El passat 2 d’octubre va tenir lloc la formació “Com tractar una patologia urgent a l’atenció primària“, realitzada en modalitat online a través de Zoom. El curs, dirigit a farmacèutics d’Atenció Primària, tenia com a objectiu conèixer quines són les patologies més freqüents que tracten els dispositius d’atenció urgent d’atenció primària, els criteris de derivació a l’hospital i els tractaments utilitzats (evidència científica, com s’utilitzen, interaccions, compatibilitats, efectes adversos…).
La importància de la col·laboració entre nivells assistencials
La introducció va anar a càrrec de Roser Vallès, vocal d’Atenció Primària del COFB, i encarregada de coordinar la formació. En la seva presentació, Vallès va exposar que, anys enrere, quan es parlava d’urgències tothom tenia al cap els hospitals. En els últims anys, però, aquesta associació ha anat canviant progressivament: “S’ha intentat fer una revolució en l’organització de les urgències, ara tenim una visió integral entre el que seria l’Atenció Primària i l’àmbit hospitalari. Això requereix col·laboració, integració i comunicació entre tots els professionals sanitaris”, va afirmar la vocal d’Atenció Primària del COFB.
Treball conjunt d’Atenció Primària i Hospitals
Aquesta integració implica, des del seu punt de vista, “que els professionals hàgim de tenir més coneixement de les patologies que atenem de manera conjunta, i aquí també entra l’atenció farmacèutica. Per això, són molt importants formacions com la d’avui, ja que de manera interactiva professionals d’Atenció Primària i d’Hospitals aprofundim en l’abordatge de patologies prevalents”.
Equip docent
El curs van impartir-lo Ana M. Juanes i Jesús Ruíz, farmacèutics adjunts del Servei de Farmàcia de l’Hospital de Santa Creu i Sant Pau; i M. del Carme Lisbona, metgessa responsable de la Unitat d’Atenció Continuada i d’Urgències de Base Territorial de la Direcció d’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’ICS.
Patologies urgents i la necessitat d’unificar l’actuació professional dels sanitaris
El gran nombre d’urgències que atenen els equips d’atenció primària i continuada de les urgències territorials (ACUT) fa que sigui necessari unificar l’actuació professional dels sanitaris a l’hora de tractar una patologia urgent. Un exemple podria ser el gruix d’urgències de primària dels casos de dolor i les descompensacions o les aguditzacions de les patologies cròniques. També és important tenir en compte els algoritmes d’abordatge de la patologia aguda per establir criteris i homogeneïtzar el tractament de les emergències de tots els professionals del territori. El curs va incloure diferents casos pràctics per, a partir de la base del cas, valorar el tractament, la gestió, la compatibilitat entre fàrmacs, les vies d’administració, les dosis i els algoritmes de tractament.
Desenvolupament de la sessió
M. del Carme Lisbona va fer una primera presentació exposant l’organització de les urgències a Catalunya. El pla nacional d’urgències de Catalunya està dividit en diversos eixos centrats en la missió d’assegurar una atenció equitativa i de qualitat. Lisbona va explicar les diferents àrees d’actuació de l’atenció primària catalana i com s’estructura segons població i horaris. També va exposar com tractar als pacients amb necessitats especials i com aconseguir donar resposta a tota la població.
A continuació, els tres ponents van presentar breument quines són les patologies més prevalents en urgències d’Atenció Primària. Destaquen les infeccions (especialment en otorrinolaringologia, vies respiratòries baixes i les genitourinàries). La traumatologia també rep molts casos, especialment esquinços.
Experiències compartides entre professionals sanitaris
Un altre dels temes abordats durant la jornada va ser “Algoritmes de tractament. Diàlegs entre els diferents professionals”. Dins d’aquest bloc, Juanes, Ruíz i Lisbona van compartir un diàleg moderat per Roser Vallès en el marc del qual van tractar el codi ICTUS, codi IAM (Atenció d’emergència a la malaltia cardiovascular), la insuficiència cardíaca aguda i la reagudització de la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC).
Altres temes abordats al llarg de la jornada van ser l’analgèsia en els casos dels còlics, dolor musculoesquelètic, cefalees i odontàlgia. A més, es va aprofundir en patologies infeccioses (infeccions de vies respiratòries altes i infeccions urinàries). A més, també es va fer una revisió de la recomanació o evidència sobre com actuar en casos de tractament antibiòtic específic de la pneumònia de la COVID-19. El darrer tema tractat pels professionals van ser les exacerbacions respiratòries (ansietat i agitació).
Valoració de la sessió
Com a balanç de la sessió, Vallès va destacar que tant la doctora Carme Lisbona com els farmacèutics adjunts del servei de farmàcia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Anna Juanes i Jesús Ruiz van explicar “conjuntament i de manera interactiva i dinàmica entre ells com fan l’abordatge del grup de patologies que visiten més freqüentment en els serveis d’urgències d’atenció primària i de l’hospital, quan es tracta d’urgències de primer nivell”.
També va exposar que “bàsicament, la línia de tractament de grups farmacològics és la mateixa i es segueixen els mateixos referents de guies de pràctica clínica. Es detecten els mateixos problemes a l’hora de la política de selecció d’antibiòtics i de durades de tractament que potser els programes PROA territorials podrien ajudar a reconduir”. I va afegir que “la situació de la pandèmia per la COVID-19 també ha alterat el funcionament d’aquests serveis, no només per les visites directament relacionades amb aquesta malaltia i totes les mesures que cal prendre, sinó també per l’atenció que cal fer per altres patologies urgents que abans eren ateses en els equips d’atenció primària”.
Finalment, des del seu punt de vista, “el fet de crear equips multidisciplinaris, on s’inclou també la tasca que pot fer el farmacèutic d’Atenció Primària i d’altres nivells assistencials, pot ajudar en l’organització de l’atenció sanitària de l’Atenció Primària en situació tant pandèmica com de post pandèmia en un futur”.
Amb el patrocini de:
Altres publicacions d’interès:
- La comunicació, un aspecte clau en l’àmbit de l’atenció primària (Novembre 2018)
- Creació d’un grup de treball entre la Farmàcia Comunitària i l’Atenció Primària liderat pel CatSalut i el COFB (Setembre 2019)
- Farmacèutics d’Atenció Primària i de l’Administració Sanitària aprofundeixen en el maneig del pacient diabètic amb obesitat (Abril 2019)