Estàs aquí: Inici > Destacats > Grip i refredat: consultes freqüents a la farmàcia comunitària

Grip i refredat: consultes freqüents a la farmàcia comunitària

15 octubre 2019

El passat dijous 3 d’octubre va tenir lloc al COFB la conferència “Indicació farmacèutica en grip i refredat” que va anar a càrrec de Luís Alfonso Brizuela, metge, farmacèutic i professor associat a la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Santiago de Compostela i María José Alonso, farmacèutica, professora i tutora del Màster de Fitoteràpia IL3-UB.

L’encarregada de presentar i moderar la sessió va ser Aina Surroca, vocal de la Junta de Govern del Col·legi i responsable de la Comissió delegada de Formació continuada. A l’inici de la sessió, Surroca va exposar que “d’aquí a poc temps, ja començarem a tenir algun pic de grip, i de refredats n’hi ha tot l’any. Per això és un tema en què és important estar actualitzat“.

El Dr. Luis Alfonso Brizuela acompanyat d'Aina Surroca, vocal del COFB, responsable de la Comissió Delegada de Formació Continuada.

El Dr. Luis Alfonso Brizuela acompanyat d’Aina Surroca, vocal del COFB, responsable de la Comissió Delegada de Formació Continuada.

Durant la sessió, es van abordar qüestions com els signes i símptomes, l’avaluació diferencial i les complicacions més freqüents de la grip i el refredat, els tipus de tractaments (farmacològics, no farmacològics i fitoterapèutics), situacions especials i precaucions, recursos pràctics per a una indicació farmacèutica i la resolució de tres casos pràctics.

Tractament de la grip i el refredat

En l’àmbit dels tractaments de la grip i el refredat, els ponents van abordar tant tractaments farmacològics (descongestionants nasals, antihistamínics, analgèsics/antipirètics, antitussígens, expectorants, antisèptics bucofaringes, etc.) com no farmacològics (tenir uns bons hàbits de neteja, rentar els estris utilitzats pels malalts amb aigua tèbia i sabó, cobrir-se amb la màniga el nas i la boca a l’hora d’esternudar, etc.).

El Dr. Brizuela durant la seva presentació a la conferència “Indicació farmacèutica en grip i refredat” .

El Dr. Brizuela durant la seva presentació a la conferència “Indicació farmacèutica en grip i refredat” .

Grip i refredat

  • Són malalties infeccioses agudes, de les vies respiratòries i d’origen víric.
  • Són contagioses, amb una incidència alta.
  • Aparició estacional.
  • Malgrat algunes complicacions, acostumen a resoldre’s entre 7 i 10 dies.
  • Tractament simptomàtic.
  • Poden provocar complicacions greus, sobretot en nens i pacients amb patologies cròniques de base.
  • Són una de les consultes més freqüents a l’oficina de farmàcia, per la qual cosa, l’actuació del farmacèutic serà fonamental perquè es resolguin adequadament.
  • Poden tenir una simptomatologia similar, per això és important conèixer i realitzar una bona diferenciació entre ambdues patologies.
  •  El farmacèutic comunitari ha de derivar els pacients al metge en aquells casos que així ho requereixin, davant la possibilitat de l’aparició de complicacions.

Situacions especials, precaucions i efectes adversos

Pel que fa al tractament farmacològic, els ponents van detallar alguns aspectes com l’elecció de l’analgèsic, del descongestiu i la via d’administració oral/tòpica, o de la selecció l’antihistamínic en casos com l’al·lèrgia, pacients d’edat avançada, pacients amb asma, la diabetis, l’embaràs, l’hipertiroïdisme, l’estrenyiment, la insuficiència renal o l’úlcera pèptica, entre d’altres.

Fitoteràpia i productes naturals

A la darrera part de la sessió, María José Alonso va centrar-se en els medicaments tradicionals a base de plantes, els productes sanitaris i els complements alimentosos.

María José Alonso, farmacèutica, professora i tutora del Màster de Fitoteràpia IL3-UB, en un moment de la conferència.

María José Alonso, farmacèutica, professora i tutora del Màster de Fitoteràpia IL3-UB, en un moment de la conferència.

També va exposar l’acció principal (descongestiva; protectora i antiinflamatòria local; antitussígena, mucolítica, expectorant, balsàmica; i suport al sistema immunitari) de les plantes medicinals més utilitzades per al tractament dels refredats com l’eucaliptus, la menta, l’avet, l’anís verd, el fonoll, la farigola o l’equinàcia.

 Amb el patrocini de:

 

 

 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal