Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Actualització en la gestió de l’MPOC i l’asma

Actualització en la gestió de l’MPOC i l’asma

21 juny 2016

La prevalença de l’MPOC a l’Estat espanyol és del 9,1% i representa la quarta causa de mortalitat del nostre país. El fum del tabac n’és el principal factor de risc a més d’altres com la pol·lució, els factors genètics i el dèficit de l’enzim alfa1-antitripsina. El tractament farmacològic i l’educació sanitària del pacient amb MPOC són una part essencial per aconseguir l’èxit de l’evolució. Tanmateix, l’asma és una de les malalties cròniques més comunes a tot el món amb una afectació d’aproximadament 300 milions de persones. La incidència, la morbiditat i la mortalitat d’aquesta malaltia han augmentat malgrat el desenvolupament de medicaments nous. En els últims temps han aparegut novetats terapèutiques i guies de consens de les societats científiques que han fet replantejar l’estratègia del tractament. És per això que és convenient fer una actualització de coneixements i una revisió d’aquestes patologies i de la gestió del tractament.

actualització-MPOC-asma-jornada (2)Amb l’objectiu de posar-se al dia de les novetats en terapèutica inhalatòria quant a principis actius, combinacions i nous dispositius per a MPOC i asma, saber gestionar el tractament dels pacients amb MPOC i asma des de l’atenció primària, i identificar els tipus de pacients que acudeixen als serveis de pneumologia i saber quins són els criteris de selecció dels tractaments que es prescriuen amb inhaladors, el COFB va acollir una jornada d’actualització i reflexió sobre el maneig i tractament dels pacients amb MPOC i asma, una activitat organitzada conjuntament amb la Societat Catalana de Farmàcia Clínica (SCFC) i la Sociedad Española de Farmacéuticos de Atención Primaria (SEFAP).

L’equip docent va estar format per Esther Pastor, farmacèutica d’atenció primària del Servei d’Atenció Primària Vallès Oriental (Institut Català de la Salut), Pere J. Simonet, metge de família de l’EAP Viladecans 2 de l’Institut Català de la Salut i membre del grup de Malalties respiratòries CAMFiC, i Ingrid Solanes, pneumòloga adjunta del Servei de Pneumologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona.

Solanes va explicar a la jornada que en les últimes dècades s’ha produït un augment progressiu en l’interès en el maneig dels pacients amb MPOC, sent en l’actualitat comparable amb el de l’asma, fet que es veu reflectit en la quantitat de novetats terapèutiques comercialitzades en els últims sis anys. Pastor va comentar les principals característiques d’aquestes novetats, tant pels monofàrmacs com per les combinacions, i si aporten algun valor afegit o no. A continuació, Simonet i Solanes van donar la seva visió clínica del diagnòstic i maneig d’aquests pacients a l’Atenció Primària i a l’Atenció Especialitzada de Pneumologia.

actualització-MPOC-asma-jornada (4)“Com a principal conclusió podem dir que en els pacients amb MPOC les mesures més importants per millorar la supervivència i qualitat de vida d’aquests pacients és realitzar un correcte diagnòstic com més aviat millor (en la malaltia molt avançada i amb molta simptomatologia hi ha poc marge per millorar el pronòstic) i fomentar l’exercici físic i la deshabituació tabàquica” explica Roser Vallès, vocal d’Atenció Primària del COFB i una de les coordinadores de la jornada. “Els tractaments farmacològics no augmenten la supervivència, només milloren la simptomatologia. Les novetats terapèutiques no han demostrat superioritat als fàrmacs inhaladors que ja teníem disponibles pel maneig tant de l’asma com de la MPOC”.

La jornada també va estar coordinada per Tomàs Casasín, ex vocal d’Hospitals del COF de Barcelona, Esther Amado, vocal a Catalunya de la Sociedad Española de Farmacéuticos de Atención Primaria (SEFAP), i Julio Martínez, president de la Societat Catalana de Farmàcia Clínica (SCFC).

Aquesta jornada també es va poder seguir en directe mitjançant connexió Webinar (online).

Amb la col·laboració de:

logo-boehringeringelheim

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal