El passat 29 de maig el COFB va acollir una sessió en què, d’una banda, es va impartir la conferència “L’Ortopèdia, una aposta professional” i, de l’altra, es va presentar la VI edició del Màster d’Ortopèdia per a farmacèutics (COFB-UB).
Conferència: “L’Ortopèdia, una aposta professional”
Cristina Bertrán, farmacèutica i tècnica responsable del Grup Ortopèdic XXI, va basar la conferència al voltant de la seva experiència professional en l’àmbit de l’Ortopèdia. Des del seu punt de vista, la formació és molt important en aquest àmbit, ja que “els farmacèutics són els especialistes del medicament; però, actualment, l’oficina de farmàcia es presenta com un espai de salut, on s’engloben diferents disciplines, entre elles, l’ortopèdia i cadascuna d’aquestes precisa formació”.
En l’àmbit de l’Ortopèdia, és important tant la formació general (sistema múscul-esquelètic, tècniques quirúrgiques, sistemes de rehabilitació i fisioteràpia, tractaments ortoprotètics…) com l’específica (ortesis, pròtesis, ortesis pediàtriques, calçat per a peus amb deformitats…).
A la darrera part de la seva intervenció, Bertrán va exposar que el Màster d’Ortopèdia permet als farmacèutics esdevenir fabricants de productes ortoprotètics a mida i adaptats; poder fer assessorament i prevenció de les lesions dels pacients i arribar a un sector de la població al qual és difícil accedir sense els coneixements que proporciona el Màster.
Presentació de la VI edició del Màster d’Ortopèdia a càrrec de membres de l’equip directiu
Concepció Amat -professora de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la UB- i Carles Berga -farmacèutic, titular i ortopedista-, tots dos membres de l’equip directiu del Màster, van aprofundir en el funcionament i la metodologia d’aquest, a més de fer una descripció en profunditat de les assignatures.
En la seva exposició, van destacar que, des de l’any 2003, el COFB i la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la UB formen conjuntament farmacèutics en l’àmbit de l’Ortopèdia, dins del marc d’un conveni de col·laboració. Els objectius del Màster, segons van apuntar, es basen a ampliar i actualitzar coneixements sobre anatomia, fisiologia, biomecànica i fisiopatologia, relacionats amb l’Ortopèdia.
Durant la seva intervenció, també van fer referència als aspectes pràctics del Màster, com el nombre d’hores d’activitats presencials que implica (315), el període en què s’impartirà (novembre 2019-març 2020), el nombre de crèdits ECTS que és necessari superar (60) o la composició del professorat (cirurgians ortopèdics i traumatòlegs, metges rehabilitadors, especialistes en medicina de l’esport, fisioterapeutes, especialistes en ortopèdia i productes sanitaris, etc.).
Legislació i administració de l’Ortopèdia
La vocal d’Ortopèdia del COFB, Montse Gironès, va explicar que durant molts anys l’ortopèdia ha estat estancada, pel que fa als catàlegs de prestació ortoprotètica a càrrec de l’administració i també a nivell de preus, que en aquests catàlegs no estan actualitzats.
El passat 22 de gener el Ministeri va publicar l’Ordre SCB/45/2019 que modifica l’RD 1030/2006. A més d’actualitzar articles i preus, segons va explicar Gironès, aquesta Ordre incorpora el que anomena l’oferta, és a dir, sota una descripció hi haurà una sèrie d’articles que seran els finançats.
Quin és l’objecte de l’Ordre SCB/45/2019, de 22 de gener?
- Actualitzar el catàleg comú de cadires de rodes, ortesis i ortopròtesis especials
- Fixar els imports màxims de finançament
- Establir els coeficients de correcció
- Regular el procediment d’inclusió, alteració de les condicions d’ús i exclusió de l’oferta
Finalment, la vocal d’Ortopèdia del COFB va fer una comparativa del model de dispensació actual de l’Ortopèdia respecte al de futur. Com a valoració global de la sessió, Gironès va destacar la bona acollida del Màster per part dels alumnes d’altres edicions i el que pot aportar als professionals.
Fins al pròxim 30 de juny pots preinscriure’t a la VI edició del Màster d’Ortopèdia per a farmacèutics, organitzat conjuntament pel COFB i la UB.
Per a més informació podeu consultar el Programa 2019-2020 del Màster.
Altres publicacions d’interès: