GWP), reduint la petjada de carboni d’un 90%-99%. Però no ens detenim aquí i treballem de manera incansable a través de la col·laboració amb tots els agents implicats perquè el nostre sistema sanitari sigui més sostenible i reduir tot el possible l’impacte de la petjada de carboni”.

Reciclar adequadament els inhaladors reduiria 348 tones d’emissions de CO2 a l’any

Els inhaladors, utilitzats en malalties respiratòries tan freqüents com l’asma o la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC), contenen materials com plàstic, alumini, gas i restes de medicament. Tenint això en compte, han de dipositar-se en el contenidor del Punt SIGRE que es troba en les farmàcies perquè siguin transportats a una planta de reciclatge específica.

Durant el 2023, segons dades de SIGRE, a la província de Barcelona es van reciclar 7 tones d’inhaladors pressuritzats. I encara que a Barcelona la mitjana de residus de medicaments reciclats per habitant és superior a la mitjana nacional (120,6 g/habitant a Barcelona respecte a 102,48 g/habitant a Espanya), encara hi ha molta feina per fer.

Si reciclem de forma adequada els inhaladors, en l’àmbit nacional es reduirien aproximadament 348 tones d’emissions de CO2 a l’any i es contribuiria, per tant, a disminuir l’escalfament global i l’impacte del sector sanitari en el planeta. A nivell mundial, es calcula que l’activitat sanitària és responsable del 5% de les emissions de carboni.

“Un inhalador és un envàs farmacèutic i, com a tal, quan estigui buit o ja no es vagi a utilitzar, ha de dipositar-se en el Punt SIGRE de la farmàcia perquè rebi el tractament mediambiental adequat” assenyala Miguel Vega, director general de SIGRE. “No hem d’oblidar que l’ús adequat dels medicaments finalitza quan es dipositen els seus residus en el Punt SIGRE, i aquí el paper del farmacèutic és clau assessorant el pacient també en matèria mediambiental”, afegeix Vega.

Les malalties del sistema respiratori, tercera causa de mort i d’hospitalització

A Espanya, les malalties del sistema respiratori van suposar al 2022 la tercera causa de mort i d’hospitalització. D’altra banda, l’asma afecta aproximadament al 5% de la població adulta i al 10% dels nens, i s’estima que existeixen prop de 3 milions de diagnòstics d’MPOC. Per controlar la seva afecció, moltes persones amb aquestes malalties utilitzen inhaladors per impulsar el medicament cap als pulmons.

Per a Mariano Pastor, president de FENAER, “la reducció de la petjada de carboni dels inhaladors pressuritzats ha de realitzar-se sense posar en perill als pacients respiratoris que necessitin inhaladors”. “Un pacient ben controlat té una petjada de carboni menor que un pacient no controlat, per la qual cosa optimitzar ha de ser la pedra angular de qualsevol pla de sostenibilitat, en lloc de centrar-se en l’elecció del dispositiu inhalador”, conclou Pastor.

Materials de la campanya “Jo t’ajudo a respirar, tu m’ajudes a reciclar”

En el marc d’aquesta campanya, s’han elaborat diferents materials dirigits a la població per incidir en aquesta importància de reciclar els inhaladors. Els farmacèutics comptaran amb dos pòsters adhesius que podran situar a la farmàcia o en el Punt SIGRE per recordar als usuaris que dipositin el seu inhalador en ell. També s’ha posat en marxa una web informativa, www.inhaladorsalafarmacia.com, on està disponible un vídeo explicatiu i una breu enquesta per conèixer els hàbits de la ciutadania en relació amb el reciclatge d’inhaladors.

Finalment, es comptarà amb diferents continguts digitals que es difondran al llarg de la campanya. Així mateix, s’anima als farmacèutics a fer-se una fotografia amb els materials i/o en el Punt SIGRE per publicar-la a Instagram amb l’etiqueta #inhaladorsalafarmacia.

Presentació de la campanya al COFB “Jo t’ajudo a respirar, tu m’ajudes a reciclar” als farmacèutics i farmacèutiques

El passat 24 d’abril, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) va presentar la campanya “Jo t’ajudo a respirar, tu m’ajudes a reciclar” en un acte que va comptar amb la coorganització d’AstraZeneca i la col·laboració de SIGRE, FENAER i A Tot Pulmó. L’acte va ser conduït pel biòleg i divulgador científic de TV3, Pere Renom, i va constar d’una primera part institucional i d’una segona part, en format taula rodona, sota el títol “Medicaments i medi ambient, què hi podem fer?”.

El president del COFB, Jordi Casas, durant la presentació institucional de la campanya "Jo t'ajudo a respirar, tu m'ajudes a reciclar".
El president del COFB, Jordi Casas, durant la presentació institucional de la campanya “Jo t’ajudo a respirar, tu m’ajudes a reciclar”.

Els objectius van ser presentar la campanya que té per finalitat promoure l’ús racional dels medicaments, des de la dispensació fins a la gestió dels residus; posicionar al sector farmacèutic, i en especial la farmàcia comunitària, en l’àmbit de la sostenibilitat mediambiental; i sensibilitzar i fomentar la recollida i reciclatge dels inhaladors a través del Punt SIGRE.

A l’inici de l’acte es va projectar el vídeo de la campanya, que mostra que el bon ús dels inhaladors i el seu reciclatge posterior contribueixen en la reducció de la petjada de carboni en el medi ambient. Seguidament, va tenir lloc la presentació institucional càrrec del president del COFB, Jordi Casas, que va destacar que la sostenibilitat és un eix estratègic del Col·legi i va remarcar la importància del consell farmacèutic per fer un ús adequat del medicament i el seu reciclatge en el punt SIGRE. També va intervenir la Sustainability & Safety Health and Environment Lead per AstraZeneca España i el Global Hub de Barcelona, Alba Ancoechea, i el director general de SIGRE, Miguel Vega.

D'esquerra a dreta: Pere Renom, Ana Lapuente, Noé Garín i Núria Bosch.
D’esquerra a dreta: Pere Renom, Ana Lapuente, Noé Garín i Núria Bosch.

A continuació, va tenir lloc la taula rodona “Medicaments i medi ambient, què hi podem fer?” a càrrec del biòleg i divulgador científic de TV3, Pere Renom; la pneumòloga responsable de la Unitat d’Asma de l’Hospital Universitari Mútua Terrassa, Ana Lapuente; el farmacèutic hospitalari de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i professor associat de la Facultat de les Ciències de la Salut de la Universitat Blanquerna, Noé Garín; i la vicepresidenta del COFB, Núria Bosch. A la taula es va profunditzar sobre les malalties respiratòries, com l’asma i l’MPOC, l’impacte del canvi climàtic i com es calcula la petjada de carboni o el consell farmacèutic que ofereixen els farmacèutics comunitaris en l’ús dels inhaladors, entre altres temes.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal