Estàs aquí: Inici > Notícies farmàcia > Una guia creada per farmacèutics i metges catalans optimitza l’atenció a pacients amb problemes de pell

Una guia creada per farmacèutics i metges catalans optimitza l’atenció a pacients amb problemes de pell

22 febrer 2017

guia-dermo-farma-portadaQuines són les consultes relacionades amb la pell més freqüents a la farmàcia? Quina és la millor recomanació en casos com fongs al peu, herpes a la boca, acne o taques blanques a la cara dels nens? Són qüestions a les quals dóna resposta la guia “Atenció compartida de problemes de la pell de baixa complexitat a la farmàcia comunitària”, un document elaborat per farmacèutics comunitaris i metges de família catalans que persegueix optimitzar l’atenció a pacients que acudeixen a la farmàcia comunitària amb aquests tipus de demandes.

La iniciativa, coordinada des del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya (CCFC) amb el Grup de Dermatologia de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, i patrocinada per Laboratoris Almirall. Es va començar a treballar en el marc de les línies estratègiques del Pla de Salut 2011-2015,  el document estratègic de la salut catalana que contemplava l’existència d’un sistema integrat més resolutiu des dels primers nivells i al territori i, més concretament, l’elaboració de procediments de gestió compartida de malalties de baixa complexitat, elaborats i consensuats amb les principals societats científiques del món mèdic i farmacèutic.

Què fer davant els motius de consulta més freqüents a la farmàcia?

A partir dels protocols d’actuació amb algoritmes de decisió que recull la guia, es contribueix a orientar, facilitar i homogeneïtzar l’actuació farmacèutica en 23 dels motius de consulta relacionades amb la pell de baixa i molt baixa complexitat més freqüents a la farmàcia comunitària, indicant des de la correcta orientació de la demanda, fins a la seva resolució a través de la indicació farmacèutica o la seva derivació eficaç al metge en cas que sigui necessari. D’altra banda, de cada consulta s’inclou un quadre amb les característiques diferencials de les lesions i un recull d’imatges que afavoreixin a identificar-la.

Alhora, el document també inclou una sèrie de símptomes i signes cutanis que poden motivar la consulta en primera instància i recursos que poden emprar els farmacèutics per a la generació de llistats de medicaments i principis actius relacionats amb una patologia en concret.

La formulació magistral en la cura de la pell

Un dels recursos terapèutics amb què compta el farmacèutic en la cura de lesions de la pell i que apareix a la guia és la formulació magistral. Aquesta eina permet, entre d’altres aspectes, cobrir llacunes terapèutiques (per exemple, en el tractament de mucoses o ungles), solucionar dificultats de trobar certs tractaments, associar principis actius per ajudar a què el pacient pugui seguir la medicació més fàcilment (en molts tractaments de psoriasi) i substituir excipients que puguin ser perjudicials (per exemple, càpsules sense lactosa per als intolerants a aquesta substància).

Des de la farmàcia també es pot recórrer a la cosmètica individualitzada en base a les necessitats específiques d’un pacient. Un exemple seria elaborar una fórmula per fer front a símptomes com el prurit en gent gran –definida com la sensació de malestar a la pell que provoca un desig irreprimible de rascar-se–, ja que al tenir la pell sensible i irritada tendeix a ulcerar-se pel rascat.

Nota de premsa enviada als mitjans de comunicació (també la podeu consultar a la Sala de Premsa del web institucional)

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal