Estàs aquí: Inici > Notícies farmàcia > Més de 700 farmacèutics de Barcelona ajuden a detectar el risc de patir diabetis a la campanya #AtencióDiabetis

Més de 700 farmacèutics de Barcelona ajuden a detectar el risc de patir diabetis a la campanya #AtencióDiabetis

14 novembre 2017

Campanya #AtencióDiabetisDel 13 al 22 de novembre, més de 1.000 persones ja han participat a la campanya #AtencióDiabetis que han posat en marxa més de 700 farmacèutics de la província de Barcelona per detectar el risc dels usuaris majors de 30 anys de patir diabetis (veure aquí el mapa de les 400 farmàcies).

La campanya #AtencióDiabetis s’allargarà fins al 26 de novembre i l’han organitzat conjuntament el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), l’Associació Catalana de Diabetis, l’Associació de Diabètics de Catalunya (Adc) i l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), amb la col·laboració d’Ascensia Diabetes Care i Menarini Diagnostics. Un cop finalitzada la iniciativa, l’objectiu és incorporar aquest protocol d’intervenció com a pràctica habitual de la farmàcia.

Durant la roda de premsa de la presentació de la campanya, es va remarcar la importància del treball conjunt de les organitzacions esmentades anteriorment per tal d’arribar al màxim de població possible. A continuació recollim les intervencions més destacades de cada un dels representants presents a la roda de premsa:

  • Guillermo Bagaria, vicetresorer i responsable d’Atenció Farmacèutica del COFB: “La campanya es fonamenta en la potencialitat de la farmàcia comunitària d’apropar eines de detecció i prevenció primària. El que pretenem  és traslladar a la població que encara no és diabètica, que encara no ha desenvolupat la patologia, eines en el sentit de canvis d’hàbits per tal de disminuir el risc que poden tenir de desenvolupar aquest problema en els tres pròxims anys”.
  • Alberto Goday, president de l’Associació Catalana de Diabètics: “La mala notícia és que la diabetis és molt freqüent i afecta el 13% de la població. La bona és que es pot detectar a temps i es pot actuar per tal de prevenir el desenvolupament de la malaltia des de l’oficina de farmàcia o des dels centres d’atenció primària.”
Els representants de les diferents entitats organitzadores durant la roda de premsa de presnetació de la campanya.

Els representants de les diferents entitats organitzadores durant la roda de premsa de presentació de la campanya.

  •  Joan Lozano, gerent de CAMFIC: “La campanya Jo? Diabetis? és important perquè podem arribar a població que entra a l’oficina de farmàcia i que probablement no entraria en cap altre espai del sistema sanitari i que, per tant, els perdríem o no els tindríem en el radar de la detecció precoç.”
  • Esther Giménez, referent d’Estratègia i Innovació de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya: “La detecció precoç és molt important per evitar les complicacions o retardar l’aparició de la diabetis. Des de la consulta el professional d’infermeria ja fem aquest cribratge, però hi poden haver pacients que vagin a les farmàcies i no vagin a les consultes. Treballant conjuntament arribem al màxim de població possible.”
  •  Ana Castillo, coordinadora general de l’Associació de Diabètics de Catalunya: “Jo? Diabetis? és una pregunta que ens hauríem de plantejar tots molt abans que ens la puguin arribar a detectar. Aquesta campanya és important perquè ens ajudarà a detectar molta població que pateix o pot patir diabetis i perquè proporciona eines i pautes d’educació diabetològica.”

Funcionament de la campanya

El 22% de la població de l’Estat espanyol d’entre 30 i 60 anys té algun tipus d’alteració en el metabolisme de la glucosa i, d’aquests, un 77%, no n’és conscient. Del total d’aquestes alteracions, un 29% presenten diabetis tipus 2 no diagnosticades, mentre que la resta són situacions de prediabetis, fase en la qual el seguiment farmacèutic pot ajudar a prevenir la diabetis.

En el marc d’aquesta iniciativa, que ha començat un dia abans del Dia Mundial de la Diabetis (14 de novembre), quan l’usuari arribi a la farmàcia se li proposarà, d’una banda, que respongui un test i, de l’altra, que es faci gratuïtament una prova de glicèmia per calcular el seu risc de patir diabetis. A més, se li demanarà que contesti dos breus qüestionaris per avaluar el seu grau d’adhesió a la dieta mediterrània i a l’activitat física.

En cas que els resultats estiguin dins dels paràmetres establerts o es consideri que l’usuari és prediabètic –període previ a l’aparició de la diabetis en què les persones presenten nivells alts de glucosa en sang sense tenir cap més símptoma-, se li oferirà consell farmacèutic per prevenir la diabetis i es farà un seguiment periòdic des de la farmàcia; en cas que presenti un risc alt de patir la malaltia, a més d’aquesta recomanació activa i seguiment des de la farmàcia, se’l derivarà mitjançant una carta on constaran els resultats de les proves perquè el seu professional sanitari del Centre d’Atenció Primària faci la seva valoració.

En finalitzar les tasques d’aquest procediment, que es concreten amb més detall a continuació, els farmacèutics, formats prèviament en aquest camp, proporcionaran a l’usuari un fulletó amb hàbits saludables per prevenir la diabetis. 

 

Quines accions duran a terme les farmàcies per determinar els factors de risc de la diabetis?

1.- Determinació del risc de patir diabetis a través del test de Findrisc

Qüestionari de 8 preguntes en què es contemplen aspectes com l’edat, l’índex de massa corporal, el perímetre abdominal o l’exercici físic. Com més alta és la puntuació, major és el risc de patir diabetis en els següents 10 anys, sent un resultat menor a 7 un risc baix i un resultat superior a 20 un risc molt alt. Aquells usuaris que treguin més de 13 punts, el farmacèutic els derivarà al seu professional sanitari per a la corresponent valoració i des de la farmàcia se li realitzarà un seguiment farmacoterapèutic.

2.- Detecció de si l’usuari és prediabètic o no a partir de la glicèmia basal capil·lar

La glicèmia basal capil·lar és la prova que, mitjançant una petita punció al dit, determina la quantitat de glucosa que es troba a la sang. Conception of good choices for healthy lifestyle Per fer aquesta anàlisi, cal que l’usuari hagi estat en dejú entre 6-8h, preferiblement després d’aixecar-se al matí. Si els resultats es troben entre 6 i 7 milimol per litre (110 – 125 mg/dL) –unitat de mesura de concentració de glucosa en sang-, es considerarà que l’usuari presenta una glucosa basal alterada (prediabetis) i des de la farmàcia se li oferirà consell personalitzat per a la prevenció de la diabetis a més d’un seguiment periòdic. Si els resultats es troben per sobre de 7,0 milimol/L (126 mg/dL) el farmacèutic els derivarà al seu professional sanitari per a la corresponent valoració.

3.- Avaluació de l’adhesió a la dieta mediterrània amb el test Predimed

El test Predimed és un instrument que, mitjançant 14 preguntes breus -com l’ús que es fa de l’oli d’oliva, el consum de fruita o verdura- permet calcular el grau d’adhesió a la dieta mediterrània. Com més gran és la puntuació del Predimed, més adhesió hi ha i major protecció enfront la prediabetis es té.

4.- Càlcul del grau d’activitat física amb el test IPAQ

A partir de la freqüència setmanal i diària d’activitat física, així com la durada de les hores de son, el farmacèutic podrà determinar amb el test IPAQ el grau d’activitat física de l’usuari. En cas que no s’assoleixin els mínims establerts, es recomanarà a l’usuari que faci, com a mínim, 30 minuts d’activitat física d’intensitat moderada (“caminar a bon pas”) gairebé cada dia de la setmana i, si té menys de 64 anys, que dormi entre 7 i 9 hores: dormir les hores suficients ajuda el cos a regular-se millor metabòlicament i fa que s’evitin possibles problemes com l’obesitat i la diabetis.

Com es detectarà el risc de patir diabetis- (1)

 

També podeu consultar la nota de premsa enviada als mitjans de comunicació.

Organitzadors:

Organitzadors

 

     Amb la col·laboració de:

 

 

Altres publicacions relacionades recollides al Blog:

2 Comentaris

  1. Informació molt interessant, gràcies.

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal