Estàs aquí: Inici > Destacats > Infarma Barcelona 2019 acomiada l’edició amb un balanç molt positiu i amb un 10% més de participants respecte a l’edició de 2017

Infarma Barcelona 2019 acomiada l’edició amb un balanç molt positiu i amb un 10% més de participants respecte a l’edició de 2017

22 març 2019

Infarma Barcelona 2019 ha tancat l’edició d’enguany amb un gran èxit superant totes les expectatives. Han estat tres dies intensos al recinte Gran Via de Fira Barcelona, plens d’activitats per actualitzar coneixements al voltant de temes d’interès per als farmacèutics i per intercanviar punts de vista sobre qüestions que afecten i afectaran en un futur pròxim el dia a dia de la farmàcia. Al llarg dels 3 dies de Congrés i Saló han passat per Fira Barcelona 33.779 visitants professionals i més de 3.500 congressistes.  Respecte a l’edició de 2017, hi ha hagut un 10% més de participants.

El president del COFB, Jordi de Dalmases, en un moment de la clausura d'Infarma 2019.

El president del COFB, Jordi de Dalmases, durant la clausura d’Infarma 2019.

Taules d’Actualitat i Aules Professionals amb ponents de prestigi

En total, s’han celebrat 7 taules d’actualitat i 32 Aules Professionals. Activitats que han comptat amb 170 ponents i moderadors. Alguns dels temes abordats en el marc d’aquestes activitats han estat el desabastiment de medicaments, l’atenció domiciliària vs el servei a domicili, internet i els canvis de comportament del consumidor, l’impacte del Brexit a la farmàcia comunitària, l’ús medicinal del cànnabis, el registre de serveis professionals, com pot ajudar la distribució als reptes del comerç electrònic…

Un moment de la taula d'actualitat "Internet i els canvis de comportament del consumidor", moderada per la vicepresidenta del COFB, Núria Bosch.

Un moment de la taula d’actualitat “Internet i els canvis de comportament del consumidor”, moderada per la vicepresidenta del COFB, Núria Bosch.

Referent en innovació

Infarma Barcelona 2019 s’ha consolidat amb la iniciativa #Infarmainnova. L’any 2017, amb Farmaidearium, ja es van començar a fer passes cap a la innovació, donant veu a iniciatives sense ànim de lucre liderades per farmacèutics i relacionades amb les TIC i les xarxes socials. En l’edició d’enguany, s’ha volgut donar continuïtat a la iniciativa creada a Infarma Madrid 2018: #Infarmainnova.

En el marc d’aquesta, que va comptar amb el patrocini de fedefarma i de l’Obra Social “La Caixa”, s’han plantejat 5 reptes presents i futurs del sector als quals els farmacèutics havien de proposar solucions. Finalment, en un acte celebrat el passat dimecres, es van presentar les 10 idees finalistes i es van entregar els premis a les 3 millors. Les temàtiques d’aquestes van ser la millora de l’adherència del pacient a la medicació, apropar la farmàcia als joves i l’optimització en la gestió de la recepta electrònica. Les 148 idees rebudes en total reflecteixen la gran participació que ha generat el projecte, en què s’han adherit un total de 31 Col·legis de Farmacèutics d’arreu d’Espanya.

Entrega de premis a les 10 idees finalistes d'#Infarmainnova.

Entrega de premis a les 10 idees finalistes d’#Infarmainnova.

Les 3 millors idees d’#Infarmainnova

2sis (Dosis)

La idea 2sis (Dosis), de Julio Iranzo, tenia per objectiu donar resposta al repte de millorar l’adherència del pacient als tractaments farmacològics a través d’una app. Amb el seu projecte, Iranzo va adonar-se que també donava resposta als 4 reptes restants d’#Infarmainnova, ja que empatitzava amb el públic jove, introduïa educació a través de missatges curts, suposava un element de cohesió per a totes les farmàcies i representava una innovació en l’àmbit tecnològic perquè presentava una imatge renovada i clarificava el camp de treball i la raó de ser de la professió.

“Tu farmacia, más cerca de lo que crees”

La idea “Tu farmacia, más cerca de lo que crees”, d’Alicia Guadalupe, Juan Rodríguez i Ivan Rodríguez plantejava un programa conjunt entre farmàcies i instituts amb la finalitat d’apropar la farmàcia als joves, ja que el percentatge d’aquests que hi acudeix és molt baix. La proposta consistia a fomentar la comunicació amb els joves creant un entorn web accessible i en què veiessin protegida la seva privacitat i poguessin fer consultes qualsevol àmbit. La informació per a la resolució de dubtes provindria d’un equip de farmacèutics comunitaris.

“Receta electrónica en app”

Finalment, la tercera idea premiada va ser de Francesc Gil que, per tal de resoldre alguns dels problemes que planteja l’ús de la recepta electrònica, va proposar la idea de digitalitzar-la mitjançant una app des de la qual el pacient es connecta i pot saber què li han receptat o quan ho pot recollir, entre d’altres. En definitiva, la idea empodera el pacient i, entre altres beneficis, fa que estalviï temps i diners, li possibilita un accés universal a la seva prescripció i millora la seva adherència. A les farmàcies els permet, entre altres aspectes, un posicionament estratègic i optimitzar la dispensació.

Infarma Solidari, una aposta pel compromís social

Durant els tres dies de Congrés i Saló també hi ha hagut espai per al compromís social i la solidaritat. El passat 19 de març es va celebrar a la Sala Luz de Gas de Barcelona un concert del grup Los Manolos.

Un total de 9.000 euros dels fons recaptats amb la venda d’entrades i patrocinis es destinaran al projecte “Supervisió del servei de Farmàcia de l’Hospital de Gambo a Etiòpia” de la Fundación El Alto. A més, es destinaran 3.700 euros a cadascun dels projectes següents:

  • Suport farmacèutic a tres centres de salut de la perifèria de Kinshasa (R. D. del Congo), presentat per la Fundación Amigos de Monkole
  • Professionalització de farmacèutics en URM, formulació i laboratori (Uganda), presentat per la ONG Farmacéuticos Sin Fronteras de España
  • Intervenció humanitària per atendre les necessitats sanitàries bàsiques de la població refugiada als assentaments informals de Nairobi, Kenya, garantint l’accés als medicaments essencials, presentat per la ONG Farmacéuticos Mundi (Farma Mundi)
  • Farmàcia comunitària des de l’Hospital pediàtric infantil St. Damien Chateublond a Puerto Príncipe, Haití, presentat per la Fundació Nuestros Pequeños Hermanos.
Moments de l'entrega dels xecs al projecte guanyador i als 4 finalistes d'Infarma Solidario.

Moments de l’entrega dels xecs al projecte guanyador i als 4 finalistes d’Infarma Solidario.

Més de 100 pòsters científics

En el marc d’Infarma Barcelona 2019 s’ha rebut 126 pòsters científics gràcies als quals s’ha aconseguit crear un espai d’intercanvi d’experiències científiques i professionals per poder incentivar projectes d’investigació.

Un dels 126 pòsters científics d'aquesta edició d'Infarma.

Un dels 126 pòsters científics d’aquesta edició d’Infarma.

Els 3 pòsters científics premiats

  • “Epigallocatechin-3-gallate polymeric nanoparticles: a nanotechnologic approach for the treatment  of Alzheimer’s disease”. Premiat amb 2.000€.
  • “Protocolo de intervención comunitaria en tabaquismo, PICT: integración de farmacias y equipo de atención primaria de Pineda de Mar”. Premiat amb 1.000€.
  • “Intervención en atención primaria y farmacia comunitaria para mejorar la no iniciación farmacológica en la diabetes y la enfermedad cardiovascular”. Premiat amb 1.000€.

Un Saló que es consolida

Pel que fa al Saló, aquest ha ocupat 30.000 metres quadrats, del total de 39.000 on ha tingut lloc l’esdeveniment, i ha comptat amb 240 expositors directes, 406 laboratoris i empreses i 1.200 marques presents. Unes xifres que suposen un 7% més d’expositors respecte a 2017. Un any més, el Congrés ha comptat amb l’espai Exponews, des del qual els laboratoris han pogut exposar les seves novetats.

L'estand del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona al Saló d'Infarma 2019.

L’estand del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona al Saló d’Infarma 2019.

Quantitativament i de manera gràfica, aquest és el resum de les dades més significatives d’aquesta edició d’Infarma:

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal