Estàs aquí: Inici > Destacats > Dia Mundial contra el càncer de còlon i recte: xifres de la prova de detecció precoç amb la participació de les farmàcies

Dia Mundial contra el càncer de còlon i recte: xifres de la prova de detecció precoç amb la participació de les farmàcies

31 març 2017

POSTER Jornada DM2017 Recinte Modernista Sant Pau - 17032017El 31 de març és el Dia Mundial contra el càncer de còlon, una malaltia freqüent a partir dels 50 anys. És el segon càncer més freqüent entre les dones i els homes, i s’estima que es diagnostiquen més de 5.000 casos nous a Catalunya cada any. És la segona causa de mort per càncer al nostre país (2.100 anuals), i la majoria es produeixen en persones de més de 54 anys.

Per tal de donar a conèixer la tasca del Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte a la ciutat de Barcelona, en marxa des del 2010, avui s’ha organitzat una Jornada al Recinte Modernista de Sant Pau, de caràcter divulgatiu, i adreçada tant al públic en general com als professionals sanitaris que estiguin interessats en aquest tema.

A la Jornada s’ha comptat amb la participació de tots els agents implicats en el programa: farmàcia comunitària, oficina tècnica, infermeria, hospitals, atenció primària i, especialment, els participants en el programa i l’actuació musical de Roc Puig.

Aquesta Jornada ha comptat amb la intervenció de Teresa Puig, coordinadora de la Unitat de cribratge de l’Hospital de Sant Pau, Francisco José Luque, metge d’atenció primària del CAP Guineueta, i Guillermo Bagaría, vicetresorer i responsable d’Atenció Farmacèutica del COF Barcelona.

Bagaría ha explicat que la farmàcia comunitària és molt més que un punt de recollida del test. “Al Programa hi participen prop del 85% de les farmàcies de Barcelona i la formació és continuada”, matisa. “La farmàcia és un punt de contacte: es dóna consell, es motiva a la participació, s’ofereix informació, es resolen dubtes i consultes, es faciliten els criteris d’inclusió i exclusió i les instruccions per la presa de la mostra, es verifiquen les dades i actua com a interlocutora amb la oficina tècnica corresponent”.

El Programa a Barcelona

infografia cancercolonok

Infografia amb els resultats de Barcelona (clicar a la imatge per ampliar-la)

Les xifres, des del 2012:

  • 613 farmàcies col·laboradores
  • 152.925 usuaris atesos
  • 232.570  kits de detecció de sang oculta en femta manipulats

En coordinació amb les diferents Unitats de Cribratge i Oficines Tècniques, la farmàcia comunitària ha estat la porta d’entrada per la detecció de:

  • 549 càncers invasius (3 rondes) i molts més evitats

A finals de 2017, el Programa haurà finalitzat el seu desplegament a tota la ciutat de Barcelona, convidant a una població de més de 400.000 homes i dones.

Les farmàcies ajuden a prevenir el càncer de colon

Adhesiu_cancer_colon

Adhesiu que identifica a les farmàcies que participen al Programa

El Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte, en què participen activament les farmàcies, persegueix diagnosticar i tractar els casos de càncer de còlon i recte el més aviat possible. El diagnòstic precoç ha demostrat que disminueix la incidència del càncer i augmenta significativament la supervivència.

Com funciona? El Programa s’adreça a homes i dones d’entre 50 i 69 anys i consisteix a fer-se, cada dos anys, una prova senzilla i còmoda a casa per detectar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista. Quan el Programa arriba a un nou barri, els ciutadans susceptibles de participar al programa rebran a casa seva una carta juntament amb un tríptic informatiu i un llistat de farmàcies participants en el Programa. Per participar, l’usuari ha de portar aquesta carta a alguna de les farmàcies del llistat perquè li donin la prova. Un cop feta la prova, s’ha de retornar a la farmàcia. Els resultats de la prova li seran comunicats per carta o per telèfon.

Consulta el llistat de farmàcies que participa en el programa a la província de Barcelona.

On està implantat el programa? Consulta el calendari d’extensió, via Gencat

Com es pot prevenir el càncer de còlon i recte?

alimentacio-opinioTot i que no hi ha cap càncer que es pugui prevenir completament, en el cas del càncer de còlon i recte el llarg interval que transcorre des de l’inici del procés fins al desenvolupament d’un càncer invasiu permet diferents mesures de prevenció que poden reduir el risc de desenvolupar aquest tipus de càncer. Aquestes mesures passen per promoure canvis en l’estil de vida dirigits a reduir els factors de risc i potenciar els factors protectors (seguir una dieta rica en fruita, verdura i productes làctics; fer exercici; no fumar, evitar el sobrepès, etc.). Un aspecte important per a la prevenció consisteix en la participació en programes de detecció precoç, que permeten diagnosticar lesions premalignes de còlon i reduir-ne la mortalitat.

La majoria de càncers colorectals es desenvolupen a partir d’unes lesions anomenades pòlips adenomatosos, considerades lesions precanceroses. Tant els pòlips com els càncers sagnen de manera intermitent i és aquesta sang la que es pot detectar a través de la prova que ofereix el Programa de detecció precoç. Si es detecta en una fase inicial és més fàcil de tractar i més fàcil que es pugui curar, ja que un dels problemes d’aquest tumor és que pot desenvolupar-se durant mesos sense produir cap molèstia. Aquest és, probablement, un dels millors exemples de com la detecció precoç millora el pronòstic de la malaltia i redueix l’agressivitat dels tractaments.

També us recomanem els consells que facilita la Alianza para la prevención del cáncer de colon.

Un apunt interessant: programa valorat amb un 9,5 pels usuaris

L’oficina de detecció precoç del càncer colorectal de Barcelona va avaluar l’any passat, per primer cop a l’Estat Espanyol, la satisfacció dels usuaris d’un programa de cribratge de càncer colorectal. L’estudi està realitzat conjuntament entre l’Hospital del Mar, l’Hospital Clínic i el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya. L’estudi, publicat en la revista Gastroenterología y Hepatología, va recollir l’opinió i les experiències de 1.189 usuaris del Programa, entre desembre del 2013 i febrer del 2014. Teniu més informació en aquesta notícia del Blog.

Farmàcies participen en una jornada sobre salut a Sabadell

PROGRAMA FORUM SALUT_2017 Sabadell_Página_1On i quan? Jornada sobre salut orientada a la ciutadania: dissabte 1 d’abril al Centre Cívic de la Creu Alta – Cal Balsach (Sabadell).

La ciutadania és clau en la millora i transformació del sistema sanitari. El Fòrum Salut de Sabadell vol posar en valor la perspectiva dels usuaris en aquest procés; és un instrument més que neix amb la pretensió que anualment, al voltant del Dia Mundial de la Salut, s’articulin una sèrie de sessions / taules / debats que puguin ser d’interès a la ciutadania, i en les que s’hi tinguin en compte diferents perspectives.

Susa Gonzàlez i Olga Codinach de la Farmàcia Codinach-Planas parlaran del bon ús dels medicaments i de la importància de seguir bé els tractaments, i la farmacèutica Rosa Jornada de la Farmàcia Jornada-Gisbert participarà en una de les taules rodones com a relatora.

Més informació al web del Fòrum o en aquest díptic del programa (PDF).

twitter-LOGOSegueix el tema a Twitter!

Hashtags: #diamundialcancercolon
Alianza Contra el Cáncer de Colon: @AlianzaColon
Asociación Española Contra el Cáncer: @aecc_es

Per a més informació:

Notícies relacionades (via Blog):

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal