Estàs aquí: Inici > Recomanacions del farmacèutic > Si te’n vas de viatge… fes-ho amb salut!

Si te’n vas de viatge… fes-ho amb salut!

28 juliol 2017
2

Clicar a la imatge per ampliar-la

Viatjar és, segurament, un dels luxes més enriquidors que existeixen. Conèixer noves cultures ens nodreix d’un saber que només es pot adquirir visitant la ciutat, el país i/o el continent escollit. I és que, el fet de poder interaccionar amb altres societats diferents de les que vivim diàriament ens permet obrir ment i entendre altres perspectives i visions totalment alienes a les nostres. Som afortunats de poder viatjar i, per aquest motiu, intentem gaudir al màxim de cada instant que depara l’aventura. Però, per tal que així sigui, cal no obviar diferents aspectes relacionats amb la salut, una sèrie de precaucions que ha de tenir en compte tot viatger. Tota escapada és i serà possible si la salut acompanya!

Precisament “la salut del viatger” és el títol de la nova formació que Àgora Sanitària, juntament amb Ferrer, va engegar el passat més de juny. Els estudis pretenen educar als farmacèutics perquè tinguin la capacitat d’aportar els consells més òptims a les principals situacions en les quals els turistes es poden trobar. Tanmateix, el curs també pretén que el professional pugui assessorar altres situacions, com les que engloben a les persones grans o  a les embarassades. Es tracta d’una formació que s’està duent a terme des del 10 de maig al 31 de juliol i que és adreçada tant als farmacèutics comunitaris com als tècnics i auxiliars de farmàcia.

Amb la planificació del viatge feta, és moment d’atendre a les diferents qüestions sanitàries. Primer de tot, el més recomanable és fer una visita al metge i avaluar l’estat de salut en la qual un es troba. És important assegurar-se que la medicació que s’estigui prenent es pugui trobar a l’indret que es visiti i, alhora, disposar d’una assegurança mèdica adequada. A la maleta no hi poden faltar les ulleres de sol, la gorra, ni la crema de protecció solar i, el més aconsellable, és emportar-se roba de fibres naturals (cotó, lli), lleugera, còmoda, de colors clars, màniga i pantaló llarg i calçat ample, per evitar butllofes.

pexels-photo-297642

La nutrició i l’alimentació són altres temes a tenir en compte. L’aigua pot ser un factor de transmissió de malalties infeccioses així que, el millor, és beure’n sempre envasada, acabada d’obrir i rentar-se les dents amb aigua que se sàpiga que és potable. Pel que fa als aliments, és important no menjar-se’n de crus o semicuits i evitar, al màxim possible, la fruita sense pelar, els aliments dels llocs ambulants, ja que no reuneixen les garanties sanitàries suficients, les maioneses i les cremes.

Depenent d’on es viatgi, vacunar-se resulta imprescindible. Tot i que també dependrà de l’estat vacunal previ de cadascú, el lloc i, sobretot, el temps que s’estarà a fora, resulten factors crucials per determinar quina vacuna s’ha d’administrar. La prescripció l’han de fer els metges dels centres internacionals,  després d’una consulta personalitzada, però el farmacèutic també pot aportar el seu assessorament i incentivar la medicació. D’aquesta manera, el Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos (CGCOG) “ha llançat un nou pla d’acció per afavorir la formació dels farmacèutics en l’àmbit de la vacunació, promovent tanmateix la informació a la població mitjançant la xarxa de 22.000 farmàcies espanyoles”, tal com ho explica a la seva pàgina web, Portalfarma. El portal també ha confeccionat un espai on es recull tant informació específica pels professionals, com divulgativa per la població, tot en format infografia.

Sin título

Espai infogràfic a Portalfarma

Cal tenir en compte que algunes vacunes assoleixen el seu efecte protector al cap de 15 dies o un mes. Alhora, en el cas que es viatgin a països tropicals, s’ha de prendre molta atenció amb el paludisme, una de les malalties més estesa en aquests indrets. Tot i haver tornat del viatge, cal continuar prenent la medicació contra aquesta patologia.

 

Consulta els centres de vacunació aquí: CENTRES DE VACUNACIÓ PER A VIATGERS

I, ja per acabar, sabem què és la síndrome de la classe turista? Al Japó s’anomena classe econòmica i deu el seu nom al poc espai existent entre els seients d’aquesta zona de l’avió, on es poden arribar a passar moltes hores. La poca mobilització pot perjudicar la circulació sanguínia, formant coàguls com: killian-pham-147972

  • Coàgul ilíac. Afecta a tota la cama i provoca dolor intens i inflamació.
  • Coàgul femoral. Dolor i inflamació en la zona superior del genoll.
  • Coàgul de la cama (zona ventral). Lleugera inflamació i dolor lleu.
  • En les zones afectades es formen coàguls que obstrueixen el flux sanguini. Una part del coàgul pot separar-se i obstruir fatalment els pulmons.

Però, sense oblidar tot el que s’ha dit, sens dubte, la millor recomanació és que s’esprimi al màxim totes les vivències que estan per venir.

Contingut de la peça extret de (i, també, per saber-ne més):

Temes relacionats (via Blog):

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal