Estàs aquí: Inici > Notícies farmàcia > El model de Pràctiques Tutelades del grau de Farmàcia IQS-Blanquerna de la Universitat Ramon Llull es presenta al COFB

El model de Pràctiques Tutelades del grau de Farmàcia IQS-Blanquerna de la Universitat Ramon Llull es presenta al COFB

14 març 2018

El passat dijous 8 de març es va presentar al COFB el model de Pràctiques Tutelades del Grau en Farmàcia IQS-Blanquerna de la Universitat Ramon Llull. 

El Grau en Farmàcia va començar a impartir-se en aquesta universitat el curs 2014- 2015, de manera que, actualment, els alumnes de la primera promoció han arribat a quart curs. L’any vinent han de cursar l’assignatura de pràctiques tutelades durant sis mesos, per tal d’aproximar-se al món assistencial professional, la qual cosa requereix la col·laboració dels farmacèutics exercents.

Per aquest motiu, la comissió mixta de seguiment integrada pel Departament de Salut, el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya(CCFC) i la mateixa Universitat Ramon Llull van presentar als farmacèutics d’oficina de farmàcia el model dissenyat per formar els estudiants del Grau en Farmàcia IQS-Blanquerna.

Els ponents

L’acte va estar conduït per Jordi Casas, vocal del CCFC i secretari de la Junta de Govern del COFB,  i van intervenir-hi:

  • Conxita Mestres, degana de la Facultat de Ciències de la Salut de Blanquerna-URL
  • M. Pilar Gascón, coordinadora de pràctiques del Grau en Farmàcia IQS-Blanquerna (URL)
  • Maria José Gaspar, cap del Servei d’Ordenació i Qualitat Farmacèutiques del Departament de Salut de la Generalitat
M. Pilar Gascón, M. José Gspar, Jordi Casas i Conxita Mestres, durant la presentació.

M. Pilar Gascón, M. José Gaspar, Jordi Casas i Conxita Mestres, durant la presentació.

Coneixent el model de pràctiques tutelades

A l’inici de la sessió, Jordi Casas va explicar que l’objectiu era donar a conèixer el model de pràctiques tutelades que es posarà en marxa des del Grau en Farmàcia IQS-Blanquerna a partir de l’any vinent.

A continuació, Conxita Mestres, degana de la Facultat Ciències de la Salut de Blanquerna-URL, va explicar algunes de les característiques principals del Grau en Farmàcia de la URL com  la formació de professionals centrats en el pacient, el treball de manera personalitzada amb els estudiants i la interdisciplinarietat amb altres carreres, entre d’altres. Mestres també va destacar que el pla d’estudis de la carrera inclou ja a primer curs l’assignatura Seminari Farmacèutic Interdisciplinari, per tal de començar a introduir els estudiants al món professional.

Moment de la presentació del programa de Pràctiques Tutelades del Grau de Farmàcia IQS - Blanquerna (URL).

Sala d’actes del COFB plena a la presentació del programa de Pràctiques Tutelades del Grau de Farmàcia IQS – Blanquerna (URL).

Maria José Gaspar, cap del Servei d’Ordenació i Qualitat Farmacèutiques del Departament de Salut de la Generalitat, va destacar el treball conjunt de la comissió mixta de les pràctiques, la implicació del Departament de la Salut i la voluntat de compartir responsabilitats de les tres institucions. També va valorar positivament el fet que l’alumne faci una estada de 3 mesos a cada lloc perquè aquesta “serà l’última etapa formativa de l’alumne i la visió que  s’endurà a la seva motxilla de formació”. Realitzar dos blocs de pràctiques, segons Gaspar, farà que l’alumne visualitzi “la farmàcia comunitària i l’hospitalària”. “Auguro un desenvolupament exitós del projecte“, va concloure.

Pilar Gascón, coordinadora de pràctiques del Grau en Farmàcia IQS- Blanquerna (URL), va ressaltar que l’assignatura de Pràctiques Tutelades és la que té més crèdits, ja que els estudiants han de fer almenys 6 mesos de pràctiques en una farmàcia assistencial o en un hospital. Gascón va posar l’accent en la novetat que suposa el model organitzatiu del Grau d’IQS-Blanquerna. I és que es tracta d’un model mixt, en què l’estudiant passa 3 mesos a farmàcia assistencial i 3 mesos a hospital. “Pensem que és molt oportú i enriquidor que l’alumne pugui estar 3 mesos a cada lloc. El nostre model de pràctiques tutelades és col·laboratiu, amb l’estudiant com a centre”, va explicar.

 

El grau en Farmàcia de IQSBlanquerna (URL)

El títol de Grau en Farmàcia per la Universitat Ramon Llull (URL) és fruit de l’aliança entre Blanquerna i l’Institut Químic de Sarrià (IQS). El Grau forma experts en el medicament, ofereix un ampli ventall de sortides professionals i té un índex elevat d’ocupació laboral.

La titulació que ofereixen aquestes dues institucions fundadores de la URL aporta el següent valor afegit:

  • Marcada orientació pràctica. Els estudiants realitzen pràctiques en una extensa i consolidada xarxa d’institucions nacionals i internacionals de l’àmbit sanitari o industrial.
  • Assignatures en anglès. Almenys un 20% de les matèries s’imparteixen en anglès com a llengua de referència en l’àmbit científic i per afavorir la mobilitat internacional dels estudiants.
  • Assignatures innovadores. El pla d’estudis inclou assignatures úniques a l’estat espanyol com Sistemes avançats d’alliberament de fàrmacs o Registre en la indústria farmacèutica i afins.
  • Model didàctic genuí. Formació personalitzada amb una clara orientació humanística i científica, i els seminaris (espais reduïts de formació – aprenentatge) on es posen en pràctica els coneixements adquirits.
  • Quatre mencions. L’estudiant acaba el Grau en Farmàcia de la URL amb una especialització reconeguda oficialment, sent aquesta universitat l’única de Catalunya que ofereix quatre possibles itineraris curriculars (mencions). Aquestes especialitzacions configuren perfils professionals amb un alt nivell de demanda en el sector farmacèutic actual. Es tracta de: Alimentació i Nutrició, Farmàcia Assistencial, Disseny i producció de fàrmacs i Gestió i Màrqueting Farmacèutic.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal