Estàs aquí: Inici > Destacats > Medicaments fotosensibilitzants: Consells davant els seus efectes

Medicaments fotosensibilitzants: Consells davant els seus efectes

21 gener 2020

La fotosensibilitat és una reacció cutània patològica a la llum, generalment a la radiació ultraviolada, i es manifesta com una cremada solar o erupció. L’origen genètic, diverses malalties o els medicaments fotosensibilitzants en són possibles causes.

Imatge de la segona onada de la campanya #AtencióPell365 centrada en els medicaments fotosensibilitzants.

Imatge de la segona onada de la campanya #AtencióPell365 centrada en els medicaments fotosensibilitzants.

La fotosensibilitat causada per medicaments es produeix quan un fàrmac és capaç d’absorbir la radiació del sol. Aquests medicaments fan que, quan ens exposem a la llum, apareguin lesions a la pell que en altres circumstàncies no ens haurien de causar cap problema perquè aquest tipus de fàrmacs ens fan més sensibles al sol. Aquesta fotosensibilitat pot variar en funció del metabolisme, la pigmentació de la pell, la genètica i la dosi i tipus de medicament.

Els símptomes

Hi ha dos tipus de reaccions possibles:

1. Reaccions de fototoxicitat:

– Similars a una cremada de sol, però més exagerades. A vegades amb ampolles i una certa urticària.

– Apareixen al cap de pocs minuts i hores després de l’exposició i de la presa del medicament.

– Els símptomes desapareixen als 2-7 dies després d’haver suspès el tractament. A vegades poden deixar una taca més fosca a la pell que pot durar mesos.

– Solen estar associades a fàrmacs subministrats per via oral (95% dels casos) i no requereixen exposició prèvia al fàrmac.

2. Reaccions de fotoal·lèrgia:

– Són reaccions d’hipersensibilitat tipus IV o al·lèrgica.

– Triguen entre un dia i dues setmanes en manifestar-se.

– Requereixen exposició prèvia al fàrmac i hi intervé el sistema immunològic.

Poc freqüents i normalment relacionades amb medicaments d’ús tòpic.

Quins medicaments poden provocar fotosensibilitat?

És molt important consultar sempre al farmacèutic o metge, perquè nombrosos fàrmacs poden causar fotosensibilitat. Un professional, per tant, pot avisar al pacient de quins efectes adversos pot haver-hi i què cal fer per evitar-los.

Els medicaments fotosensibilitzants són d’ús comú, en especial entre malalts crònics. De forma orientativa, els grups de medicaments que més sovint donen aquestes reaccions són:

  • Antibiòtics
  • L’antiarrítmic amiodarona
  • Antihipertensius
  • Antipsicòtics
  • Antiinflamatoris no esteroidals
  • Antidepressius
  • Contraceptius
  • Retinoides

Alguns fàrmacs aplicats per via tòpica com els antihistamínics poden ser causa de fototoxicitat i fotoal·lèrgia. També productes com els colorants, perfums, essències, etc.

Com podem evitar la reacció?

Des d’Atenció Primària, es recomanen dues mesures preventives: prendre el medicament tan sols si és necessari i, en cas de ser-ho, fer-ho preferentment a la nit i evitar l’exposició solar.

Davant de qualsevol símptoma o signe, es recomana no deixar el tractament i consultar al metge per confirmar o descartar que es tracta d’una reacció associada al medicament.  El farmacèutic pot resoldre dubtes i oferir consells per prevenir l’aparició d’aquestes reaccions; també a trobar un protector solar adient.

Com protegir-nos del sol?

Per protegir-nos del sol, comptem amb diverses estratègies:

Els fotoprotectors són imprescindibles per evitar una reacció de fotosensibilitat. El fotoprotector s’ha d’aplicar abans de sortir de casa, en una quantitat adequada a les zones descobertes i tenint en compte el fototip de la persona; si és necessari, s’ha de tornar a aplicar cada 2 hores.

També podem protegir-nos amb roba, barrets i ulleres de sol. S’ha de tenir en compte que no tots els tipus de gruix i teixits protegeixen igual; els teixits més porosos i menys gruixuts, com el cotó, la viscosa o el lli, protegeixen menys que la llana, el niló, la seda i el polièster.

Pots llegir l’article complet al nostre web de salut (www.farmaceuticonline.com)

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal