Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Fórmules magistrals per la mucosa oral: formació amb especial significació dins la farmàcia

Fórmules magistrals per la mucosa oral: formació amb especial significació dins la farmàcia

2 març 2018

El passat 23 de febrer el COFB va acollir el curs “Fórmules magistrals per la mucosa oral”. La formació s’adreçava a farmacèutics que ja tenien experiència en formulació magistral.

Objectius de la formació

El curs “Fórmules magistrals per la mucosa oral” tenia per objectius:

  • Informar de les novetats terapèutiques aplicades a la formulació magistral per fer possible elaborar aquestes formulacions per a la mucosa oral.
  • Familiaritzar-se amb els instruments teòrics necessaris per elaborar i resoldre diferents tipus de formulacions d’ús habitual o innovadores a l’oficina de farmàcia utilitzant tots els recursos galènics possibles per solucionar problemes de formulació.

Un curs amb una “especial significació dins la farmàcia”

Francesc Llambí, vocal de la Junta de Govern del COFB i coordinador de la formació, va destacar que: “El curs “Fórmules magistrals per la mucosa oral” té una especial significació dins la farmàcia en aquest moment, per ser una àrea on hi ha poca presència de presentacions industrials i, per tant, la formulació és en molts casos l’única manera de tractar determinades patologies“.

A més, segons Llambí, “en diferents patologies, el consell del farmacèutic és important tant en el tractament com en l’ús de productes complementaris“. Per al vocal del COFB, “molts dels recursos de la formulació no són coneguts o són poc coneguts pels prescriptors i, per tant, el farmacèutic fa un paper divulgador de la formulació d’importància respecte del prescriptor”.

Durant la formació, es va fer un repàs de les patologies més freqüents de la mucosa oral i de les formulacions més habituals per tractar-les.

Durant la formació, es va fer un repàs de les patologies més freqüents de la mucosa oral i de les formulacions més habituals per tractar-les.

El programa

El programa va estar format pels temes següents:

  • Formulacions en aftosi
  • Formulacions en liquen pla oral
  • Formulacions en mucositis
  • Formulacions en xerostomia

El curs va constar d’una primera part d’estudi dels vehicles idonis per a la mucosa oral, que es diferencien dels de la pell. L’ús habitual d’aquests vehicles i la necessitat de millorar-los, va ser, segons Francesc Llambí, “una de les primeres conclusions”.

En segon lloc, es va fer un repàs de les patologies més freqüents de la mucosa oral – els temes van ser aftosi, llengua negra, liquen pla, xerostomia, glossodínia i mucositis – i de les formulacions més habituals per tractar-les.

Professorat

El quadre docent va estar format per Francesc Llambí, professor associat de la Unitat de Tecnologia Farmacèutica de la Facultat de Farmàcia de la UB i vocal de la Junta de Govern del COFB i Anna Codina, farmacèutica i consultora a Anna Codina Pharma&Cosmetics.

Els professors del curs "Fórmules magistrals per la mucosa oral",Francesc Llambí i Anna Codina.

Els professors del curs “Fórmules magistrals per la mucosa oral”, Francesc Llambí i Anna Codina.

Resolució de casos pràctics

Una de les parts centrals del curs – i en la qual els alumnes van participar més activament – va ser la resolució de casos pràctics clínics amb selecció de la fórmula més idònia. Finalment, també es va abordar durant la formació un apartat de resolució de formulacions amb els seus modus operandi respectius.

Pel que fa a la dinàmica del curs, el vocal del COFB també va destacar el “format original i breu de la formació” i “l’excel·lent ambient de cooperació, ben valorat per part d’alumnes i professors”.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal