Estàs aquí: Inici > Destacats > Abril: farmàcia assistencial, Infarma i formació professional com a temes més destacats

Abril: farmàcia assistencial, Infarma i formació professional com a temes més destacats

30 maig 2017

Farmàcia assistencial: Dia Mundial Contra el Càncer de Còlon

Abril: Farmàcia assistencial, Infarma i formació professional com a temes més destacats

Declaracions de Guillermo Bagaria, vicetresorer del COFB, a Betevé

A l’abril, els mitjans va destacar un tema relacionat amb el rol assistencial que el farmacèutic comunitari desenvolupa a la farmàcia: el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte.

Betevé i Ràdio 4 van aprofitar que el 31 de març es va celebrar el Dia Mundial contra el Càncer de Còlon per explicar en què consistia el programa i les singularitats d’aquest. El canal local barceloní, a més, va destacar la jornada informativa que es va fer des del Recinte Modernista de Sant Pau, on es van prendre declaracions del vicetresorer del Col·legi, Guillermo Bagaria.

Infarma Barcelona 2017

2Fsalud

Farmacosalud i el protocol de comunicació de farmàcia comunitària i Atenció primària

Durant l’abril, del contingut generat a la 29a edició d’Infarma Barcelona 2017, mitjans de la premsa especialitzada en van seguir informant.

Per la seva banda, IMFarmacias va publicar-ne un especial a l’edició 74 de la revista que, mensualment, publica. Durant 40 pàgines, de la 42 a la 82, el mitjà comparteix la gran majoria de conferències que es van dur a terme durant els tres dies de Congrés i, alhora, destaca algun dels stands instal·lats en el Saló.

2fnatur

L’estudi sobre el seguiment farmacoterapèutic en pacients amb dolor crònic a Farmanatur

Els serveis professionals, la gestió de l’oficina de farmàcia i els medicaments hospitalaris van ser alguns dels altres temes que es van tractar durant Infarma dels quals els mitjans van informar. Del primer punt en va parlar, per una banda, Farmacosalud, on es va explicar el protocol de comunicació entre farmàcia comunitària i d’Atenció primària que s’ha creat des del Col·legi per millorar l’atenció dels usuaris. La notícia girava entorn de la ponència “Alianza de los farmacéuticos en red al servicio de los pacientes”, que va servir com a presentació de la guia. La peça s’elaborava a partir de les declaracions que Francisca Aranzana, vocal d’Oficina de Farmàcia del Col·legi i directora d’Infarma, va dur a terme durant l’acte. D’altra banda, El Global va publicar sobre el cobrament d’aquests serveis, on es compartien declaracions del vicetresorer del Col·legi, Guillermo Bagaria. Finalment, Farmanatur també en va parlar i va detallar els resultats d’un estudi compartit durant el Congrés, centrat en el seguiment farmacoterapèutic en pacients amb dolor crònic a les oficines de farmàcia. Els dos següents temes van ser abordats per Diariofarma i El Global, respectivament, on s’analitzava, per part del primer mitjà, per què triomfa la formació sobre gestió per les oficines de farmàcia, arran de les sessions ’60 claves de gestión práctica de la farmacia’ i, per part d’El Global, la posada en escena de la pràctica irlandesa per dispensar medicaments de Diagnòstic Hospitalari, que qualifica d’”exitosa”.

2IMF

Apartat multimèdia d’IMFarmacias

Finalment, Diariofarma, exhibint una galeria de fotografies, i IMFarmacias, mostrant diferents vídeos en el canal de Youtube propi, van anar compartint diferents continguts multimèdia d’Infarma Barcelona 2017. Per visualitzar-los, podeu clicar sobre el mitjà de comunicació.

 

 

Formació: curs d’insuficiència cardíaca

3EG

El Global informant del curs sobre insuficiència cardíaca impartit al Col·legi

El passat 27 d’abril el Col·legi va organitzar, juntament amb la Societat Catalana de Farmàcia Clínica, un curs centrat en l’abordatge de pacients amb insuficiència cardíaca. Mitjançant una nota de premsa, es va informar sobre la formació on es va destacar, entre altres qüestions, la figura del farmacèutic i la necessitat que s’integri, junt amb la resta de professionals sanitaris, en la ruta assistencial de la insuficiència cardíaca i la fibril·lació auricular. Durant el curs, impartit per agents de salut de diferents àmbits, també es va destacar la importància de la coordinació entre els diferents professionals sanitaris a l’hora d’abordar aquests tipus de pacients.

Mitjans de la premsa especialitzada com El Global, Diariofarma, IMFarmacias, Farmanatur i Sanifax se’n van fer ressò.

Seu EMA

4ARA

L’ARA i la possibilitat que Barcelona sigui la nova seu de l’EMA

La possibilitat que Barcelona sigui la següent seu de l’Agència de Medicaments Europea (European Medicines Agency; EMA) segueix tenint cabuda als mitjans, com ja va passar a l’anterior mes de març. En el cas de l’abril, l’ARA va publicar una notícia desglossant la temàtica on es van recollir declaracions del president del Col·legi, Jordi de Dalmases. De Dalmases va recordar que la majoria d’empreses farmacèutiques estrangeres que tenen seu a Barcelona són europees.

També es va conèixer que la possible instal·lació que adoptaria l’EMA seria la Torre Agbar i que la candidatura s’està promovent des de la Generalitat, l’Ajuntament i l’Estat.

Vacuna contra la meningitis

5EP

Repercussió d’El País explicant el desproveïment de la vacuna de la meningitis B

les dificultats per accedir a la vacuna de la meningitis B ha seguit sent notícia el mes d’abril. Entre totes les repercussions, les notícies d’El País i Onda Cero, que van informar fent menció del Col·legi, com a font d’informació. El diari manifestava les llistes d’espera que tenen les farmàcies de la vacuna de la meningitis B; la ràdio, en canvi, notificava la mort d’una nena, que patia meningitis C, la vacuna de la qual es troba inclosa al calendari de vacunació gratuït, a diferència de la tipus B. Onda Cero puntualitzava el que s’havia traslladat des del Col·legi: la importància de vacunar-se.

Estratègies de gestió de cronicitat i adherència

6EG

La trobada professional a El Global

Dos mitjans de la premsa especialitzada, El Global i Gaceta Médica, van informar, a finals d’abril, de la reunió que diferents experts d’àmbits diversos (farmàcia, atenció primària i Administració, així com associacions de pacients) van protagonitzar per afrontar un dels principals reptes del sistema sanitari: l’atenció a la cronicitat. Núria Bosch, vicepresidenta del Col·legi, en va formar part i va puntualitzar als mitjans que “s’han de crear grups de treball i optimitzar les eines de comunicació”.

La trobada es va celebrar per tal d’encarar el projecte que Fundamed i Fundación Mylan para la Salud volen dur a terme: un document d’anàlisi que reculli les reflexions per una correcta gestió del pacient crònic a les comunitats autonòmiques de Catalunya, València i Aragó.

Tots dos mitjans van exemplificar la millora de l’adherència amb els Sistemes Personalitzats de Dosificació (SPD).

Fonts d’informació

Un mes més, el Col·legi, i els membres que en formen part, han servit com a font d’informació per diferents mitjans de comunicació.

Anna Bach a Els Matins de TV3

Anna Bach, vocal d’Alimentació i Nutrició del Col·legi, a Els Matins de TV3

Pel que fa a l’abril, Anna Bach, vocal d’Alimentació i Nutrició del Col·legi, va estar present fins en tres ocasions a diferents mitjans. Va formar part de la tertúlia radiofònica del programa No ho sé (RAC1) del 7 d’abril, on es posava en debat l’oli de palma, amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Salut, i de la d’Els Matins (TV3), que es va centrar a parlar sobre el glutamat. Aquest additiu també va tenir cabuda a Betevé en una peça que el definia i que, alhora, prenia declaracions de la vocal.

La televisió local barcelonina també va aprofitar la celebració del Dia Mundial de la Salut per parlar sobre “Fàrmacs per la depressió”, tema on es va fer menció al Col·legi. Tanmateix, aquest també va estar present i se’n va esmentar en dos altres mitjans, Código Nuevo i SPDnoticias, que van centrar-se en el mal ús o abús del medicament Rubifén.

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal