Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Formacions en fitoteràpia i plantes medicinals

Formacions en fitoteràpia i plantes medicinals

14 agost 2017

La coordinació de tots els cursos i la moderació de la conferència van anar a càrrec de Josep Allué, vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COFB.

Curs de fitoteràpia sobre usos i aplicacions dels olis essencials

olis-essencialsSobre el curs: els olis essencials són extractes altament concentrats obtinguts per destil·lació a partir de plantes aromàtiques com la lavanda i la farigola entre altres. L’ús i l’aplicació dels olis essencials és una teràpia natural basada en l’activitat fitoterapèutica de les molècules bioquímiques que els componen. Molt concentrats i bioquímicament definits, els olis essencials són eficaços en nombrosos i variats camps.

Els olis essencials aporten solucions terapèutiques al tractament de les patologies infeccioses, patologia articular, afeccions dermatològiques, trastorns del sistema nerviós, etc., és per això que constitueixen una eina de tractament valuosa per a la farmàcia comunitària.

El primer dia de curs hi va haver una exposició dels conceptes bàsics de l’acció fitoterapèutica dels olis essencials, els criteris de qualitat, les vies d’administració i les precaucions d’ús. Posteriorment, es van estudiar els olis essencials recomanats per al tractament de les malalties infeccioses i els principals sistemes de l’organisme. Al llarg del curs ses van abordar les monografies de 60 olis essencials quimiotipats, amb propietats principals, indicacions i patologies.

Professorat: Laura Mestres, llicenciada en farmàcia i en ciències i tecnologia dels aliments, diplomada en sanitat, especialitzada en olis essencials terapèutics, i Alfredo Quevedo, llicenciat en farmàcia, naturòpata graduat especialitzat en olis essencials terapèutics en diverses institucions franceses, responsable de formació de Pranarôm Espanya.

Dates: 30 de gener, 1, 6, 8, 13, 15 i 20 de febrer del 2017.

Amb la col·laboració dpranarome:

Curs d’aplicació d’olis essencials en dolor i inflamació. Nivell avançat

olis-essencials-dolorSobre el  curs: entre els símptomes d’una gran majoria de patologies hi ha la inflamació i el dolor. Els olis essencials són extractes altament concentrats, obtinguts per destil·lació a partir de plantes aromàtiques i acumulen una gran evidència de resultats clínics per pal·liar el dolor. És coneguda l’eficàcia de l’ús d’olis essencials per tractar el dolor ja sigui en opció única o com a coadjuvant d’altres tractaments farmacològics amb els quals, de vegades, els resultats percebuts de qualitat de vida, no són del tot satisfactoris.

Professorat: Alfredo Quevedo, llicenciat en farmàcia, graduat en naturopatia, especialitzat en olis essencials terapèutics en diverses institucions franceses, responsable de formació de Pranarôm Espanya.

Dates: 9 i 16 de març del 2017.

Amb la col·laboració de:pranarom

Conferència: acció antiinflamatòria i digestiva de la cúrcuma. Pot també millorar la funció cognitiva?  

curcumaL’acció beneficiosa de la cúrcuma (i el seu component principal, la curcumina) sobre els processos digestius i els processos inflamatoris es coneix des d’antic. No obstant, no és tan coneguda la seva acció fisiològica sobre la funció cognitiva (el seu deteriorament ja s’associa a la producció de molècules inflamatòries) i la seva aplicació en la millora del rendiment cognitiu de la població en general i en el de les persones grans en particular. El repte és també superar la biodisponibilitat difícil de la curcumina, cosa que durant un temps ha posat en qüestió la seva eficiència. La conferència va explicar aquests conceptes i les noves tecnologies que permeten superar aquesta barrera i desenvolupar extractes que han demostrat la seva eficàcia en els tres camps descrits.

Ponents: Benoit Fillon, doctor en química industrial de Pittsburg (EE.UU.), fundador de Isodis Natura especialista en Omega-3 i laboratoires Optim Curcuma (ambdós a Bèlgica), i M. José Alonso, farmacèutica, especialista en farmàcia industrial i galènica, diplomada en fitoteràpia per la Universitat de Montpeller.

Data: 30 de març de 2017.

Amb la col·laboració de: LABORATOIRE_OPTIM

Curs sobre plantes medicinals en pacients polimedicats

plantes-medicinalsSobre els curs: l’augment de la població que busca solucions als símptomes de les patologies en la fitoteràpia fa que el consum de plantes medicinals se sumi al tractament farmacològic que molts pacients ja segueixen. Els diferents canals d’accés a aquests productes i una legislació poc clara han fet que no poques vegades els pacients tinguin problemes derivats d’un mal ús. De vegades, fins i tot en patologies determinades, amb greus efectes que poden comprometre la salut d’una manera important. Eficàcia i seguretat haurien de ser els criteris a l’hora de prendre aquests productes i l’oficina de farmàcia és el lloc adequat per trobar-hi un bon consell.

Professorat: M. José Alonso, farmacèutica especialista en farmàcia industrial i galènica, diplomada en fitoteràpia per la Universitat de Montpeller.

Dates:  9 i 10 de maig del 2017.

Amb la col·laboració de: ARKOPHARMA2

Curs d’Homeopatia pediàtrica

homeopatia-pediatricaSobre el curs: és ben sabut que l’acció del tractament homeopàtic en el nen resulta particularment eficaç. Cada cop més pares consulten els especialistes en homeopatia per millorar la salut dels seus fills. En aquest sentit, el consell farmacèutic és molt útil per raó de la proximitat que aquest professional té amb les famílies, i el fet d’entendre d’homeopatia pot ser especialment agraït.

Els farmacèutics assistents al curs van poder aprofundir en el coneixement de les principals patologies pediàtriques a les quals el farmacèutic pot donar un consell homeopàtic senzill tenint en compte accions secundàries o interaccions amb altres medicaments que el pacient pugui estar prenent. També va donar les bases per saber quan cal derivar la persona a un especialista.

Professorat: Xavier Díez, metge homeòpata en exercici professional a Barcelona des de 1983, llicenciat en medicina i cirurgia per la Universitat de Barcelona, diplomat en homeopatia per la Universitat de Bordeus, llicenciat en antropologia social i cultural, autor de diversos llibres sobre homeopatia publicats per la Facultat de Medicina de Saragossa.

Dates: 23, 25 i 30 de maig del 2017.

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal