Estàs aquí: Inici > Notícies farmàcia > Usuaris valoren amb un 9,5 el Programa de detecció precoç de càncer de còlon

Usuaris valoren amb un 9,5 el Programa de detecció precoç de càncer de còlon

10 octubre 2016

cartell colonL’oficina de detecció precoç del càncer colorectal de Barcelona ha avaluat, per primer cop a l’Estat Espanyol, la satisfacció dels usuaris d’un programa de cribratge de càncer colorectal. Aquest estudi, realitzat conjuntament entre l’Hospital del Mar, l’Hospital Clínic i el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, ha esta liderat per la Dra. Andrea Burón, del servei d’Epidemiologia i Avaluació de l’Hospital del Mar.

L’estudi, publicat en la revista Gastroenterología y Hepatología, ha recollit l’opinió i les experiències de 1.189 usuaris del Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte de Barcelona, entre desembre del 2013 i febrer del 2014.

La valoració global que fan del Programa els participants és molt positiva, amb una puntuació mitjana de 9.5 en una escala 0-10, destacant la puntuació obtinguda pel que fa la claredat de la informació proporcionada en general, amb un 8,9 de mitjana.

Segons la Dra. Burón, “les puntuacions i respostes obtingudes respecte les oficines de farmàcia i l’atenció dels farmacèutics, avalen inequívocament el seu rol dins el Programa com a punt d’informació, distribució i recollida del test”.

La claredat i comprensió del material de comunicació, com la carta d’invitació i el tríptic, l’efectivitat de l’atenció telefònica, el procés de recollida de la mostra i la comunicació dels resultats, van ser tots ells aspectes globalment ben valorats.

Respecte els usuaris enquestats que no havien participat en el Programa, cal destacar que la meitat refereixen com a motiu de no participació “no donar-hi importància”, i al voltant d’una quarta part el “control recent de patologia colorectal”, és a dir, en la major part dels casos, la realització d’una colonoscòpia prèvia.

Aspectes no tan ben valorats van ser el mètode utilitzat de preparació del colon per a la realització de la colonoscòpia, en què un 51.8% de les dones i 31.7% dels homes refereixen bastants o moltes molèsties, l’accessibilitat telefònica, referint un 27.1% alguna dificultat per contactar telefònicament, i la preocupació davant un resultat positiu, on un 5.6% mostren bastant o molta preocupació.

Sobre el programa a la ciutat de Barcelona

L’any 2010, la ciutat de Barcelona va ser pilot a posar en marxa el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte en col·laboració amb les farmàcies, començant per les àrees integrals de salut Barcelona Esquerra i Barcelona Litoral Mar. El Programa s’adreça a homes i dones de 50 a 69 anys, període d’edat en què la detecció precoç s’ha demostrat beneficiosa. El 2015 el Programa va començar la seva extensió a la resta de la ciutat, de manera que a finals del 2017 aproximadament un total de 400.000 homes i dones de 50 a 69 anys hauran estat convidats almenys un cop a participar.

Podeu consultar el llistat complert de les ABS on ja s’està aplicant i altres informacions d’interès a la web del Programa i les farmàcies participants al nostre web de salut.

Com funciona el Programa?

material-PDPCCRCada dos anys, les persones que formen part de la població diana reben una carta convidant-los a participar en el programa voluntàriament. Les persones convidades s’adrecen a les farmàcies comunitàries que participen en el programa, on el farmacèutic consciencia sobre la importància de realitzar-se la prova, aconsella sobre la seva correcta realització i detecta possibles motius d’exclusió.

Els participants recullen i entreguen el test de cribratge a la farmàcia. Des d’aquí es fa arribar al laboratori de l’Hospital Clínic, que analitza la prova. Si aquesta resulta positiva, s’informarà a la persona de la conveniència de realitzar una visita a la unitat de cribratge on, probablement, se li recomanarà la pràctica d’una colonoscòpia per establir el diagnòstic definitiu i extirpar lesions malignes o premalignes. Depenent dels resultats, la persona haurà de seguir els protocols específics de seguiment.

Nota de premsa enviada als mitjans de comunicació (també la podeu consultar a la Sala de Premsa del web institucional)

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal