Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Nova edició del curs “Actuació Farmacèutica en Nutrició artificial”

Nova edició del curs “Actuació Farmacèutica en Nutrició artificial”

8 febrer 2018

El passat 7 de febrer va finalitzar el curs “Actuació Farmacèutica en Nutrició Artificial” organitzat conjuntament pel COFB i la Societat Catalana de Farmàcia Clínica (SCFC). Va ser un curs d’un total de quatre jornades en les quals es van abordar diversos temes que giraven al voltant del vessant farmacèutic de la nutrició artificial i estava adreçat a farmacèutics d’hospital.

Millora de la intervenció farmacèutica per tractar pacients que requereixen nutrició artificial

La primera jornada va girar al voltant de dos temes: els requeriments nutricionals en situacions especials i la nutrició artificial i la diabetis. A la segona sessió es va tractar el tema de la sarcopènia – o de com combatre la pèrdua de massa muscular-  i el suport nutricional en el trasplantament hematopoètic. A la tercera jornada el tema va ser el suport nutricional en el pacient crític. Per últim, a la darrera sessió, es van tractar, d’una banda, causes, conseqüències i gestió de l’ili paralític i la gastroparèsia i, de l’altra, la malaltia inflamatòria intestinal. La metodologia de les diverses jornades del curs consistia en una presentació teòrica a la qual s’associava un estudi de cas clínic. És a dir, es combinava teoria i pràctica.

La metodologia del curs va combinar teoria i pràctica.

La metodologia del curs va combinar teoria i pràctica.

El curs, en aquesta edició de 2018, tenia com a objectius ampliar coneixements i proporcionar habilitats per fer intervencions farmacèutiques a l’hora de tractar pacients sotmesos a nutrició artificial. Aquest camp és clau per poder fer una intervenció adequada i conèixer la nutrició clínica orientada especialment a prevenir i tractar la desnutrició en diversos processos patològics.

El quadre docent va estar format per David Benaiges, endocrinòleg adjunt de l’Hospital del Mar de Barcelona i l’Hospital comarcal de l’Alt Penedès; Daniel Cardona, farmacèutic adjunt de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau; Montserrat Colls, farmacèutica adjunta de l’Hospital Universitari de Bellvitge; Eduard Fort, farmacèutic adjunt de l’Hospital Duran i Reynals; Juan González, farmacèutic adjunt del Consorci Sanitari de Terrassa; Elisabet Leiva, farmacèutica adjunta de l’Hospital Universitari de Bellvitge; Xavier Mateu, farmacèutic adjunt de l’Hospital del Mar i Neus Sunyer, farmacèutica adjunta de l’Hospital Josep Trueta de Girona.

Una formació orientada a la pràctica

Cristina Roure, vocal d’Hospitals del COFB i codirectora del curs, va fer una valoració molt positiva de la formació i va posar l’èmfasi en el tema central d’aquesta edició: “Aquest any al curs hem abordat els problemes nutricionals en grups amb pacients amb necessitats específiques com ara pacients crítics, diabètics, trasplantats o amb malaltia inflamatòria intestinal.”

El curs tenia per objectiu ampliar coneixements i proporcionar habilitats per fer intervencions farmacèutiques a l’hora de tractar pacients sotmesos a nutrició artificial.

El curs tenia per objectiu ampliar coneixements i proporcionar habilitats per fer intervencions farmacèutiques a l’hora de tractar pacients sotmesos a nutrició artificial.

A més, Roure també va ressaltar el vessant aplicat de la formació: “La part pràctica – que inclou la discussió de casos clínics amb un debat interactiu entre els assistents mitjançant l’ajuda d’una aplicació per telèfon mòbil – acosta la teoria a la realitat i dóna eines als participants per la seva pràctica diària als hospitals”.

Amb el patrocini de:

Baxter

 

Altres publicacions d’interès:

 

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal