Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Taller pràctic d’inhaladors: Els farmacèutics d’atenció primària s’actualitzen

Taller pràctic d’inhaladors: Els farmacèutics d’atenció primària s’actualitzen

27 desembre 2017

El passat 18 de desembre, la Vocalia d’Atenció Primària va organitzar un taller pràctic d’inhaladors. L’objectiu principal del curs consistia a assimilar les tècniques d’utilització i de maneig dels diferents dispositius i equips d’administració de medicaments per via inhalatòria per millorar el compliment del pacient.

El curs va ser eminentment pràctic i va comptar amb exemplars de tots els dispositius que l’alumne havia de manipular sense formació prèvia, per tal de posar-se en la situació real dels pacients. També va incloure un repàs dels errors i les dificultats més habituals en el muntatge i desmuntatge dels inhaladors.

El docent del curs va ser Jordi Giner, infermer del Departament de Pneumologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau; i els coordinadors van ser Guillermo Bagaría, vicetresorer responsable d’Atenció Farmacèutica del COFB i Roser Vallès, vocal d’Atenció Primària del COFB.

L'infermer Joan Giner, durant un moment del taller pràctic d'inhaladors.

L’infermer Joan Giner, durant un moment del taller pràctic d’inhaladors.

Materials utilitzats pels alumnes. L’administració de fàrmacs per inhalació ha contribuït a millorar l’estat de salut i la qualitat de vida de pacients amb malalties respiratòries.

Els medicaments per via inhalatòria són molt nombrosos i els dispositius per administrar-los requereixen tècniques específiques que el farmacèutic de qualsevol àmbit ha de conèixer, ja sigui per informar l’usuari en el moment de la dispensació o per avaluar la idoneïtat del tractament. Un dels problemes d’aquests dispositius és la mala utilització que el pacient en fa i que n’impedeix l’observança terapèutica correcta.

En conversa amb Roser Vallès, vocal d’Atenció Primària del COFB, després de finalitzar el curs, ens ha explicat que en l’última dècada hi ha hagut  un creixement espectacular en la varietat de dispositius inhaladors pel tractament de la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) i l’asma. Segons Vallès, aquest fet ha generat “una complicació important en el coneixement dels diferents dispositius tant pels professionals sanitaris com pels mateixos pacients”.

La vocal d’Atenció Primària també ha ressaltat que “un dels problemes més importants en el maneig dels pacients amb MPOC o asma és la correcta adhesió terapèutica i l’ús dels dispositius d’inhalació” per la qual cosa, considera que “és molt important que el farmacèutic, com assessor al pacient i altres professionals sanitaris, coneguin com s’han d’utilitzar aquests dispositius”.

 

Vallès també ha volgut destacar el caràcter pràctic del curs: “L’infermer Jordi Giner, del Servei de Pneumologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, d’una manera molt didàctica, ens ha ensenyat els 5 passos clau que cal saber  per fer un ús correcte de l’inhalador i que són comuns per a qualsevol dispositiu. A partir d’aquí, en el taller hem pogut veure, utilitzar i manipular tots els dispositius que hi ha actualment al mercat de forma molt amena i sota la direcció experta de Jordi Giner. En definitiva, el taller pràctic d’inhaladors val molt la pena que el facin tots els farmacèutics clínics, ja que sempre s’aprenen coses noves sobre aquests aparells”.

Amb el patrocini de:

AstraZeneca

Altres publicacions relacionades recollides al Blog:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal