Estàs aquí: Inici > Destacats > “Dermofarmàcia. Recomanacions i tractaments”

“Dermofarmàcia. Recomanacions i tractaments”

12 novembre 2020

Al llarg del mes d’octubre han tingut lloc al Col·legi diverses sessions de la formació “Dermofarmàcia. Recomanacions i tractaments” en format Webinar. Es tracta d’un curs que tenia per objectius que els participants  adquirissin els coneixements, les habilitats i les tècniques necessàries per poder proporcionar el consell més adient per prevenir i tractar cada una de les alteracions dermatològiques en què se centrava la formació, estiguessin al corrent de les innovacions i els tractaments d’elecció i sabessin recomanar els productes i els tractaments dermofarmacèutics adequats a cada cas i derivar a l’especialista quan és convenient.

Durant la formació, els farmacèutics van aprendre a recomanar els productes i tractaments més adequats a cada cas.

Durant la formació, els farmacèutics van aprendre a recomanar els productes i tractaments més adequats a cada cas.

El programa constava de quatre blocs:

  • Acne
  • Rosàcia i dermatitis atòpica
  • Tatuatges, pírcings i queloides
  • Hiperhidrosis

Acne

La farmacèutica i cosmetòloga Alícia Alonso va definir l’acne com una malaltia crònica i multifactorial, que produeix lesions no inflamatòries com punts negres, punts blancs i lesions inflamatòries com nòduls, pústules i pàpules. Es calcula que més del 80% d’adolescents i adults joves té acne; que remet, en la majoria dels casos, al voltant dels 20-25 anys. També va referir-se als principis actius que actuen en l’acne en l’àmbit tòpic (retinoides, antibiòtics, peròxid de benzoïl, àcid acetil salicili, etc.) i en l’àmbit sistèmic (retinoides, antibiòtics, anticonceptius). L’objectiu del tractament contra l’acne és controlar i tractar les lesions existents, prevenir l’aparició de noves lesions i limitar les lesions cicatricials permanents. D’altra banda, cal informar els pacients que és un tractament llarg (mínim 3-6 setmanes) i que requereix constància.

Des de les farmàcies es poden oferir consells relacionats amb la dieta i l’acne, com ara que es recomana una dieta equilibrada i rica en aliments frescos, que els aliments amb un alt índex glucèmic (causants de pics d’insulina poden empitjorar l’acne) i que cal evitar sucres refinats.

Rosàcia i dermatitis atòpica

Blanca Llàcer, farmacèutica comunitària i màster en Cosmetologia per la Universitat de Barcelona va definir rosàcia com una malaltia inflamatòria crònica i recurrent, relacionada amb el fol·licle pilosebaci, que afecta convexitats del centre de la cara i té una simptomatologia característica, però comuna a altres patologies inflamatòries. També va fer referència al protocol d’actuació i al paper de la farmàcia davant d’aquesta patologia, que implica l’empoderament del pacient i l’educació sanitària (millorar l’adherència al tractament, explicar els efectes adversos, evitar factors desencadenants, etc.).

D’altra banda, Llàcer també va abordar la dermatitis atòpica, una malaltia inflamatòria crònica que de la pell que curs amb períodes de brots i fases de manteniment. A través del consell farmacèutic, aquests professionals poden millorar la qualitat de vida dels pacients. Pel que fa al manteniment, recomanant cures generals i davant d’un brot  poden reduir la simptomatologia i reduir el nombre i la intensitat dels brots. I, davant d’un brot, l’objectiu és reduir la simptomatologia i evitar complicacions.

Bona part dels temes tractats al curs són consultes freqüents a les oficines de farmàcia.

Hiperhidrosi

La farmacèutica Elisa Suñer Oller va centrar-se en la hiperhidrosi, una quantitat de sudoració superior per al balanç tèrmic normal. La hiperhidrosi primària afecta palmes de les mans i plantes dels peus, aixelles i cara (front i llavi superior). La hiperhidrosi palmoplantar és la forma més comuna, amb un clar impacte amb la qualitat de vida. Pel que fa a la hiperhidrosi secundària, és la segona forma més comuna. En relació amb el tractament, va referir-se a mesures conservadores i no conservadores com preparats tòpics amb sals d’alumini, agents orals, toxina botulínica tipus A, ionoforesis i procediments quirúrgics.

Queloides, pírcings i tatuatges

En la quarta i última sessió, la Dra. Maribel Martí va començar la seva intervenció abordant la fisiologia de la cicatrització, el procés de reparació dels teixits danyats, així com els tipus de cicatriu madura (plana i lleugerament acolorida; la maduresa total s’assoleix al cap de 2 anys) i immadura (lleugerament elevada, vermellosa, que presenta picor i dolor). També va abordar els queloides, un tipus de cicatriu que sobrepassa els límits de la ferida original i envaeix els teixits circumdants.

En una altra part de presentació, la Dra. Martí va focalitzar-se en els pírcings, perforacions de la pell per col·locar-hi objectes decoratius o joies, que travessen la pell, mucoses i els teixits corporals. Dins d’aquest punt, va parlar dels tipus de pírcings, dels materials més apropiats i de la cura del pírcing en relació amb la cicatrització.  També va abordar les complicacions més freqüents i com tractar-les en funció de si es tracta d’infeccions locals, dermatitis de contacte o cicatriu hipertròfica queloide. Finalment, a fer referència a les complicacions dels tatuatges i com tenir-ne cura (evitar la pressió a la zona tatuada, rentar el tatuatge amb aigua i sabó bactericida entre 3 i 4 cops al dia durant uns 15 dies; aplicar antibiòtic en oclusió durant 7 dies, evitar, fins a la cicatrització completa banyar-se en un jacuzzi, una banyera, una piscina, etc.).

Una atenció professional que s’adapti a les necessitats d’un pacient cada vegada més exigent i informat i saber valorar les característiques fisiològiques i patològiques del ciutadà tot tenint present la medicació i els hàbits de vida, són factors diferencials a l’hora de personalitzar les recomanacions i els tractaments dermofarmacèutics.

Estar al dia de les noves línies disponibles per tractar i gestionar els diferents problemes dermatològics és fonamental per poder proporcionar un consell de salut òptim. L’aplicació d’aquests productes fa augmentar el benestar personal de l’usuari i l’ajuda a millorar positivament la seva imatge.

Valoració de la vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB, Marta Alcalde

Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB, fa una valoració molt positiva d’aquesta formació. Alcalde va explicar que, en el cas de la rosàcia i l’acne, la sessió va tenir un vincle amb l’actualitat, ja que “aquestes patologies avui dia es veuen agreujades per l’ús de les mascaretes i, per tant, hi ha un increment de consultes en el nostre dia a dia com a farmacèutics“.

Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB.

Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB.

Un altre dels motius de consulta habitual a la farmàcia són els principals efectes adversos en les pràctiques de bodyart, que actualment estan molt de moda. Segons la vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB, “sempre és important recordar com s’ha de cuidar la pell després de realitzar-se aquestes pràctiques i conèixer quan hem de derivar al metge en cas que apareguin complicacions”.

Finalment, pel que fa a la hiperhidrosi, Alcalde va apuntar que, tot i no ser un tema de consulta molt freqüent a les oficines de farmàcia, “sempre hi ha casos, i és adient que des de la farmàcia es faci una bona recomanació, ja que aquesta patologia comporta greus afectacions en l’àmbit social i laboral per les persones que la pateixen”.

Amb el patrocini de:

 

 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal