Estàs aquí: Inici > Destacats > Gener: la baixada de preus dels medicaments, els desabastiments i Infarma, temes més destacats als mitjans

Gener: la baixada de preus dels medicaments, els desabastiments i Infarma, temes més destacats als mitjans

22 febrer 2019


Baixada de preu de 1.200 medicaments des de l’1 de gener

Amb motiu de l’entrada en vigor de la nova Ordre de Preus de Referència dictada pel Ministeri de Sanitat, més de 1.200 medicaments disponibles a les farmàcies van baixar de preu l’1 de gener. 

Davant aquesta situació, diversos portaveus del Col·legi van fer declaracions als mitjans de comunicació. El tresorer del COFB, Joan Calduch, i la farmacèutica Montse Boada van abordar aquesta qüestió en una notícia emesa al Telenotícies Vespre de Televisió de Catalunya. També les televisions locals se’n van fer ressò: L’Informatiu de Televisió de L’Hospitalet va incloure declaracions del vicetresorer del COFB, Guillermo Bagaría, i de la farmacèutica Marta de Bolós. A més a més, l’informatiu radiofònic “Notícies en Xarxa” edició migdia va entrevistar el tresorer del Col·legi, Joan Calduch, per aprofundir una mica més en aquest tema (del minut 34:40 al minut 37:57).

Desabastiments de medicaments

La problemàtica sobre el desabastiment de medicaments va ser protagonista en algunes televisions locals la darrera setmana de gener. El programa informatiu “Notícies en Xarxa” en la seva edició del matí (del minut 04:50 al minut 08:37) va recollir les declaracions respecte a aquest tema de la responsable del Centre d’Informació del Medicament del COFB, Maria Perelló, i del coordinador del COFB al Vallès Occidental Oest, Joan Brugueras. Sobre aquesta qüestió, L’Informatiu de Televisió de L’Hospitalet va entrevistar als seus estudis a la coordinadora de farmàcies del Baix Llobregat, Marta de Bolós. Canal Terrassa va destacar que les farmàcies es veuen obligades a donar substituts per la falta d’alguns medicaments i va reproduir les declaracions de Joan Brugueras.

Infarma Barcelona 2019

Infarma -el Congrés i Saló Europeu d’Oficina de Farmàcia organitzat pels Col·legis de Farmacèutics de Barcelona i Madrid i Interalia- ha estat notícia a la premsa durant aquest mes en diverses ocasions. En primer lloc, pel fet d’obrir el termini de registre per als visitants professionals del sector, una novetat que va ser notícia a la premsa especialitzada, com ara a imFarmacias i Diariofarma.

En segon lloc, el Col·legi va enviar una nota de premsa on avançava els continguts del preprograma d’Infarma Barcelona 2019, en concret de les taules d’actualitat i les aules professionals que es portaran a terme en el marc del Congrés. Aquest comunicat va comptar amb força repercussió als mitjans de comunicació especialitzats del sector farmacèutic, ja que el van publicar Correo Farmacéutico, Diariofarma, imFarmacias, El Farmacéutico, Acta Sanitaria, El Global, Revista Farmanatur i Sanifax.

Campanya “Atenció Medicació”

El COFB va presentar la seva campanya “Atenció Medicació” en el marc de la II Jornada de la Xarxa de Responsables de Comunicació de l’Organització Farmacèutica Col·legial, que va tenir lloc a Madrid el dia 15 de gener. La notícia de la trobada la va recollir àmpliament la premsa especialitzada, que va destacar l’aposta per la comunicació de les organitzacions membres del Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos. Així, Portalfarma (el portal web del Consejo), Infosalus, Farmaventas, El Farmacéutico, imFarmacias, Acta Sanitaria, Diariofarma i Revista Acofar van donar un lloc destacat a aquesta informació, que també va recollir Sanifax.

Conferència del director del CatSalut

Després de poc més de set mesos com a director del CatSalut, Adrià Comella va ser convidat pel Cercle de Salut a finals de gener per explicar quins són, al seu entendre, els grans reptes que es presenten al sistema sanitari català i la necessitat de començar a prendre decisions de futur. A la conferència, que va tenir lloc al COFB, Comella va afirmar que “ara és el moment d’actuar en sanitat, amb determinació i orientant-nos als resultats”. Diario Médico va publicar un ampli resum de la seva intervenció i va subratllar, entre d’altres comentaris del director del CatSalut, que “encara no disposem dels recursos per recuperar tot el que vam perdre durant la crisi”.

El COFB com a font d’informació


Disfàgia i medicaments

Un article publicat a la revista d’informació farmacoterapèutica Australian Prescriber advertia que fins a un 20% de la població de gent gran presenta problemes de disfàgia a l’hora de prendre algun medicament. Correo Farmacéutico va titular que “la alta frecuencia de disfagia exige nuevas formas farmacéuticas” i va aprofundir en aquesta notícia recollint l’opinió de la responsable del Centre d’Informació del Medicament del COFB,  Maria Perelló. En aquest article, Perelló va afirmar que la manipulació incorrecta de formes farmacèutiques sòlides (sobretot trituració de comprimits i buidatge de càpsules) pot portar a que els medicaments “no mantinguin la seva eficàcia i resultin fins i tot perillosos”.

Horaris de les farmàcies

Amb l’inici de l’any, Correo Farmacéutico va recollir informació sobre les tendències pel que fa a l’ampliació dels horaris a les farmàcies d’arreu de l’Estat i va concloure que “la falta de incentivos en 2019 frena que la botica abra más horas”. En aquest article, el COFB va facilitar les dades relatives a la província de Barcelona.

 


El dia a dia d’una farmàcia

Els problemes i les vicissituds amb què es troba un farmacèutic en el seu dia a dia van ser l’eix principal del programa “L’Hora mèdica” de Ràdio Estel emès en directe el passat 24 de gener. A partir del minut 30, el programa va contactar amb la farmacèutica comunitària Mercè Barau, que va respondre les preguntes dels presentadors del programa i va explicar també alguna anècdota viscuda en l’exercici de la seva professió.

Mencions al COFB


Dieta mediterrània

CosmoCaixa va organitzar el cicle de conferències ‘La ciència de la dieta mediterrània’ en el qual es van tractar diversos temes relacionats amb l’alimentació des d’un punt de vista científic. Catalunya Press va destacar que el CosmoCaixa explica els beneficis de la dieta mediterrània fusionant cuina i ciència. El mitjà va fer menció a Anna Bach, vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB que, com a doctora per la Universitat de Barcelona en el camp de la salut pública i màster en Salut Pública Nutricional per la Universitat de Glasgow (Regne Unit), s’encarregava de detallar els pilars bàsics que caracteritzen la dieta mediterrània i els beneficis provats científicament que aquesta exerceix sobre la nostra salut.


Balanç de la política farmacèutica del 2018 per comunitats autònomes

Els  canvis més significatius en política farmacèutica a cada comunitat autònoma durant el 2018 van protagonitzar un article de balanç publicat a Diariofarma, on es feia menció al COFB. La notícia, titulada Lo más destacado de la política farmacéutica de las CCAA en 2018, destacava, en el cas de Catalunya, l’anunci de la fi dels retards en els pagaments a les farmàcies catalanes després de vuit anys de dificultats arran de la crisi.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal