Estàs aquí: Inici > Notícies farmàcia > Presa de possessió, situació financera i formacions al COFB, temes destacats de maig als mitjans de comunicació

Presa de possessió, situació financera i formacions al COFB, temes destacats de maig als mitjans de comunicació

30 juny 2016
1

Correo Farmacéutico – presa de possessió

Presa de possessió de la Junta de Govern

El dimecres 18 de maig va tenir lloc la presa de possessió de la candidatura encapçalada per Jordi de Dalmases, amb l’assistència del conseller de Salut de la Generalitat, Antoni Comín.

Vam enviar una nota de premsa explicant aquest acte on recollíem declaracions tant del conseller com del president del Col·legi. Mitjans com Redacción MédicaDiariofarma o El Global van titular que “els farmacèutics són agents sanitaris clau”, recollint les paraules del discurs del conseller. També es van fer ressò a la premsa especialitzada Correo Farmacéutico, El Farmacéutico, IM FarmaciasActa Sanitaria, Farmanatur, Aula de la Farmacia i Sanifax.

Situació financera

Aquest mes de maig ha estat especialment actiu pel que fa a qüestions econòmiques relacionades amb la farmàcia. El dia 5 vam tornar a enviar la nota de premsa on detallem el deute vigent de l’Administració amb les farmàcies catalanes, que, al maig, s’enfilava als 207,3 milions d’euros. D’aquests, el 76% corresponia a la factura de febrer (87,2 milions d’euros), que s’haurien d’haver abonat el 5 d’abril, i els 120,1 milions d’euros restants provenien de la factura íntegra de març, la qual s’hauria d’haver fet efectiva el 5 de maig.

Per fer front a aquesta situació, des del Col·legi es reclamava el FLA per posar a zero el deute i uns pressupostos reals que s’ajustessin a la despesa dels medicaments.

elmundo_mitjans

El Mundo – impagaments

Ho van explicar La Vanguardia, El Mundo, ABC, Europa PressVilaweb, El Confidencial, El Economista, Catalunya Press, Al Dia, Voxpopuli i, en premsa especialitzada El Global, Correo Farmacéutico (1 i 2), Redacción Médica (1 i 2), IM Farmacias, Acta Sanitaria, Diariofarma, dFarmacia, Farmaventas i Consalud, entre d’altres.

elglobal_informePPP

El Global – informe UE PPP

D’altra banda, arran de l’informe que Eleanor Sharpston, Advocada General del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, sobre el Pla de Pagament a Proveïdors, el president del COFB, Jordi de Dalmases, va explicar en un article a El Global, que “no va haver-hi opció real d’escollir” i lamenta que les conclusions de Sharpston “no tenen en compte la realitat del moment en el qual es va produir”. Segons el President, l’informe obvia “la urgència en la qual es trobaven les farmàcies, amb quatre mesos de deute acumulat pels medicaments dispensats i que s’havien de continuar dispensant”. Altres mitjans que també van fer ressò de l’informe van ser El Global (1 i 2), Correo Farmacéutico i Diariofarma.

La reclamació d’interessos ja havia estat notícia al Correo Farmacéutico a principis de mes: el mitjà informava que la demanda dels farmacèutics catalans a cobrar tots aquests impagaments ja estava en mans dels jutjats.

Finalment, també han sigut notícia dos temes més: l’arribada del FLA i la proposta de Projecte de Llei de Pressupostos de la Generalitat.

diariofarma_pressupost

Diariofarma – pressupost 2016

El penúltim dia de mes es va fer efectiu el FLA, que representava una injecció econòmica de 172.744,92€ per Catalunya (consultar nota de premsa del Ministeri). També Diariofarma informava, al maig, del Projecte de Llei de Pressupostos de la Generalitat, que repartia 989,2 milions d’euros a la partida de medicaments dispensats en oficines de farmàcies. Aquesta xifra suposava un increment del 3% respecte a l’any passat, un augment que el Col·legi va trobar insuficient: “Desafortunadament, una altra vegada l’increment ha quedat molt per sota de l’augment del 50% que requeria la partida per fer front a la dispensació real de medicaments”, s’apuntava des del Col·legi. La petició la va realitzar De Dalmases en la intervenció que va realitzar el passat 23 de maig en el Consell de Salut de Catalunya i del Consell de Direcció de la Salut.

El Col·legi a l’especial d’El Periódico de Catalunya

El Periódico de Catalunya va dedicar, el passat 14 de maig, un especial als col·legis professionals. En el suplement del cap de setmana del diari el president del COFB, Jordi de Dalmases, va escriure un article sota el títol “Promoció de la salut i prevenció”, on va explicar què es fa en aquesta organització, quines són les iniciatives i investigacions que es potencien i, alhora, la implicació que té l’entitat en la societat.

Per al President, el COFB es configura com una “peça clau en l’organització del servei que els farmacèutics presten a la societat i això ens dóna l’oportunitat d’incidir en la millora de la salut de la població”. Per això, afirma que, des del Col·legi, “a part de donar una importància capital a la deontologia i la formació, impulsem la professió amb projectes enfocats a la promoció de la salut, la prevenció i la detecció precoç de malalties” i posa com a exemple el cribratge del càncer de còlon o la detecció del VIH.

Segueix la formació al Col·legi

teva_pla de salut

Observatorio de la Cartera de Servicios – curs Pla de Salut

Durant el maig, els mitjans s’han fet ressò de dues formacions que s’impartien al Col·legi: la segona edició del curs online sobre SPD per a tècnics i auxiliars de farmàcia i la formació sobre el Pla de Salut 2016-2020.

En relació al primer, vam enviar nota de premsa informant-ne on concretàvem les 5 setmanes que dura el curs i els objectius, que es concentren, principalment, en proporcionar les bases teòriques del seguiment farmacoterapèutic als tècnics i auxiliars de farmàcia per desenvolupar un programa òptim amb SPD. Quatre mitjans de premsa especialitzada en van informar: El Global, IM Farmacias, Diariofarma i Acta Sanitaria.

Per altra banda, l’Observatorio de la Cartera de Servios desde la Oficina de Farmacia (TEVA) va publicar un article explicant en què consistia el curs “Les línies estratègiques del Pla de Salut: Implicacions de la farmàcia comunitària”. Enguany se celebra la tercera edició d’aquests estudis que estan concentrats en proporcionar els coneixements necessaris sobre el paper de la farmàcia comunitària en relació el nou Pla de Salut.

Ingrés a la RAFC de Pilar Gascón

Pilar Gascón, vocal d’Investigació i Docència del Col·legi, va ser un dels “Noms Propis” de Correo Farmacéutico, on destaquen farmacèutics per diferents motius, gràcies al seu ingrés com a Acadèmica Corresponent a la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya (RAFC) el passat 23 de maig.

“De la farmàcia clínica als serveis farmacèutics, a través de la formació continuada i el desenvolupament professional continuat” va ser el discurs llegit per Gascón  del qual hi van destacar conclusions com “per a l’exercici del farmacèutic que necessita i exigeix la societat del segle XXI, la formació continuada del farmacèutic comunitari ha de proporcionar coneixements però també ha de contribuir a enriquir l’activitat professional”.

Setmana sense fum

europapress-setmana sense fum

L’agència Europa Press – Setmana sense fum

Del 24 al 31 de maig es va celebrar la XVII Setmana sense fum, iniciativa a la qual el Consell de Col·legis de Farmacèutics (CCFC) s’hi va sumar juntament amb altres entitats com la Xarxa Catalana d’Hospitals Sense Fum, l’Associació Catalana de Municipis (ACM) o la Diputació de Barcelona. Sota els lemes “L’entorn és de tots, gaudim-lo sense fum!”, “Passo de fumar, i tu?” i “Decideix-te a deixar de fumar, avui és el dia”, les farmàcies van ajudar amb materials divulgatius a conscienciar la població d’abandonar el tabac. En van informar dos mitjans: Europa Press i Al dia.

Alimentació i Nutrició: farmàcia i esport, III Jornada Professional Alimentació, campanya d’hidratació i conferència sobre la carn de porc

CF-nutricio esportiva

Correo Farmacéutico – nutrició esportiva

Correo Farmacéutico publicava un reportatge explicant l’augment significatiu del volum de participants en les carreres populars. Anna Bach, vocal d’Alimentació i Nutrició del Col·legi, confirma en declaracions al mitjà, la situació i exposa un dels principals errors d’aquest nou col·lectiu: la cerca d’informació en canals no professionals. Per això, Bach, creu que cal educar als farmacèutics perquè siguin experts en aquest àmbit i, establir així, la farmàcia com l’espai sanitari clau en aquest camp.

D’altra banda, a principis de maig, també es va celebrar la III Jornada Professional d’Alimentació organitzada pel Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos, acte que va recollir el diari de premsa especialitzada El Global. Bach hi va estar present i va compartir les claus per la correcta atenció nutricional front la síndrome metabòlica, on va recomanar diferents fonts per als farmacèutics en relació a aquest camp.

LV - hidratacio

La Vanguardia – campanya hidratació

Un altre esdeveniment que va tenir cabuda als mitjans va ser la campanya d’hidratació “El cos té set, beus prou aigua?” que la Vocalia d’Alimentació i Nutrició del Col·legi va engegar a finals de maig, coincidint amb el Dia Nacional de la Nutrició. Es tracta d’una iniciativa pròpia per recordar la importància de la hidratació en gent gran i esportistes. Vam enviar nota de premsa per informar-ne i ho van recollir La Vanguardia, IM Farmacias, Diariofarma i Consejos de tu Farmacéutico.

Finalment, Eurocarne digital i Interempresas van compartir la conferència que va acollir el COFB “Evidència científica del consum de carn i salut. Noves aportacions saludables de la capa de porc de capa blanca”.

Formulació magistral: article del vocal del COFB i 20 anys d’Aprofarm

CF-llambi opinio FM

Correo Farmacéutico – Formulació magistral

Correo Farmacéutico va recollir un article d’opinió del vocal del COFB i president d’Aprofarm, Francesc Llambí, sota el títol “Novedades en formulación magistral”. El vocal del Col·legi va afirmar que “perquè la formulació avanci s’ha de veure com una pràctica de futur”. Entre altres idees, va fer una visió d’aquests últims 10 anys i va assegurar que “s’ha definit amb claredat la seva funció i la seva utilitat a la terapèutica actual”.

El Farmacéutico va fer una prèvia sobre el Fòrum Aprofarm que es va celebrar el 10 de juny al Col·legi. Aprofarm compleix aquest 2016 20 anys i el lema que va acompanyar la IX edició del fòrum va ser “20 anys al costat del formulador”.

Seguim sent referència

El mitjà especialitzat Dmedicina va publicar un article que es servia de diferents experts de dermofarmàcia per explicar com i quan s’ha d’explotar una ampolla. Núria Bosch, anterior vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris i actual vicetresorera del Col·legi, va aportar alguns consells per una bona pràctica.

diariofarma - ortopedia

Correo Farmacéutico – Radars (Jornadas Farmacéuticas Andaluzas)

D’altra banda, una de les conferenciants d’aquesta cinquena edició de les Jornadas Farmacéuticas Andaluzas va ser la vocal d’Ortopèdia del Col·legi, Montserrat Gironès, que va explicar en què consistia el projecte Radars. En van informar Correo Farmacéutico, Diariofarma i Acta Sanitaria.

Per últim, Josep Manel Llop, vocal de la Junta del Col·legi, va ser un dels moderadors de la taula que va presentar els projectes guanyadors de la Primera Convocatòria d’Ajudes d’Investigació de la SEFH sota el marc de les jornades on la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària (SEFH) va presentar per primera vegada a Galícia l’Itinerari de seguiment farmacoterapèutic de Fibrosi Pulmonar Idiopàtica. Redacción Médica va ser el mitjà que ho va cobrir.

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal