Estàs aquí: Inici > Destacats > El consell farmacèutic i els darrers avenços en fórmules infantils

El consell farmacèutic i els darrers avenços en fórmules infantils

24 desembre 2019

El passat 3 de desembre va tenir lloc al COFB la conferència “Darrers avenços en fórmules infantils i consell farmacèutic” a càrrec del doctor Benjamín Martín, membre de la unitat de Gastroenterologia, Hepatologia i Nutrició Infantil a l’Hospital de Terrassa i president de la Sociedad Española de Investigación en Nutrición y Alimentación en Pediatría (SEINAP) i de Susagna Lucas, farmacèutica comunitària i nutricionista. L’encarregada de moderar la sessió va ser Anna Bach-Faig, vocal  d’Alimentació i Nutrició del COFB.

D'esquerra a dreta: La vocal del COFB Anna Bach-Faig, la farmacèutica Susagna Lucas, i el Dr. Benjamín Martín.

D’esquerra a dreta: La vocal del COFB Anna Bach-Faig, la farmacèutica Susagna Lucas, i el Dr. Benjamín Martín.

La sessió va girar al voltant dels components lipídics que s’afegeixen per aproximar les fórmules a la llet materna i també es va oferir una visió pràctica de com segmentar les diferents tipologies de fórmules infantils que hi ha a la farmàcia per aportar una solució a cada cas.

La nutrició infantil, un valor afegit

La farmacèutica Susagna Lucas va centrar-se en les principals consultes pediàtriques que reben les oficines de farmàcia, en la majoria dels casos relacionades amb el dolor, les infeccions, la cura de la pell i la nutrició infantil. Així mateix, també va abordar la importància de la categoria de la nutrició infantil, que les farmàcies poden impulsar dedicant-hi un espai exclusiu, oferint xerrades i formació sobre el tema i fent difusió a través de les xarxes socials. D’aquesta manera, s’aporta un valor afegit a l’usuari i s’ofereix una millor experiència al client. D’altra banda, és important que l’equip es formi en aquesta categoria i designi una persona com a responsable.

Llet materna i fórmules infantils

La llet materna proporciona una nutrició completa al nounat, ja que li aporta els nivells adequats de nutrients fisiològics i funcionals que proporcionen el creixement i el desenvolupament necessaris. Els avenços en la investigació de la llet humana i en la tecnologia del processament han millorat la composició i la funció de les fórmules infantils i ara ofereixen una alimentació cada cop més similar a la materna.

El valor de la intervenció farmacèutica en nutrició infantil

Lucas també va referir-se al valor de la intervenció farmacèutica, que consisteix en transmetre, assessorar, recomanar, escoltar, donar confiança, etc. En definitiva, oferir un consell que millori la qualitat de vida dels pacients, ja que la farmàcia és la principal via d’informació per als pares i mares a l’hora de consultar dubtes. És la porta d’entrada al servei sanitari i no necessita cita prèvia. El farmacèutic ha d’estar ben format en matèria de nutrició per la seva correcta recomanació.

El Dr. Benjamin Martín en un moment de la conferència.

El Dr. Benjamín Martín en un moment de la conferència.

Així mateix, va explicar que els avenços en nutrients funcionals han permès una evolució nutricional cap a la llet materna i també va desglossar els beneficis de les llets de categoria Premium, que milloren el desenvolupament cognitiu, cerebral i la maduració del sistema immunitari dels infants, i tenen més semblança amb la llet materna.

Fórmules infantils i desenvolupament dels infants

Al començament de la seva intervenció, el Dr. Benjamín Martín va fer un repàs de la història recent de les fórmules infantils (1970-2019) i de les conclusions de diversos estudis alguns dels quals feien referència a la relació entre la nutrició infantil i el coeficient d’intel·ligència. Un d’aquests estudis apuntava que la suplementació de preparats per a lactants amb lípids lactis complexos semblava tenir efectes beneficiosos sobre el desenvolupament cognitiu.

Un altre dels estudis que va presentar concloïa que les fórmules que contenen MFGM (Milk Fat Globule Membrane) redueixen la diferència en el desenvolupament cognitiu entre els lactants alimentats amb llet materna i els alimentats amb una fórmula infantil.

Amb el patrocini de:

 

 

 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal