Estàs aquí: Inici > Notícies farmàcia > Enquesta Plenufar 6: Només el 14,2% de les persones que practiquen esport a Catalunya segueixen una dieta completament adequada

Enquesta Plenufar 6: Només el 14,2% de les persones que practiquen esport a Catalunya segueixen una dieta completament adequada

9 març 2018

Només el 14,2% de les persones que practiquen esport a Catalunya segueixen una dieta completament adequada.
Aquesta és la dada principal que s’extreu de l’enquesta realitzada per més de 500 farmàcies catalanes a 1.279 persones en el marc de la 6a edició de la campanya Pla d’Educació Nutricional pel Farmacèutic (Plenufar), una iniciativa del Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos, en col·laboració amb les Vocalies d’Alimentació i Nutrició dels Col·legis de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.

Principals mancances de la dieta i malalties cròniques

Entre les principals mancances de la dieta trobem no ingerir les dosis recomanades d’aliments com els cereals d’esmorzar, pasta o arròs, els llegums i el peix.
Una altra dada que s’ha pogut extreure a partir de l’enquesta és que el 29,7% pateix algun tipus de malaltia crònica, sent la hipertensió arterial la més freqüent (9,7%).

 

Els hàbits alimentaris dels esportistes

Gràfic sobre els hàbits alimentaris dels esportistes, segons els resultats de l'enquesta Plenufar VI.

Gràfic sobre els hàbits alimentaris dels esportistes, segons els resultats de l’enquesta Plenufar 6.

Un dels objectius de la iniciativa era conèixer els hàbits alimentaris i d’estil de vida d’esportistes amateurs i persones actives per tal que el farmacèutic els pogués oferir consell alimentari adaptat a la seva pràctica esportiva.

En aquesta línia, l’enquesta ha mostrat que:

  • La puntuació mitjana de qualitat de la dieta és de 40,1, quan la màxima puntuació possible era de 54 punts. Això és degut al fet que el 20,4% segueix una dieta inadequada i el 65,3% moderadament adequada.
  • Respecte als aliments, només un 8,8% consumeix la dosi recomanada (2 cops o més al dia) de cereals d’esmorzar (1,7%) i pasta o arròs (7,1%).
  • El mateix succeeix amb els llegums i el peix: tan sols un 6% i un 15,1%, respectivament, segueixen la recomanació de consumir-los entre 4 i 6 cops per setmana.
  • D’altra banda, sí que segueixen uns hàbits correctes a l’hora de consumir menys de 4 cops per setmana menjar ràpid (95,7%), mantega (93,9%), begudes ensucrades (87,8%) i brioixeria o pastisseria (86,6%).

 

El 56,6% dels usuaris duu a terme activitat física vigorosa

Pel que fa a la intensitat de l’activitat física:

  • El 56,9% dels enquestats duen a terme una activitat física diària vigorosa, enfront del 43,1%, que afirma practicar esport d’una forma més lleugera (20,2%) o moderada (22,9%).
  • Catalunya és una de les comunitats autònomes, juntament amb País Basc i Astúries, on més activitat física practiquen els homes.
  •  Les activitats que es realitzen més freqüentment: caminar, atletisme, córrer, gimnàstica i passejar en bicicleta.
Gràfic sobre els hàbits alimentaris dels esportistes, segons els resultats de l'enquesta Plenufar VI.

Gràfic sobre el grau de la intensitat de l’activitat física dels esportistes, segons els resultats de l’enquesta Plenufar 6.

 

Perfil de l’enquestat

La mitjana d’edat del total de les persones que han participat (44,6% homes i 55,4% dones) és de 44 anys i destaca el fet que el 61,6% afirma no haver fumat mai.

D’altra banda, més de la meitat (58,7%) consumeix algun tipus de complement alimentós o ajuda ergonutricional, sobretot multivitamínics (28,8%), barretes energètiques (14,3%) i magnesi (11%); i un 89,4% té una autopercepció de la salut bona (42,8%), molt bona (36,4%) o excel·lent (10,2%).

 

Sisena edició de Plenufar, activitat d’interès sanitari

La 6a edició de Plenufar ha estat reconeguda com una activitat d’interès sanitari pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, i compta amb el patrocini de Laboratoris Cinfa, Ferrer Internacional i Coca-Cola Iberia.

El 1992 es va posar en marxa el primer Pla d’Educació Nutricional pel Farmacèutic, Plenufar, en el qual 3.000 farmacèutics espanyols van formar a mestresses de casa. Més endavant, el 2000, la 2a edició de Plenufar es va centrar en escolars d’entre 10 i 14 anys; el 2005 Plenufar 3 va assessorar i valorar l’estat nutricional de les persones grans i el 2009 va escollir les dones en estat preconcepcional, embarassades i mares lactants. Per últim, Plenufar 5 el 2013 es va centrar en la promoció d’hàbits alimentaris i estils de vida saludables en dones en edat climatèrica.

Podeu consultar aquí la nota de premsa enviada als mitjans de comunicació.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal