Estàs aquí: Inici > Destacats > “El farmacèutic és un agent important del sistema sanitari en l’atenció a la cronicitat” [Entrevista al senador José Martínez Olmos]

“El farmacèutic és un agent important del sistema sanitari en l’atenció a la cronicitat” [Entrevista al senador José Martínez Olmos]

5 abril 2018

José Martínez Olmos, senador i metge especialista en Salut Pública, va presentar al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona el llibre El futur de la Sanitat a Espanya el passat 24 de gener. Es tracta d’un conjunt de reflexions i propostes que Olmos ha fet després de dedicar bona part de la seva trajectòria professional al món polític que, des dels seus inicis, ha estat molt vinculada amb la sanitat.
Després de la presentació, el senador va concedir una entrevista a aquest blog, que recollim tot seguit:

La Sanitat a Espanya

Amb ell, vam poder conversar sobre diversos aspectes del món de la Sanitat a Espanya. Des del seu punt de vista, fer una definició de la situació d’aquesta actualment “no és fàcil” perquè “és veritat que tenim un bon sistema sanitari, però també ho és que s’han deteriorat alguns dels seus components”.

Martínez Olmos va fer referència a dos tipus de reptes que té el sistema sanitari: els específics de la situació d’Espanya i d’altres que són propis de les societats desenvolupades de la Unió Europea. Els primers estan relacionats amb un finançament “ineficient i que no és equitatiu”. Pel que fa als segons, el senador va destacar “l’envelliment poblacional, la cronicitat i la innovació en àmbits com la genòmica”.

D’altra banda, també va valorar els efectes de la manca de planificació estratègica en l’àmbit de la sanitat: “Es posa en risc que no assolim els objectius de la societat espanyola de tenir un sistema sanitari de qualitat, universal i equitatiu”. Un objectiu que també s’aconseguiria, des del seu punt de vista, si es produís un pacte d’Estat per la Sanitat.

La importància del farmacèutic en el sistema sanitari

Martínez Olmos va posar èmfasi en la importància dels farmacèutics en el sistema sanitari, ja que els diversos professionals constitueixen “una xarxa capil·lar d’enorme importància, que fa accessible el medicament a la ciutadania” i “un volum important de professionals qualificats que fan atenció farmacèutica, prevenció, promoció, col·laboren en programes de Salut Pública…”. I va afegir: “Crec que el farmacèutic és un agent important per poder treballar en la necessària adaptació que ha de tenir el sistema vers l‘atenció a la cronicitat i que pot contribuir a l’eficiència de l’ús dels medicaments“.

Pel que fa als copagaments,  va destacar que “no són una bona manera de finançar el sistema sanitari ni afegeixen gaire valor a la sostenibilitat del sistema” i que “faria falta que a Espanya hi hagués un debat” en relació a aquest tema.

José Martínez Olmos, senador i autor del llibre El futuro de la Sanidad en España, en un moment de la presentació, acompanyat de Jordi De Dalmases, president del COFB.

José Martínez Olmos, senador i autor del llibre El futuro de la Sanidad en España, en un moment de la presentació, acompanyat de Jordi De Dalmases, president del COFB.

El futur del sector farmacèutic

A la part final de la conversa, es va abordar el futur del sector farmacèutic. Segons el senador, ha de ser el mateix sector el que decideixi cap on s’ha d’encaminar la professió durant els pròxims anys. “Sempre he plantejat que aquesta reflexió, el sector l’ha de fer amb una visió estratègica de mitjà-llarg termini”, va concloure.

Una trajectòria política lligada a la sanitat

L’actual senador del PSOE ha desenvolupat els càrrecs de Director General de Farmàcia i Productes Sanitaris del Ministeri de Sanitat i Consum (2004 – 2005), Secretari General de Sanitat (2005 – 2011) i portaveu de Sanitat del grup parlamentari socialista al Congrés dels Diputats (2011 – 2015), entre altres responsabilitats.
Durant el seu període al Ministeri de Sanitat va participar en l’elaboració de lleis com la de Garanties i Ús Racional dels Medicaments, la Llei del Tabac, la Llei General de Salut Pública o la Llei d’Interrupció Voluntària de l’Embaràs, entre altres normes sanitàries.

 Altres publicacions d’interès:

Primera de les “Trobades amb la Sanitat” del COFB: Presentació de “El futuro de la Sanidad en España” de José Martínez Olmos (Gener 2018)

Darreres entrevistes en vídeo publicades al Blog:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal