Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Què es pot fer des de la farmàcia comunitària per l’apnea del son?

Què es pot fer des de la farmàcia comunitària per l’apnea del son?

20 novembre 2018

El passat 15 de novembre va tenir lloc la conferència “Apnea del son. Què podem fer des de la farmàcia comunitària?”. La ponent va ser María José Masdeu Margalef, pneumòloga adjunta del Servei de Pneumologia de l’Hospital Universitari Parc Taulí de Sabadell.

A grans trets, de la intervenció de la doctora es va desprendre que la SAHS (Síndrome d’Apnees-Hipopnees del Son) una malaltia molt prevalent, que té un impacte en la qualitat i quantitat de vida i que es pot abordar des de les xarxes professionals. En concret, dins d’aquest últim punt, va ressaltar el paper de la farmàcia comunitària.

La doctora María José Masdeu Margalef acompanyada d'Aina Surroca, vocal del COFB responsable de la Comissió Delegada de Formació Continuada.

La doctora María José Masdeu Margalef acompanyada d’Aina Surroca, vocal del COFB responsable de la Comissió Delegada de Formació Continuada.

Símptomes de la malaltia

La malaltia es caracteritza per presentar 2 tipus de símptomes (diürns i nocturs). Pel que fa als nocturns destaquen: roncs, apnees observades, episodis asfíctics, moviments anormals, despertars freqüents, nictúria, malsons/son agitat, insomni, reflux gastroesofàgic o diaforesi (sudoració excessiva).

Les apnees són interrupcions de la respiració provocades per obstruccions parcials o completes de les vies respiratòries altes d’una persona que dorm.

Dins dels diürns figuren: son no reparador, cansament crònic, cefalea matutina, irritabilitat, apatia, depressió, dificultats per concentrar-se, disminució de la libido…

Tractaments de l’apnea del son

Els tractaments de l’apnea del son inclouen:

  • Hàbits saludables del son
  • Dieta
  • Aparell CPAP (per les seves inicials en anglès), de pressió positiva contínua de les vies respiratòries
  • DAM (Dispositiu d’Avanç Mandibular)
  • Cirurgia Otorrinolaringològica
  • Cirurgia maxil·lofacial
  • Marcapassos

A més, també cal destacar les mesures d’higiene del son que impliquen, entre altres, mantenir un horari fix de l’hora d’anar a dormir i de llevar-se (inclosos els caps de setmana i les vacances), evitar realitzar al llit activitats com mirar la TV, escoltar la ràdio, menjar, parlar per telèfon… Així mateix, aquestes mesures també inclouen parar d’utilitzar la tecnologia (ordinadors, mòbils, internet…) almenys una hora abans de l’inici de les rutines del son, evitar migdiades durant el dia o no prendre a la tarda begudes que continguin cafeïna (refrescos de cola, cafè) o grans quantitats de sucre. També s’aconsella repetir cada nit una rutina d’accions que ajudin a preparar-se mentalment i físicament per anar a dormir (rentar-se les dents, posar-se el pijama, utilitzar una tècnica de relaxació…).

La doctora Masdeu en l'inici de la seva intervenció.

La doctora Masdeu a l’inici de la seva intervenció.

El paper de la farmàcia comunitària

En relació al paper que pot jugar la farmàcia comunitària, la doctora va explicar que aquesta es pot veure com “un lloc on es presten serveis més enllà de la prestació farmacèutica i mitjançant el qual els professionals farmacèutics tenen l’oportunitat d’exercir un paper actiu en l’exercici de la seva professió“.

Aquestes activitats s’han de prestar manera integrada en el sistema sanitari i de forma coordinada amb altres professionals de la salut, per contribuir a millorar la salut dels ciutadans. Es tracta d’aportar valor sanitari”, va afegir.

Possibles rols

A més, la doctora Masdeu va exposar els possibles rols dels farmacèutics en aquest camp:

  • Identificar casos (clínica compatible amb síndrome d’apneas-hipopneas del son (SAHS) i prestar especial atenció a la somnolència diürna excessiva, hipertensió arterial (HTA) de difícil control, malalties cardiovasculars, accidents cerebrovasculars, malalties respiratòries i professions de risc).
  • Clínica d’altres trastorns del son no respiratoris
  • Resoldre problemes de tractament CPAP i afavorir-ne l’adhesió.

Amb el patrocini de:

 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal