Estàs aquí: Inici > Destacats > Juliol: serveis professionals, la retirada de medicaments amb Valsartan i formacions del Col·legi, com a temes més destacats

Juliol: serveis professionals, la retirada de medicaments amb Valsartan i formacions del Col·legi, com a temes més destacats

23 agost 2018

Farmàcia assistencial

La tasca assistencial que el farmacèutic comunitari diàriament duu a terme va seguir sent notícia durant el juliol, concretament, en tres repercussions:

Serveis professionals a Catalunya i Barcelona

Diariofarma va publicar el 16 de juliol un reportatge sobre els diferents programes que les farmàcies de Catalunya i, concretament Barcelona, ofereixen als seus usuaris. La peça recull declaracions del vicetresorer i responsable d’Atenció Farmacèutica del COFB, Guillermo Bagaria, que emfatitzava en la importància d’apostar per aquest camí per tal de donar valor a la professió. Al llarg del text, el mitjà comparteix diverses dades que permeten comprovar la rebuda i el creixement d’aquest rol professional.

Diariofarma informant dels diversos serveis assistencials que es duen a terme a Barcelona i Catalunya.

Diariofarma informant dels diversos serveis assistencials que es duen a terme a Barcelona i Catalunya.

Sistema Personalitzat de Dosificació i campanya “Atenció Medicació”

El servei de dosificació i seguiment personalitzat de la medicació va ser protagonista al programa Farmacia Abierta de Radio 5. El mitjà va dedicar l’emissió del 9 de juliol a explicar en què consisteix aquest servei que es realitza a Catalunya, aportar dades i, alhora, va parlar de la campanya de comunicació “Atenció Medicació” que vam dur a terme per donar-li visibilitat. Francisca Aranzana, vocal d’Oficina de Farmàcia del Col·legi, va fer de portaveu.

Farmàcies sentinella

Finalment, al juliol també es va informar sobre la xarxa de Farmàcies sentinella de Catalunya. Concretament, qui en va parlar va ser Correo Farmacéutico, que va fer una notícia sobre les diferents millores que es volen implementar en el servei. A més, el mitjà va recollir declaracions de Pilar Rius, secretària del Consell, i Maria Perelló, membre del Centre d’Informació del Medicament (CIM) del Col·legi. Rius va explicar les valoracions de les farmàcies respecte el servei i Perelló, per la seva banda, va informar sobre el seu funcionament.

Peça de Correo Farmacéutico sobre la xarxa de Farmàcies sentinella de Catalunya.

Peça de Correo Farmacéutico sobre la xarxa de Farmàcies sentinella de Catalunya.

Retirada de medicaments que contenen Valsartan

A mitjans de juliol, la premsa va informar sobre la retirada d’uns lots específics que contenien el principi actiu Valsartan, ja que es van detectar impureses en aquest element que podien causar càncer. Per tal de saber-ne més, dues televisions catalanes, TV3 i Betevé, van parlar amb Núria Casamitjana, responsable del Centre d’Informació del Medicament del COFB. Tant en el magazín informatiu Els matins de TV3 com a la televisió de Barcelona, Casamitjana va apaivagar l’alerta i va recomanar que els pacients que pateixen hipertensió i prenen aquests fàrmacs s’apropessin a les farmàcies per saber si el seu lot estava afectat i què fer al respecte.

Núria Casamitjana a Els Matins de TV3.

Núria Casamitjana a Els Matins de TV3.

També sota aquesta incidència, El Periódico va publicar una carta d’una lectora en què es criticava la gestió de crisi, fent menció al Col·legi. Se li va donar resposta amb una altra carta detallant que “la xarxa de farmàcies disposa de protocols per a la ràpida retirada i ha demostrat un cop més la capacitat per garantir la qualitat, eficàcia i seguretat dels medicaments”, entre altres qüestions. Casamitjana és qui va firmar.

Les dues cartes a El Periódico sobre l'alerta del Valsartan

Les dues cartes a El Periódico sobre l’alerta del Valsartan.

Entrevista d’IMFarmacias a Jordi Casas, tresorer del Col·legi

“No es sostenible que el desarrollo de la farmacia asistencial se base en proporcionar servicios de manera gratuita”. Així titula IMFarmacias l’entrevista al secretari del Col·legi, Jordi Casas, peça on contextualitza la situació de la professió i el Col·legi. La peça es divideix en quatre subtítols principals: Iniciatives, apartat en què s’informa de les diverses campanyes que el Col·legi promou i participa; Serveis, on s’aprofundeix sobre la remuneració d’aquests i la seva situació; Actualitat, fent referència a diversos temes com la facturació a les farmàcies catalanes o la interoperabilitat de la recepta electrònica; i finalment, Formació, espai en què es parla sobre la tasca que el secretari fa com a professor.

L'entrevista d'IMFarmacias a Jordi Casas.

L’entrevista d’IMFarmacias a Jordi Casas.

Formacions del Col·legi

Dues formacions del Col·legi van ser notícia al juliol en diversos mitjans de la premsa especialitzada. Són els següents:

Curs d’Àgora Sanitària “La salut del viatger”

El portal Àgora Sanitària va llançar, amb el patrocini de Laboratoris Ferrer, una nova edició del curs “La salut del viatger”, una formació que té com a objectiu principal fomentar el rol assistencial del farmacèutic amb aquest col·lectiu. Així vam informar en nota de premsa de la qual es van fer ressò El Global, Diariofarma, Acta Sanitaria, Farmanatur, IMFarmacias i Sanifax. Pel que fa a l’edició d’enguany, el van cursar més de 750 professionals.

Diversos mitjans van informar sobre el curs d'Àgora Sanitària

Diversos mitjans van informar sobre el curs d’Àgora Sanitària.

Màster de Gestió de l’Oficina de Farmàcia

En l’anterior edició d’aquesta mateixa notícia, la de juny, vam compartir les repercussions que informaven sobre la clausura de la XIII edició del Màster de Gestió de l’Oficina de Farmàcia (MGOF). Pel que fa al juliol, El Global en va publicar una peça (en versió web i en paper) informant de la nova fornada de gestors de farmàcia, compartint declaracions del president del COFB, Jordi de Dalmases, i, alhora, desglossant les principals característiques més rellevants de la formació.

El Global i el Màster de Gestió de l'Oficina de Farmàcia (MGOF) del Col·legi.

El Global i el Màster de Gestió de l’Oficina de Farmàcia (MGOF).

 

Fonts d’informació

Membres del Col·legi han fet, un mes més, de fonts d’informació en diversos mitjans.

Coordinació entre Farmàcia Comunitària i Atenció Primària. Amb declaracions de Francisca Aranzana

La vocal d’Oficina de Farmàcia del Col·legi va explicar a Correo Farmacéutico el protocol de comunicació entre farmàcia comunitària i d’atenció primària, presentat a Infarma Barcelona 2017. El model català va tenir un espai a la peça del 9 de juliol en què s’informaven dels diferents projectes i es confirmava que la comunicació entre els professionals d’aquests dos nivells genera beneficis per al pacient.

Notícia de Correo Farmacéutico detallant els diferents projectes.

Notícia de Correo Farmacéutico detallant els projectes.

Prevenció contra el mosquit tigre, cosmetovigilància i fongs. Amb declaracions de Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del Col·legi

Els mitjans especialitzats Correo Farmacéutico i Cuídate Plus van presentar una notícia amb un seguit de recomanacions per prevenir i evitar un dels insectes estrella de l’estiu: el mosquit tigre. Al llarg de les peces, Alcalde va compartir aspectes com que la cremor, en alguns casos, pot arribar a necessitar tractament mèdic, o diferents recursos per evitar-ne la picadura, com utilitzar els repel·lents específics i evitar colors cridaners.

Les dues notícies sobre el mosquit tigre que recullen declaracions de Marta Alcalde

Juntament amb altres experts, la vocal també va ser font per una altra notícia de Correo Farmacéutico que, en aquest cas, proporcionava diversos consells per desxifrar l’etiquetatge dels productes cosmètics.

Finalment, Cuídate Plus va dedicar una peça a explicar com desprendre’s de l’aparició de fongs. Aspectes que va especificar Alcalde van ser els diferents tipus de fongs, si realment són eficaços els remeis casolans i com prevenir la seva aparició.

Els fongs, a Cuídate Plus

Els fongs, a Cuídate Plus.

Mencions al Col·legi

Infarma Solidari

La part més solidària del Congrés i Saló Infarma, Infarma Solidari, va tenir cabuda a IMFarmacias. El mitjà especialitzat va realitzar una entrevista a Manuel Martínez del Peral, vicepresident primer del COF de Madrid, que es va focalitzar a explicar els diferents èxits de les tres edicions del projecte. Al final de la peça es fa menció a l’edició del 2019 que encapçalarem des del COFB.

Premi Nit de la Professió Anoia 2018

El Col·legi va ser una de les entitats que va convocar la Beca i el Premi de la Nit de la Professió Anoia 2018 juntament amb altres col·lectius professionals com el Col·legi de Metges de Barcelona o el d’Infermeres i Infermers. Així ho va explicar Anoia Diari fent menció al COFB.

Primer concurs de Dibuix i Pintura sènior

El Col·legi va ser mencionat pel Diari de Ponent a la peça on s’informava de la convocatòria del primer Concurs de Dibuix i Pintura sènior. El concurs està centrat per a persones de més de 60 anys i que siguin membres de diversos col·legis professionals, entre ells, els col·legiats del COFB.

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal