Estàs aquí: Inici > Destacats > Antibiòtics: Com fer-ne un ús adequat per evitar resistències?

Antibiòtics: Com fer-ne un ús adequat per evitar resistències?

2 octubre 2019

Els antibiòtics mal utilitzats comporten conseqüències negatives, tant per a la salut individual com per a la salut pública. S’han de prendre en la dosi correcta i durant un període de temps apropiat per tal d’eliminar els bacteris de forma ràpida i efectiva. En aquest post, recollim algunes recomanacions per fer un bon ús dels antibiòtics.

L'ús d'un antibiòtic davant de qualsevol malaltia infecciosa s'ha de fer sempre sota prescripció mèdica.

L’ús d’un antibiòtic davant de qualsevol malaltia infecciosa s’ha de fer sempre sota prescripció mèdica.

Què cal tenir en compte?

  • Seguir sempre les pautes d’administració prescrites pel professional sanitari de referència: la dosis, la pauta i la durada.
  • No interrompre el tractament, encara que millorin els símptomes.
  • No acumular restes d’antibiòtics a casa, i no reutilitzar-les posteriorment.
  • Portar la medicació restant a la farmàcia i dipositar-la al punt SIGRE.
  • Si durant el tractament apareix alguna reacció adversa (sensació de manca d’aire, inflamació a la cara o coll) cal dirigir-se al seu centre mèdic més proper.

Què són els antibiòtics?

Es tracta de medicaments emprats en el tractament d’infeccions ocasionades per bacteris. És molt important recordar que els antibiòtics no són efectius per combatre virus que, molt sovint, són els responsables dels processos gripals, refredats, faringitis d’origen víric, etc. i que cada bacteri requereix un tipus d’antibiòtic específic.

Prescripció mèdica

Així mateix, l’ús d’un antibiòtic davant de qualsevol malaltia infecciosa s’ha de fer sempre sota prescripció mèdica i, la seva sol·licitud i dispensació a les farmàcies ha d’anar acompanyada de la corresponent recepta mèdica. El metge indicarà com s’ha de prendre (dosi, pauta, durada del tractament, etc.).

Cal fer un ús responsable dels antibiòtics per evitar resistències.

Cal fer un ús responsable dels antibiòtics per evitar resistències.

Cal tenir present que els antibiòtics no s’han de prendre mai per iniciativa pròpia sense la supervisió d’un metge. És molt important no automedicar-se, ja que en molts casos no estaríem tractant correctament la infecció i, a més, estaríem propiciant l’aparició de resistències.

Convé recordar…

  • És important recordar que no ens hem d’automedicar amb antibiòtics encara que ens pensem que reconeixem una malaltia.
  • Abans de començar el tractament, cal assegurar-se de conèixer quants dies s’ha de prendre, quina és la dosi i quantes vegades al dia l’he de prendre.
  • Davant de qualsevol dubte, manca d’informació o reacció no esperada associada al seu tractament, cal consultar el metge o farmacèutic.

Pots llegir l’article complet al nostre web de salut (www.farmaceuticonline.com).

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal