Estàs aquí: Inici > Destacats > Abril: Eleccions, impagaments i serveis, entre els temes més destacats als mitjans de comunicació

Abril: Eleccions, impagaments i serveis, entre els temes més destacats als mitjans de comunicació

27 maig 2016
1

La Vanguardia va ser un dels mitjans generalistes que en va fer ressò

Jordi de Dalmases, reelegit com a president del Col·legi

El 26 d’abril es va donar per tancat el procés electoral del Col·legi, engegat a finals de març, amb la proclamació de la candidatura encapçalada per Jordi de Dalmases com a electa, després que no se’n presentessin d’alternatives. D’aquesta manera, el President liderarà la seva tercera i última legislatura amb una nova Junta de Govern, formada per 22 membres, que compta amb 7 noves incorporacions provinents de diferents àmbits de la professió, entre elles, farmacèutiques adjuntes.

Des del Col·legi, es va enviar una nota de premsa informant-ho, on es van recollir algunes declaracions del President que recalcaven que, amb la nova Junta, “es consolida un model de fer Col·legi i una manera de veure de professió, amb una forta implicació del farmacèutic en la salut comunitària”. Alhora, De Dalmases, va voler remarcar que “la incorporació dels nous fitxatges fan que la mitjana d’edat no arribi als 50 anys i garanteix un relleu generacional que segueixi fent viable aquest projecte en el futur”.

El President també va voler emfatitzar sobre diferents temes que s’han dut a terme durant els últims vuit anys de mandat, com l’extensió en nombre i desplegament dels serveis professionals, la consolidació de la recepta electrònica, la digitalització de la comunicació del Col·legi o l’impuls de la formació online amb Àgora Sanitària, “tot plegat amb esforços per poder fer una reducció de quotes i amb l’enorme dificultat que ha suposat fer front als impagaments per part de l’Administració”, afegia.

En van fer ressò La Vanguardia, El Economista, Expansión, Directe.Cat i Finanzas i, en premsa especialitzada, El Global, Correo Farmacéutico, El Farmacéutico, Redacción Médica, IM Farmacias, Acta Sanitaria, DiariofarmaFarmanatur, Consejos de tu Farmacéutico, Tweet Salud i Sanifax, entre d’altres.

 

Els impagaments segueixen estant a l’ordre del dia

2

L’Informatiu de TVE Catalunya va reservar un espai per explicar el deute de l’Adminsitració amb les farmàcies catalanes

Vam enviar nota de premsa als mitjans per denunciar un nou retard en els pagaments per part de l’Administració, produint un deute que ascendeix als quasi 200 milions d’euros. I és que, el dia 5 d’aquest mes, s’haurien d’haver rebut 114,7 milions d’euros corresponents a la factura dels medicaments dispensats al febrer i, a més, 83,4 milions d’euros que la Generalitat encara tenia pendents, provinents del 74% de la factura de gener. Per tant, ens trobem davant un impagament  amb una mitjana de retard de 81,9 dies respecte a la data de facturació, és a dir, de gairebé 3 mesos.

Els telenotícies L’informatiu de TVE Catalunya (del minut 9’55” al 10’23”) i 8 al dia de 8tv (del minut 31’40” al 31’57”) en van fer ressò, així com La Vanguardia, El País, El Mundo, ABC Cataluña, La Razón Cataluña, EFE, Europa Press, 20 minutos Barcelona, El Punt Avui, Antena 3, Expansión, Diari de Girona, La información, Diari de Sabadell, Catalunya Press, Al Dia, Crónica Económica, Crónica Global i Diario del Alto Aragón i en premsa especialitzada, El Global, Correo Farmacéutico, El Farmacéutico, IM Farmacias, Acta Sanitaria, Redacción Médica, Diario Médico, Diariofarma, Acofar, Farmanatur, Profesionales Farmacéuticos, Farmanatur, Mirada Profesional i ConSalud, entre d’altres.

Sin título

Article d’El Global

 

Així mateix, el 18 d’abril El Global va publicar un article on se citava el Col·legi que afirmava que “La situació de les farmàcies catalanes sembla un triatló”. El mitjà especialitzat va exposar alguns dels motius d’aquesta situació, com la falta de calendaris estables.

 

 

Serveis: consolidació del projecte Radars i informe PGEU

3

Reportatge d’El Periódico sobre el projecte Radars

A l’abril, El Periódico va decidir realitzar un reportatge sobre el projecte Radars, una iniciativa que va néixer el 2008 al districte de Gràcia amb l’objectiu d’ajudar i facilitar que les persones grans que viuen o es senten soles puguin continuar a la seva llar amb la complicitat del seu entorn, tot garantint el seu benestar social. Es tracta d’un servei en el qual el Col·legi hi col·labora i en el qual, fins al dia d’avui, 458 ‘farmàcies amigues’ s’hi han adherit.

La peça explica el projecte, per a qui està pensat (persones de més de 75 anys o més que viuen soles) i on i com es fa.

Les farmàcies són llocs de confiança per a la gent gran, fet que les confereix en un perfil idoni per al projecte. Les que participen poden ser radars bàsics, establint-se com l’espai de mediació entre els avis i els serveis socials, o com a radar especialitzat, ajudant amb la medicació i preparant, entre altres serveis, els SPD (Serveis Personalitzats de Dosificació)

3.1

El Global analitza la situació dels serveis professionals de la farmàcia a Espanya

Per altra banda, El Global també va publicar un article en relació a aquests serveis professionals arran de la publicació d’un informe de la patronal farmacèutica europea PGEU. El mitjà explicava que “la predisposició que mostren el col·lectiu per ampliar les funciones de les oficines de farmàcia no ve sent correspost amb la mateixa celeritat per les Administracions”.

La notícia recollia declaracions de Mercè Barau, anterior vocal de la Junta de Govern i, tanmateix, valorava que el Col·legi és una de les poques corporacions nacionals que, tot i les dificultats, poden “presumir” d’estar portant en pràctica diferents serveis de valor afegit, com la detecció del VIH o la del càncer de còlon

 

El Col·legi edita el “Formulari de suport als tractaments pal·liatius”

Sin título

Notícia de La Vanguardia sobre el formulari

El 14 d’abril es va dur a terme al Col·legi la presentació del “Formulari de suport als tractaments pal·liatius”, un llibre editat al COFB en col·laboració amb Aprofarm i els equips PADES (Programa d’Atenció Domiciliària i Equips de Suport), on es recullen 71 formulacions magistrals amb l’objectiu de respondre de forma personalitzada a les necessitats dels pacients que requereixen tractaments pal·liatius, i d’aquesta forma, alleugerir el dolor, mantenir el funcionalisme vital i corregir efectes secundaris. La intenció és que serveixi per tractar quatre dels símptomes més comuns en aquests pacients: mucositis, úlceres, radiodermitis i dolor. IM Farmacias i El Farmacéutico en van fer una prèvia el dia 4 del mes i, sumant-se a aquestes repercussions La Vanguardia, Al Dia, El Global, Correo Farmacéutico (1 i 2), IM FarmaciasActa Sanitaria, Diariofarma, Dfarmacia, Farmanatur, Acofar, Consejos de tu Farmacéutico i Sanifax, entre d’altres, també en van informar.

 

5

El Mundo en va informar i va especificar que l’estudi havia detectat 255 problemes de medicació

Beques: integració dels farmacèutics en els equips d’atenció domiciliària

Un estudi becat pel Col·legi ha conclòs que la incorporació dels farmacèutics en la unitat d’Atenció Domiciliària (ATdom) per malalts crònics milloraria els resultats clínics i serviria, també, per ajudar a millorar la medicació que se’ls hi dóna. Alhora, s’afirma que la integració d’aquesta unitat a Barcelona només encariria el servei en un 10%.  Vam enviar una nota de premsa el 13 d’abril i en van fer ressò La Vanguardia, El Periódico, ABC, El Mundo, El Punt Avui i Al Dia i a la premsa especialitzada El Global, Correo Farmacéutico, Redacción Médica, IM Farmacias, Acta Sanitaria, Diariofarma i Farmanatur.

Els investigadors -María Rubio, M. Antonia March, Maria Àngels Via, Dolors Lumbreras, Neus Blancas, Pere Travé i María Belén Guerra-, van realitzar l’estudi a partir del seguiment de 50 pacients del CAP del Montnegre de Barcelona i van recalcar que els malalts que més se’n beneficiarien serien les persones grans amb problemes de cor.

 

Banc Farmacèutic i el COF de Barcelona signen un conveni per lluitar contra la pobresa farmacèutica

banc farm1

La Vanguardia va informar sobre la col·laboració entre les dues institucions

banc farm 2

Correo Farmacèutico va adjuntar la fotografia amb el moment de l’acord

 

 

 

 

 

El 22 d’abril els mitjans informaven sobre el conveni establert entre l’ONG Banc Farmacèutic i el Col·legi per unir esforços en la lluita contra la pobresa farmacèutica. Després de la signatura, el president del COFB, Jordi de Dalmases, assegurava que el conveni reconeixia “una activitat duta a terme des de fa gairebé una dècada”, ja que, el Col·legi, entre altres accions, col·labora des de fa anys amb la “Jornada de Recollida de Medicaments”.

Una de les primeres activitats que ha dut a terme Banc Farmacèutic després de signar el conveni és establir un circuit entre els treballadors socials dels Centres d’Atenció Primària (CAP) i farmàcies de la ciutat perquè aquests pacients no hagin de renunciar al seu dret a la salut.

En van informar La Vanguardia, Telecinco, El Economista, La información, La Voz LibreDiario siglo XXI i Correo Farmacéutico, El Farmacéutico, dFarmacia i PMFarma, entre d’altres.

 

7

El Farmacéutico va ressaltar el creixement del 5,5% de la dermocosmètica el 2015

Jornada de dermofarmàcia al Col·legi

El Col·legi va acollir, el passat 21 d’abril, la segona edició del Taller sobre dermofarmàcia COCO’S DAY, un esdeveniment organitzat per l’Anefp (Asociación para el Autocuidado de la Salud) on es van abordar temes com la situació del mercat de la dermocosmètica a la farmàcia espanyola.

La premsa especialitzada El Global, Correo Farmacéutico, El Farmacéutico (1 i 2), IM Farmacias, Diariofarma, Infosalus i ConSalud va cobrir la jornada remarcant la pujada del mercat de la dermocosmètica en un 5% el 2015, entre altres xifres. També van afegir declaracions de Núria Bosch, anterior vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del Col·legi i actual vicetresorera, on assegurava que “l’usuari valora positivament la professionalitat i la seguretat que li proporciona el farmacèutic, així com el valor afegit que li ofereix l’oficina de farmàcia”.

 

8.1

Notícia de Diariofarma sobre les conferències

Seguim sent referència
Diariofarma va informar sobre les xerrades formatives que oferiren les farmàcies de Barcelona als ciutadans per conscienciar de la importància d’un ús adequat i responsable del control de pes mitjançant medicaments tradicionals a base de plantes medicinals. A més, el mitjà va recollir la conferència a càrrec de María José Alonso, anterior vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del Col·legi, ponència que pretenia aconseguir una major formació per als farmacèutics en aquest camp. Alonso també va participar en un debat sobre l’homeopatia a Ràdio 5.

El 29 d’abril La Vanguardia va publicar una notícia sobre la prevenció dels polls amb declaracions de Núria Bosch, anterior vocal d’Alimentació i Nutrició i actual vicetresorera del Col·legi, on explica algunes recomenacions per combatre’ls.

Espirulina

El Grup de complements de la Vocalia d’Alimentació del Col·legi va exercir com a font d’informació sobre les propietats de l’espirulina a DMedicina.

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal