A mesura que la primavera s’esvaeix i la calor s’intensifica, es dóna pas a l’època de l’any dels remulls, les vacances i les festes: l’estiu. Durant aquests mesos, gaudirem de la bona temperatura a l’aire lliure, però també ens guarirem dels moments en què el sol pren més intensitat. I és que, encara que la calor pugui proporcionar-nos bons moments, cal estar-ne molt alerta, un excés pot provocar diferents problemes de salut.
Una de les accions que, des del 2004, s’està duent a terme com a mesura de precaució és el Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la salut (POCS) que, enguany, s’ha iniciat el 15 de juny. Es tracta d’una iniciativa anual que es posa en marxa des del Departament de Salut i en la qual hi participen diverses entitats i organismes, entre ells el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya.
L’objectiu principal del Pla és predir i reduir al màxim els efectes nocius de les altes temperatures, que poden repercutir a cops de calor. Per això, es proporcionen consells i recomanacions relacionats, per exemple, amb el control de la temperatura de casa, el fet d’evitar el sol directe al carrer o reduir l’activitat física quan faci més calor, entre altres. Per saber-ne més, podeu veure el cartell i la infografia dissenyats des de l’Agència de Salut Públic de Catalunya de la Generalitat de Catalunya (1 i 2, respectivament).
- Gent gran, especialment el grup per sobre de 75 anys
- Persones amb determinades circumstàncies socials (viure sol, pobresa, etc.)
- Persones amb discapacitats físiques o psíquiques que tenen limitada l’autocura i la mobilitat
- Nadons
- Persones amb malalties cròniques: cardiorespiratòries, diabetis, hipertensió arterial, malalties renals, Parkinson, Alzheimer, obesitat, etc.
- Persones que reben medicaments diürètics o medicaments que actuen sobre el sistema nerviós central.
- Persones amb una hidratació insuficient o que realitzen un excés d’activitat física.
- Treballadors exposats a ambients calorosos.
Informació extreta de: Per prevenir els efectes de l’onada de calor (Departament de Salut)
En el cas que una persona experimenti febre, mal de cap, nàusees, etc. cal estar-ne molt alerta, podria estar patint un cop de calor. Enfront això, traslladeu-la a un lloc fresc, doneu-li aigua, refredeu-la, mulleu-la, venteu-la i truqueu urgentment al 061.
Infografia ‘Prevenció en cas d’onada de calor’ via Farmaceuticonline, el nostre web de salur (PDF).
Vídeo: A l’estiu, protegiu-vos de la calor (via Departament de Salut)
Així que, cal estar especialment alerta amb els fàrmacs diürètics, que poden facilitar encara més la pèrdua de líquids, i dels tranquil·litzants i antidepressius, que en certa forma impedeixen la pèrdua de calor de l’organisme. També s’haurien d’extremar les precaucions amb els antihipertensius, ja que fan baixar la pressió, i tenir en compte que la deshidratació pot reduir l’eliminació del fàrmac i, per tant, augmentar l’efecte d’aquest. Finalment, puntualitzar el fet que la qualitat del fàrmac també pot veure’s afectada si no es conserven en llocs secs i tan frescs com sigui possible.
Protegir-se del sol és una de les grans tasques de l’estiu, però si s’aconsegueix fer bé i es tenen en compte els diferents consells, s’aconseguirà gaudir al màxim d’una de les èpoques de l’any més desitjades, la que proporciona descans i temps per un mateix.
Fonts d’informació d’aquest article:
- Per prevenir els efectes de l’onada de calor (Departament de Salut) (via comunicat del COFB)
- Medicaments i calor (via Farmaceuticonline)
- Pla d’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS) (via Agència de Salut Pública de Catalunya)
- Cartell i infografia divulgatius i dissenyats per l’Agència de Salut Pública de Catalunya
Per a més informació (via Blog):