Estàs aquí: Inici > Recomanacions del farmacèutic > Meduses: què cal saber?

Meduses: què cal saber?

31 agost 2016
meduses-infografia

Infografia disponible al web Farmaceuticonline, el nostre web de salut

La presència de meduses a la costa catalana és molt freqüent durant els mesos d’estiu com a conseqüència de les brises, encara que pot donar-se durant tot l’any. Fins al setembre, s’observen a la vora del mar de les nostres platges, cada cop amb més freqüència. Aquesta situació és deguda a dos factors importants: d’una banda, a la menor presència de depredadors de meduses a alta mar, i de l’altra, a l’elevada temperatura de l’aigua del mar que, com que no plou, no es refreda i tampoc no rep l’aigua més freda que desemboca dels rius.

Què cal fer? El farmacèutic t’aconsella:

  • Abans de res precaució, intentar evitar el contacte, és a dir, no ficar-se a l’aigua quan s’observa la presència de meduses i utilitzar productes fotoprotectors repel·lents de meduses.
  • Si té lloc la picada, s’ha de mantenir la persona afectada en repòs.
  • S’han de retirar les restes de medusa o punxes amb unes pinces, però mai amb els dits.
  • Tot seguit s’ha de rentar la zona afectada amb aigua de mar si és possible i, en cas que no ho sigui, cal aplicar aigua freda, però mai no s’ha d’aplicar aigua dolça de forma directa, sinó amb un plàstic, durant 15 minuts.ç
  • És molt important no fregar la zona afectada ni tocar-la amb les mans.
  • Es pot prendre algun analgèsic per calmar el dolor, en cas que sigui molt fort.
  • Si els símptomes persisteixen o si la picada és severa, cal adreçar-se a un centre mèdic.

Font i més informació: Meduses (via Farmaceuticonline, el nostre web de salut)

platja-medusesCom tenir-les localitzades?

Consulta l’Informe diari de les meduses

Medjelly és una aplicació desenvolupada i gestionada per l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) – (www.icm.csic.es) dins del marc dels projectes VECTORS i MED-JELLYRISK i en col·laboració amb els ajuntaments costaners de Catalunya i els Serveis de Salvament i Socorrisme.

Aquesta aplicació ha estat dissenyada per facilitar als ciutadans una eina de gran utilitat i d’ampli accés sobre un tema rellevant i emergent, i cada vegada més preocupant, com és el tema de les proliferacions de meduses a les platges. El seu objectiu principal es basa en el lliurament d’informació clara, precisa i en temps real sobre les meduses: si estan o no a les platges, quina espècie està present, quin tipus d’espècies existeixen, què fer davant la picada de les meduses, i tota la informació rellevant sobre el tema.

Accés a l’APP MedJelly

Font i més informació: Meduses (via departament de Salut)

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal