Estàs aquí: Inici > Destacats > Nutrició i esport: nova edició del curs sobre l’assessorament als esportistes des de la farmàcia

Nutrició i esport: nova edició del curs sobre l’assessorament als esportistes des de la farmàcia

12 novembre 2019

El passat mes d’octubre va tenir lloc al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona la formació “Nutrició i esport”, que tenia per objectius aprofundir en la composició i les indicacions dels principals complements nutricionals per a esportistes que avui hi ha al mercat, per fer una recomanació correcta i proporcionar un consell personalitzat als usuaris.

La formació, coordinada per la vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB, Anna Bach-Faig, va estar impartida per: Guillermo Bagaría, farmacèutic comunitari i responsable d’Atenció Farmacèutica del COFB; Antonia Lizárraga, metgessa especialista en medicina de l’esport i Mercedes López, farmacèutica comunitària, formadora del Programa d’educació nutricional del COFB de Barcelona i experta en nutrició esportiva per la UB. Bagaría i López són, a més, membres del grup de treball de Nutrició i Esport del Col·legi.

Antonia Lizárraga, metgessa especialista en medicina de l'esport, en un moment de la seva presentació.

Antonia Lizárraga, metgessa especialista en medicina de l’esport, en un moment de la seva presentació.

Durant el curs es van revisar les possibles interaccions farmacològiques i es van oferir les estratègies eficients de posicionament de la nutrició esportiva a l’oficina de farmàcia. Més concretament, alguns dels temes abordats van ser: introducció a la fisiologia de l’esforç i de l’esport, vies metabòliques en l’exercici; ajudes ergogèniques de caràcter nutricional segons la intensitat i el tipus d’esforç (creatina, carbohidrats, proteïnes, etc.); complements destinats a augmentar la massa muscular; lipolítics, cremadors de greix; ajudes ergogèniques de caràcter antiinflamatori, antioxidant; hidratació i begudes hidroelectrolítiques, interaccions de fàrmacs amb complements per a l’esport i màrqueting en nutrició esportiva (gestió per categories).

Estil de vida saludable i pràctica esportiva

Una pauta d’alimentació ben dissenyada és necessària i, generalment, cobreix les necessitats de l’esportista. Al mercat hi ha productes que poden ajudar a optimitzar el rendiment, disminuir la inflamació, etc. sempre que estiguin ben aconsellats i pautats.

És per això que és important que els farmacèutics s’actualitzin en l’assessorament nutricional dirigit als esportistes. I és que, quan una persona intensifica la seva pràctica esportiva, una tendència a l’alça en els darrers anys, exigeix un nivell elevat d’esforç a l’organisme, que s’ha d’adaptar a la nova situació perquè no es produeixin efectes inesperats.

La nutrició i la seva vinculació amb l’envelliment saludable

Anna Bach-Faig, vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB, va valorar positivament la formació: “És la vuitena edició de “Nutrició i Esport” que impartim, i continua sent un tema d’actualitat“. A més, va destacar que un dels aspectes treballats durant el curs va ser que “la nutrició dels músculs i la del cervell és molt semblant, ja que en tots dos casos, les necessitats de creatina, Omega-3 i magnesi són motors molt importants per envellir saludablement, un aspecte que interessa molt a la farmàcia”.

Guillermo Bagaría, responsable d'Atenció Farmacèutica del COFB, durant la presentació de la formació.

Guillermo Bagaría, responsable d’Atenció Farmacèutica del COFB, durant la presentació de la formació.

I va afegir: “La formació va comprendre tot el que seria l’assessorament a l’esportista i, de fet, van haver-hi molts alumnes interessats en com implantar aquests tipus de servei a la farmàcia. Però també, i de forma diferent al que havíem fet en altres edicions, vam abordar el paral·lelisme sobre com cuidar el cervell i com cuidar la musculatura“.

Nutrició i esport: pròxima edició de nivell avançat

Els dies 21 i 23 de gener de 2020 s’impartirà al COFB una edició de nivell avançat de “Nutrició i esport”  en què s’abordaran temes com el dopatge, les interaccions o casos pràctics en nutrició i complementació esportiva i la bioquímica de l’esportista.

*Les inscripcions començaran el 4/12/2019. 

Amb el patrocini de:

 

 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal