El passat mes d’octubre va tenir lloc al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona la formació “Nutrició i esport”, que tenia per objectius aprofundir en la composició i les indicacions dels principals complements nutricionals per a esportistes que avui hi ha al mercat, per fer una recomanació correcta i proporcionar un consell personalitzat als usuaris.
La formació, coordinada per la vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB, Anna Bach-Faig, va estar impartida per: Guillermo Bagaría, farmacèutic comunitari i responsable d’Atenció Farmacèutica del COFB; Antonia Lizárraga, metgessa especialista en medicina de l’esport i Mercedes López, farmacèutica comunitària, formadora del Programa d’educació nutricional del COFB de Barcelona i experta en nutrició esportiva per la UB. Bagaría i López són, a més, membres del grup de treball de Nutrició i Esport del Col·legi.
Durant el curs es van revisar les possibles interaccions farmacològiques i es van oferir les estratègies eficients de posicionament de la nutrició esportiva a l’oficina de farmàcia. Més concretament, alguns dels temes abordats van ser: introducció a la fisiologia de l’esforç i de l’esport, vies metabòliques en l’exercici; ajudes ergogèniques de caràcter nutricional segons la intensitat i el tipus d’esforç (creatina, carbohidrats, proteïnes, etc.); complements destinats a augmentar la massa muscular; lipolítics, cremadors de greix; ajudes ergogèniques de caràcter antiinflamatori, antioxidant; hidratació i begudes hidroelectrolítiques, interaccions de fàrmacs amb complements per a l’esport i màrqueting en nutrició esportiva (gestió per categories).
Estil de vida saludable i pràctica esportiva
Una pauta d’alimentació ben dissenyada és necessària i, generalment, cobreix les necessitats de l’esportista. Al mercat hi ha productes que poden ajudar a optimitzar el rendiment, disminuir la inflamació, etc. sempre que estiguin ben aconsellats i pautats.
És per això que és important que els farmacèutics s’actualitzin en l’assessorament nutricional dirigit als esportistes. I és que, quan una persona intensifica la seva pràctica esportiva, una tendència a l’alça en els darrers anys, exigeix un nivell elevat d’esforç a l’organisme, que s’ha d’adaptar a la nova situació perquè no es produeixin efectes inesperats.
La nutrició i la seva vinculació amb l’envelliment saludable
Anna Bach-Faig, vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB, va valorar positivament la formació: “És la vuitena edició de “Nutrició i Esport” que impartim, i continua sent un tema d’actualitat“. A més, va destacar que un dels aspectes treballats durant el curs va ser que “la nutrició dels músculs i la del cervell és molt semblant, ja que en tots dos casos, les necessitats de creatina, Omega-3 i magnesi són motors molt importants per envellir saludablement, un aspecte que interessa molt a la farmàcia”.
I va afegir: “La formació va comprendre tot el que seria l’assessorament a l’esportista i, de fet, van haver-hi molts alumnes interessats en com implantar aquests tipus de servei a la farmàcia. Però també, i de forma diferent al que havíem fet en altres edicions, vam abordar el paral·lelisme sobre com cuidar el cervell i com cuidar la musculatura“.
Nutrició i esport: pròxima edició de nivell avançat
Els dies 21 i 23 de gener de 2020 s’impartirà al COFB una edició de nivell avançat de “Nutrició i esport” en què s’abordaran temes com el dopatge, les interaccions o casos pràctics en nutrició i complementació esportiva i la bioquímica de l’esportista.
*Les inscripcions començaran el 4/12/2019.
Amb el patrocini de:
Altres publicacions d’interès: