Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Més de 5.500 persones participen en la campanya de prevenció del càncer de pell a les farmàcies

Més de 5.500 persones participen en la campanya de prevenció del càncer de pell a les farmàcies

3 octubre 2016
campanya-de-prevenció-del-càncer-de-pell-a-les-farmàcies

Pòster de la campanya en què varen participar les farmàcies

El passat mes de juny les farmàcies de Barcelona, a través del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i en col·laboració amb l’Hospital Clínic, van posar en marxa una campanya de prevenció del càncer de pell sota el lema “Abans de deixar-t’hi la pell, consulta”, amb el patrocini d’Almirall, Avène, Ladival i La Roche-Posay. Durant 3 setmanes -entre el 23 de maig, Dia Mundial del Melanoma, i el 13 de juny, Dia Europeu de la Prevenció del Càncer de Pell-, més de 5.500 persones van participar en la campanya de prevenció del càncer de pell a les farmàcies emplenant enquestes a 280 farmàcies de Barcelona ciutat i província. En el 98% dels casos els participants van valorar positivament (10,1%) o molt positiva (87,9%) el fet que les farmàcies realitzin activitats de prevenció.

L’objectiu de la campanya era, d’una banda, conscienciar sobre la importància de tenir uns bons hàbits d’exposició al sol -no només a l’època estival, sinó durant tot l’any- i, de l’altra, obtenir dades útils per al conjunt de la societat que fomentin la prevenció i detecció precoç del càncer més freqüent al nostre país, però també un dels que presenta millors perspectives de curació si es detecta a temps.

Hàbits de fotoprotecció per a tot l’any: Us apliqueu cremes solars quan us exposeu al sol?

  • Davant aquesta pregunta, el 45,6% dels enquestats responia que sí, el 19,7%, normalment; el 20,9%, a vegades; mentre que el 13,8% segueix sense aplicar-se-la mai. Entre els motius principals per no aplicar-se-la, un dels més freqüents és perquè consideren que no prenen el sol (11,1%). Aquesta dada demostra que, sovint, no es té en compte que hi estem exposats sempre que estem a l’aire lliure, tot i no anar a la platja o la piscina. Tenint això en compte, és important protegir-se, evitant l’horari entre les 12 i les 16 h especialment durant els mesos de més insolació, i durant tot l’any si es fan activitats a l’aire lliure. A banda dels protectors solars, es recomana utilitzar altres elements com barrets, ulleres de sol i roba seca.
  • També es fa referència a altres motius per no aplicar-se cremes, com ara “no recordar-se” (13,8%), o bé que la crema els hi resulta incòmoda (5,5%) o que no els hi fa falta (4,4%).
  • Pel que fa al factor de protecció, només un 2% indica que utilitza cremes amb un factor de protecció inferior al 15, el 29,8%, del 30, i finalment, el 66,3% indica que utilitza el 50 o més.
  • Sobre si protegir-se abans d’exposar-se al sol o en el moment de fer-ho, més de la meitat segueixen la recomanació d’aplicar-se la crema abans de sortir de casa (57,3%) i un 3,1% ho fa abans de fer esport, però el 47,7% segueix fent-ho directament a la platja o la piscina.
  • D’altra banda, del total de participants, un 42,8% havia fet una consulta per problemes de pell en els últims dos anys, un 11% tenia antecedents familiars de càncer de pell i el 6,2%, antecedents propis.
  • Respecte al perfil dels enquestats, el 74,7% eren dones, enfront del 25,3% d’homes, coherent amb la identificació que té el COFB del fet que els usuaris majoritaris a la farmàcia són dones. L’edat mitjana era de 56 anys, la majoria estaven entre un fototipus III i IV –de fet el III representa gairebé la meitat de la població enquestada: 48,8%), cabell castany (64,7%) i ulls marrons (62,5%). També s’ha posat en evidència que, amb l’edat, la possibilitat de l’aparició de factors de risc és més gran.

Participació de la farmàcia en activitats de prevenció: el 98% ho valora molt positivament

campanya-de-prevenció-del-càncer-de-pell-a-les-farmàcies

Núria Bosch, anterior vocal de Dermofarmàcia del COFB i actual vicetresorera, atenent una usuària el dia de la presentació de la campanya

“Aquesta campanya és un exemple més que la implicació dels farmacèutics en projectes de prevenció i detecció precoç, en col·laboració amb la resta de professionals sanitaris, pot tenir un impacte molt alt per millorar el pronòstic de malalties com el càncer de pell. Així es percep també per part dels enquestats, que han valorat molt positivament la participació de la farmàcia en aquest tipus d’iniciatives. El fet de ser el professional sanitari més accessible i sovint el primer a qui es consulta, permet arribar de forma molt efectiva a la població”, així ho explica Núria Bosch, anterior vocal de Dermofarmàcia del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i actual vicetresorera.

campanya-de-prevenció-del-càncer-de-pell-a-les-farmàcies

El Dr. Malvehy fent declaracions a la premsa el dia de la presentació

 

Per la seva banda, el Dr. Josep Malvehy, director i coordinador de la Unitat de Melanoma de l’Hospital Clínic de Barcelona, afirma que aquesta campanya ha mostrat que “les farmàcies, actuant com a agent de promoció de la salut de primer nivell en la nostra societat, poden facilitar, amb eficàcia, informació i recomanacions de prevenció primària del càncer de pell”. “La campanya tenia com a objectiu educar, crear sensibilitat i detectar individus amb factors de risc especials al càncer de pell que han d’acudir al metge per una revisió de la pell i així poder detectar càncer de pell ocult. Des de la Unitat de Melanoma de l’Hospital Clínic de Barcelona s’ha dissenyat amb l’equip del COFB una campanya diferent i que ha permès definir millor les estratègies de prevenció  d’aquesta malaltia en la nostra població”, afegeix.

Què cal saber?

Com a part de l’enquesta es mostrava a l’usuari un atles de lesions per tal de valorar la conveniència de fer una consulta mèdica en cas de tenir-ne alguna de semblant. Per exemple, una taca a l’ungla, o una ferida que no acaba de curar i que ha sagnat en els darrers mesos, poden ser senyals que és necessari controlar menys conegudes que les pigues.

A més del qüestionari, els farmacèutics van lliurar fulletons amb consells sanitaris sobre com protegir-se del sol adequadament i no estar exposat als seus efectes perjudicials.

consellscancerpell_Página_1 consellscancerpell_Página_2

 

 

 

(clicar a les imatges del fulletó per fer-les més grans i facilitar la lectura) 

 

Nota de premsa enviada als mitjans de comunicació (la podeu consultar íntegra a la Sala de Premsa del web institucional – www.cofb.org)

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal