Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Més de 1.300 inscrits a les sessions informatives sobre la implementació del SEVeM celebrades al COFB

Més de 1.300 inscrits a les sessions informatives sobre la implementació del SEVeM celebrades al COFB

13 desembre 2018

Les darreres setmanes, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) ha organitzat diverses sessions informatives per tal d’explicar els reptes i oportunitats, així com donar resposta als dubtes que genera la serialització de medicaments i la implantació del SEVeM. Els més de 1.300 inscrits en les tres sessions celebrades fins ara, en els àmbits de la farmàcia comunitària, l’atenció hospitalària i la distribució, reflecteixen el gran interès despertat per aquest tema entre els col·legiats.

La sessió informativa va comptar amb una altíssima assistència.

La sessió informativa va comptar amb una altíssima assistència.

Farmàcia comunitària

El passat dijous 22 de novembre es va celebrar al COFB la sessió informativa “Implantació del SEVeM a la farmàcia comunitària” per tal d’explicar els aspectes pràctics a implantar a les farmàcies, encarar els reptes i repassar les oportunitats que ofereix la implantació del SEVeM en aquest àmbit. La sessió va comptar amb 341 inscrits en la modalitat presencial i 892 en la modalitat Webinar. Els ponents van ser Jordi De Dalmases, president del COFB; María Ángeles Figuerola, directora general del SEVeM; Sonia Ruiz, directora del Departament Internacional del Consejo (CGCOF) i Joan Calduch, vocal del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) responsable de l’àrea tecnològica. El president del COFB va ressaltar que “la serialització és un pas molt important d’implicació de les tecnologies en el treball diari dels farmacèutics. S’havia de generar l’oportunitat d’explicar què significarà la serialització i la verificació en el moment de dispensar els medicaments“.

Maria Ángeles Figuerola acompanyada de Jordi De Dalmases.

María Ángeles Figuerola, directora general del SEVeM acompanyada de Jordi De Dalmases, president del COFB.

Tot seguit, M. Ángeles Figuerola va parlar de l’entorn normatiu i la creació del SEVeM així com l’estat del projecte. “Avui dia, ens falten gairebé 3 mesos per a la data prevista d’aplicació del reglament. Ara mateix, ja estan connectats tots els països amb la plataforma europea, excepte Malta que hi serà en qualsevol moment i Itàlia i Grècia, que tenen un període més llarg”. I va afegir que a Espanya “ja hem entrat a l’última fase que és la fase dels pilots i la fase d’operació. Nosaltres estem des de l’agost en fase d’operació, i l’anomenem així a partir que l’estructura de SEVeM ja estava integrada amb la plataforma europea en producció, de tal manera que ja ens poden arribar tots els envasos que carreguen els laboratoris”.

Per últim, va destacar que “tenim acabats tots els pilots que corresponien a la connexió de SEVeM. També hem acabat els pilots de connexió amb els titulars d’autorització de comercialització de medicaments que ja han carregat  prop de 2.000 productes i més de 5 milions i mig d’envasos al repositori. El camí està iniciat i avança bé“, va concloure.

Sonia Ruiz, directora del Departamento Internacional del Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos (CGCOF) i Joan Calduch, vocal del CCFC responsable de l'àrea tecnològica.

Sonia Ruiz, directora del Departamento Internacional del Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos (CGCOF) i Joan Calduch, vocal del CCFC responsable de l’àrea tecnològica.

Després de la intervenció de Figuerola, Sonia Ruiz, directora del Departament Internacional del Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos (CGCOF) va exposar el paper del CGCOF en la verificació de medicaments i es va basar en el model organitzatiu i operatiu.  “Nodofarma és la plataforma electrònica de serveis farmacèutics. El CGCOF com a soci de SEVeM participa en la presa de decisions pel que fa a l’establiment i gestió del sistema de verificació, col·labora amb els Col·legis i els Consells per dissenyar les especificacions tècniques que facilitin l’accés al sistema de les farmàcies. En tercer lloc, col·labora amb les autoritats competents per a la definició dels procediments que han d’adequar-se a la normativa nacional i, en quart lloc, gestiona una part del repositori principal que és Nodofarma Verificación (interfície del SEVem que déna accés a les oficines de farmàcia)”, va explicar. A continuació, va detallar que Nodofarma “suposa dotar-se d’uns processos automatitzats i respon a una lògica d’eficiència i seguretat en els accessos i dóna seguretat a aquests fluxos d’informació per a tenir els serveis interoperables, eficients i segurs i que tinguin una informació rellevant i la puguem consolidar considerant la xarxa de treball de farmàcies que hi ha a Espanya“.

Finalment, Joan Calduch, responsable de l’àrea tecnològica del CCFC, va exposar l’adaptació dels professionals de Catalunya en l’àmbit d’actuació de la farmàcia comunitària, centrant-se en l’estructura tecnològica que s’haurà d’adaptar a Catalunya i de com les farmàcies accediran al SEVeM des de la xarxa de recepta electrònica del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC). Segons Calduch, “amb l’accés a  través de la xarxa de recepta electrònica (RE) s’aprofiten infraestructures i serveis d’alta seguretat i disponibilitat així com l’experiència del factor humà en l’àmbit tecnològic de la recepta electrònica i, per últim, també s’aprofiten els sistemes de credencials del sistema de RE”.

Diverses sales del COFB van omplir-se amb la sessió sobre la implantació de SEVeM a la farmàcia comunitària.

Distribució

Tot seguit a la sessió de farmàcia comunitària, el mateix dimecres 22 de novembre, farmacèutics de l’àmbit de la distribució van assistir a la sessió “Serialització de medicaments. Implantació del SEVeM a la distribució farmacèutica” organitzada pel COFB i moderada per Ana María Culleré, vocal de Distribució.

El cap del Servei de Control Farmacèutic i Productes Sanitaris del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, Salvador Cassany, i la directora general del SEVEM, María Ángeles Figuerola van abordar la serialització dins de les accions que es duen a terme per evitar medicaments falsificats al mercat, així com els controls que la serialització comporta per a la distribució.

Inici de la sessió "Serialització de Medicaments en la distribució", celebrada el passat 22 de novembre al COFB.

Inici de la sessió “Serialització de Medicaments en la distribució”, celebrada el passat 22 de novembre al COFB.

A la segona part de la sessió, es va comptar amb la presència del director d’Anàlisi i desenvolupament de Solucions Logístiques del Grupo Cofares, Óscar Joaquín Cristóbal, i de la directora tècnica de Fedefarma, Laura Rodríguez. Entre tot dos van exposar la implantació del seguiment de la serialització en una entitat de distribució. En aquest punt, es va generar un debat sobre aspectes que no figuren al Reglamento Delegado (UE) 2016/161 i que s’estan treballant, com qui ha d’anul·lar els codis de serialització dels medicaments, o si s’inclou en els paquets l’agregació de codis o no.

Culleré va destacar que “és interessant el debat sobre dubtes actuals que s’han trobat durant la implantació, com és el cas de números de sèrie no aleatoris, GTIN amb codis il·legibles”. En el mateix sentit, Salvador Cassany va plantejar la necessitat de crear una comissió de treball per interpretar els procediments i implantar indicadors. Un repte que, en paraules d’Ana María Culleré, “ha estat assumit per la Vocalia de Distribució del COFB, que aviat es posarà a treballar-hi“.

Atenció hospitalària

Prèviament a aquestes dues sessions, organitzada conjuntament amb la Societat Catalana de Farmàcia Clínica (SCFC) el Col·legi va programar una sessió informativa el passat 30 d’octubre dirigida a farmacèutics de l’àmbit de l’atenció hospitalària. Ana María Herranz, vocal de Farmàcia Hospitalària del Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos,  va ser l’encarregada d’explicar els detalls de la Directiva sobre Falsificació de Medicaments (FMD), de compartir els elements claus del sistema i de respondre els dubtes plantejats pels assistents.

Ana María Herranz, vocal nacional de Farmàcia Hospitalària del CGCOF, en un moment de la seva intervenció.

Ana María Herranz, vocal nacional de Farmàcia Hospitalària del CGCOF, en un moment de la seva intervenció.

Durant la xerrada, Herranz va destacar que “el 84% de medicaments que gestionem als Serveis de Farmàcia Hospitalària (SFH) estan afectats per la FMD”.  Respecte a l’impacte  que suposarà l’adaptació a la Directiva, amb implicacions com la “compra de tecnologia, l’adaptació del software, el canvi dels processos o la formació específica“, la vocal del CGCOF va exposar que es veiés aquesta situació com “oportunitats i no només obligacions“, recordant que les vocalies provincials i la SEFH (Sociedad Española de Farmacia Hospitalaria) donaran suport, especialment en l’àmbit de la formació.

Per a més informació podeu consultar aquesta pàgina de la intranet col·legial amb les darreres actualitzacions sobre aquest tema (exclusiu col·legiats). 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal