Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Dermofarmàcia: dermoanalitzadors, medicina estètica i gestió per categories

Dermofarmàcia: dermoanalitzadors, medicina estètica i gestió per categories

1 juliol 2016

dermoanalitzadors-dermofarmacia-COFB (3)L’ús d’aparells dermoanalitzadors com a complement de la dispensació de cosmètica i productes dermofarmacèutics permet fer una recomanació personalitzada amb valor diferencial a l’usuari. És una possible àrea d’especialització de les farmàcies en la dispensació i el consell dermofarmacèutic per mitjà del diagnòstic de tipus de pell, estat fisiològic i grau de fotoenvelliment. D’aquesta manera donarem un valor afegit als tractaments dermocosmètics ajustat a les diferents necessitats dels usuaris.

La tercera edició de la conferència “Ús de dermoanalitzadors per a un consell personalitzat” (7 d’abril) va permetre als alumnes assistents conèixer l’ús i la funcionalitat d’aquests aparells i aprendre a utilitzar-los en situacions concretes tant per recomanar el tractament més adequat com per fer seguiment dels tractaments dispensats.

dermoanalitzadors-dermofarmacia-COFB (2)

Montserrat Ribó, Marta Sanz i Núria Bosch

El quadre docent el van formar Montserrat Ribó, doctora en farmàcia, directora de la Unitat Dermocosmètica i Galènica a l’Institut de Dermatologia I. Umbert, i responsable de formulació magistral en farmàcia comunitària; i Marta Sanz, farmacèutica i responsable de formació de Microcaya, SA.

El farmacèutic expert en dermofarmàcia es pot diferenciar en professionalitat i qualitat del seu consell “per això és important marcar les característiques mínimes de qualitat dels mesuraments que realitzem: hidratació, greix capil·lar, elasticitat, fototipus, descamació de la pell, etc.” matisa Núria Bosch, ex vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB  i coordinadora de la formació. “Així mateix, és important tenir en compte que la pell ha d’estar en condicions òptimes perquè les mesures siguin fiables (humitat, temperatura, neteja de la pell, etc.)”

El farmacèutic també és expert en el medicament i en salut: ha de tenir en compte la medicació que està prenent el pacient, possibles efectes secundaris que puguin afectar a l’estat de la pell o l’existència de malalties que requereixen una especial cura de la pell, “i en aquest camp podem analitzar i valorar quin són els paràmetres que hem de tenir en compte i que poden ser útils per fer un seguiment del pacient, aportant valor al consell professional” explica Bosch.

medicina-estetica-farmacia-COFB (1)

Paloma Cornejo

D’altra banda, la conferència “Medicina estètica i dermofarmàcia: dos grans aliats” (3 de maig) va servir per transmetre en què consisteixen els diferents tractaments de medicina estètica actuals i com el consell farmacèutic pot complementar aquests tractaments per aconseguir millors resultats. La conferència va comptar amb l’experiència de la dermatòloga Paloma Cornejo, especialitzada en medicina estètica i laserteràpia amb més de vint anys d’experiència. Va moderar l’acte Núria Bosch.

medicina-estetica-farmacia-COFB (2)

Paloma Cornejo i Núria Bosch

 

El coneixement de les diferents tècniques, indicacions, efectes i productes cosmètics necessaris millorarà el consell que pugui facilitar el farmacèutic a l’usuari. “El resultat dels tractaments de medicina estètica no només depèn del tractament en si, sinó que hi juguen un paper important la tècnica, la seva aplicació i també les rutines de cura de la pell que es fan, tant abans com després del tractament” explica Núria Bosch, que va coordinar i presentar l’acte.

La fotoprotecció esdevé imprescindible tant en la prèvia com en el tractament posterior: “sovint es dóna importància a la intervenció però no sabem que s’ha d’evitar l’exposició al sol; per exemple, en el cas del làser, cal evitar el sol abans perquè capta la melanina i, després, perquè pot provocar cremades importants” explica Bosch. Els tractaments medicoestètics requereixen cures prèvies, durant i després i la col·laboració del farmacèutic és essencial: “el farmacèutic pot orientar a molts pacients, ajudant al compliment o a la prevenció i al tractament de les complicacions que poden aparèixer, també potenciar i assegurar el bon resultat dels mateixos”.

vendre-cosmetica-dermofarmacia-COFB (2)

Núria Bosch

El curs “L’art de vendre cosmètica de forma rendible: gestió per categories” (9 i 10 de maig) feia explícites les estratègies per optimitzar la rendibilitat de la farmàcia amb solucions específiques i pràctiques: cada usuari és únic i especial. La formació tenia per objectius ensenyar a rendibilitzar l’espai d’exposició de la farmàcia i també les categories de venda lliure més importants, definir l’assortiment òptim -què, per a què i per què treballar determinades marques-, fer anàlisi DAFO de la farmàcia -punts dèbils, amenaces, punts forts i oportunitats- i aprendre a planificar, controlar i definir les estratègies eficients en la gestió de la cosmètica a la farmàcia.

“La farmàcia ha de conèixer els factors claus de la gestió de la dermofarmàcia, per poder evolucionar en aquest camp, i la importància de la planificació de les campanyes” explica Núria Bosch, coordinadora d’aquesta formació. “Ens trobem davant d’un usuari que vol comprar divertint-se, un usuari que és molt expert, és més emocional i cada dia està més ben informat”.

vendre-cosmetica-dermofarmacia-COFB (1)

Asun Arias

Entre els apunts més destacats de la formació: la importància de la gestió de les persones, tant dels usuaris com dels col·laboradors, conèixer i planificar la gestió de categories (distribució de l’espai, gestió de la selecció de les marques i laboratoris  a treballar) i  saber diferenciar-se com a professional especialitzat en dermofarmàcia. Per aconseguir-ho, la formació és essencial: coneixements teòrics de l’estructura de la pell, tipus de pell, envelliment, etc. “Una bona formació tècnica ens permetrà oferir un bon consell al nostre usuari diferenciant-nos per la nostra professionalitat i coneixements” matisa Bosch. Com a punts claus: saber preguntar, conèixer les rutines cosmètiques, conèixer els tractaments que volem recomanar a l’usuari que ve a la farmàcia, i practicar.

La docent del curs va ser Asun Arias, sòcia i directora general d’Asun Arias Consultores, especialitzada en gestió per categories i RH a l’oficina de farmàcia, màster en gestió d’empresa i màrqueting per l’Instituto Directivos de Empresa, màster en intel·ligència emocional i coaching i professora de tres màsters internacionals al CESIF.

vendre-cosmetica-dermofarmacia-COFB (3)

Amb la col·laboració de:

Conferència “Ús de dermoanalitzadors per a un consell personalitzat”

microcaya

Conferència “Medicina estètica i dermofarmàcia: dos grans aliats”

isdin

Curs “L’art de vendre cosmètica de forma rendible: gestió per categories”

NUXE

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal