Estàs aquí: Inici > Recomanacions del farmacèutic > Recomanacions del farmacèutic: com podem prevenir els efectes de l’onada de calor?

Recomanacions del farmacèutic: com podem prevenir els efectes de l’onada de calor?

11 juliol 2016
POCS_2015_cartell

Cartell informatiu “Un estiu ben fresc” (cliqueu a la imatge per fer-la més gran)

Un any més, el Departament de Salut ha posat en marxa el Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la salut (POCS) que s’ha dut a terme des de l’estiu de 2004, i en el qual hi participen diverses entitats i organismes, entre ells el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya.

Les farmàcies són establiments sanitaris que faciliten informació sobre com evitar els problemes causats per la calor.

Recomanacions per minimitzar els efectes negatius de l’onada de calor

A casa controleu la temperatura:

  • Durant les hores de sol, tanqueu les persianes de les finestres on toca.
  • Obriu les finestres de casa durant la nit,  per refrescar-la.
  • Estigueu-vos a les estances més fresques.
  • Utilitzeu a algun tipus de climatització per refrescar-vos i refrescar l’ambient (ventiladors, aire condicionat, ventalls, etc.). Si no teniu aire condicionat, mireu de passar les hores de més calor en llocs climatitzats (biblioteques, centres comercials, cinemes, etc.).
  • Refresqueu-vos sovint amb dutxes, tovalloles mullades amb aigua, etc.

Al carrer eviteu el sol directe:

  • Porteu una gorra o un barret.
  • Utilitzeu roba lleugera (com la de cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.
  • Procureu caminar per l’ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja i descanseu en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.
  • Porteu aigua i beveu-ne sovint.
  • Mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba.
  • Vigileu en els trajectes amb cotxe durant les hores de més sol i no hi deixeu els infants o persones fràgils amb les finestres tancades.

Reduïu l’activitat física quan faci més calor:

  • Eviteu sortir a les hores del migdia, que és quan fa més calor.
  • Reduïu les activitats intenses.

Hidrateu-vos i alimenteu-vos bé.

  • Beveu aigua i sucs de fruita fins i tot sense tenir set.
  • No prengueu begudes alcohòliques.
  • Eviteu els menjars molt calents i els que aporten moltes calories.

Si una persona experimenta una temperatura corporal  termometrada molt alta, té mal de cap, presenta nàusees, té set intensa, somnolència, pèrdua del coneixement o convulsions, pot estar patint un cop de calor. Davant d’això, traslladeu a la persona a un lloc fresc, doneu-li aigua si està conscient, refredeu-la mullant-la, venteu-la per refrescar-la i truqueu urgentment al 061.


Vídeo de consells contra la calor:  “Un estiu ben fresc”

Medicaments i calor

Les persones d’edat avançada i els nens són més susceptibles de patir problemes relacionats amb la calor, així com las persones que duen a terme una activitat física important. Però també els pacients tractats amb determinats medicaments hauran d’extremar les precaucions. És el cas dels fàrmacs diürètics, que poden facilitar encara més la pèrdua de líquids, i dels tranquil·litzants i antidepressius, que en certa forma impedeixen la pèrdua de calor de l’organisme.

En altres casos, els medicaments agreugen els efectes de la calor, com ara els antihipertensius, que fan baixar la pressió arterial. També es pot presentar un augment de l’efecte del medicament a causa de la deshidratació, que pot reduir l’eliminació del fàrmac.

La calor també pot afectar la qualitat dels medicaments que es guarden a casa, si no es conserven en lloc sec i tan fresc com sigui possible. No s’hauran d’exposar mai directament al sol ni a temperatures elevades, i caldrà conservar a la nevera els que així ho indiquin en l’envàs.

També podeu consultar les recomanacions de l’Agència Espanyola del Medicament (AEMPS) sobre el bon ús dels medicaments en cas d’onada de calor.

Font: medicaments i calor (via Farmaceuticonline)

Més informació d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal