Estàs aquí: Inici > Destacats > El programa de cessació tabàquica i el paper dels farmacèutics centren una nova tertúlia d’actualitat al COFB

El programa de cessació tabàquica i el paper dels farmacèutics centren una nova tertúlia d’actualitat al COFB

4 desembre 2020

El passat 19 de novembre va tenir lloc al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona la tertúlia d’actualitat “Cessació tabàquica: eines per millorar el servei professional farmacèutic”. Els ponents van ser Mariam de la Poza, metgessa d’Atenció Primària, referent de tabac del CAP Dr. Carles Ribes i Mercè Sellés, farmacèutica adjunta, membre del grup de treball de deshabituació tabàquica del COFB i màster en Farmàcia Assistencial i Atenció Farmacèutica per la Universitat de Barcelona. El vocal d’Oficina de Farmàcia del Col·legi, Guillermo Bagaría, va ser l’encarregat de moderar la sessió.

En aquesta tertúlia d'actualitat es va aprofundir en el coneixement dels tractaments farmacològics finançats pel SNS per a la deshabituació del tabac.

En aquesta tertúlia d’actualitat, es va aprofundir en el coneixement dels tractaments farmacològics finançats pel SNS per a la deshabituació del tabac.

La tertúlia tenia com a objectius promoure la deshabituació del tabac entre la població, aprofundir en el coneixement dels tractaments farmacològics finançats pel SNS, promoure el seguiment farmacoterapèutic d’aquests fàrmacs -conèixer la pauta, la dosi, les interaccions, les contraindicacions, els efectes adversos, etc.- i fomentar l’adhesió al programa de cessació tabàquica (PCT) per reforçar aquest servei. A més, també es va aprofitar l’ocasió per presentar el nou mòdul de Farmaserveis de PCT i la digitalització de la guia d’intervenció farmacèutica: casos pràctics, emissió d’informes, gestió de calendari, gestió empresarial del servei, etc.

El Programa de Cessació Tabàquica 

La farmacèutica Mercè Sellés va començar la seva intervenció fent referència al tabaquisme, una malaltia addictiva, crònica, d’inici precoç, alta prevalença i la primera causa de mort en els països desenvolupats. També va apuntar que el Programa de Cessació Tabàquica té per objectiu ajudar i acompanyar en el procés de deixar de fumar, amb assessorament personalitzat i amb una Guia consensuada entre el CCFC, la CAMFIC, SOCAP, EUROPREV i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Sellés també va destacar la importància de preguntar sobre l’hàbit tabàquic als pacients que demanen consell farmacèutic per patologia respiratòria, pacients de risc cardiovascular, etc. I va fer referència a un seguit d’accions per tal de mantenir l’adhesió de l’usuari al Programa de Cessació Tabàquica com les visites concertades, el control de la síndrome d’abstinència, l’entrevista motivacional que contribueixi al reforç positiu, cooximetria (mesurar els nivells de CO en aire espirat) i les visites virtuals.

D'esquerra a dreta: la Dra. Mariam de la Poza; el vocal d'Oficina de Farmàcia del COFB, Guillermo Bagaría, i la farmacèutica Mercè Sellés.

D’esquerra a dreta: la Dra. Mariam de la Poza; el vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, Guillermo Bagaría; i la farmacèutica Mercè Sellés.

A la part final de la seva exposició, la farmacèutica va referir-se al nou mòdul de Farmaserveis sobre el PCT, que proporciona eines i recursos per desenvolupar fàcilment el PCT, a més de facilitar consell antitabac, oferir assessorament individualitzat a fumadors, i registrar la intervenció del farmacèutic/a. Pel que fa a la gestió de les dades, el nou mòdul de Farmaserveis permet, entre d’altres,  l’obtenció del consentiment informat, el registre i avaluació de dades a la fitxa del pacient, la revisió de la medicació i la instauració del pla terapèutic, la generació de documents interconsulta amb els professionals de l’EAP/unitats de tabac, i finalment, l’elaboració d’informes pels pacients en finalitzar les intervencions i accedir a material d’educació sanitària específic.

Tractaments farmacològics deshabituació tabàquica

En relació amb els tractaments farmacològics de deshabituació tabàquica, la Dra. Mariam de la Poza va explicar quins són els fàrmacs antitabac finançats actualment. A partir de l’1 de gener de 2020, s’inclouen entre els fàrmacs finançats pel Sistema Nacional de Salut pel tractament de la deshabituació tabàquica els medicaments Champix, amb el principi actiu vareniclina i Zyntabac, amb el principi actiu bupropió. La metgessa va exposar que aquest finançament té un alt valor terapèutic i social, un important benefici clínic i una correcta relació cost-efectivitat.

El fet que el SNS hagi decidit finançar alguns tractaments farmacològics per a la deshabituació del tabac, farà que augmentin els casos d’atenció farmacèutica en aquest sentit. El farmacèutic té la possibilitat d’incorporar les eines per facilitar la gestió del Programa de cessació tabàquica (PCT) a la farmàcia comunitària.

Així mateix, la doctora va exposar les condicions de finançament del Champix (un tractament per persona i any, que el pacient estigui inclòs en un programa de suport de deshabituació tabàquica implementat en les Comunitats Autònomes i que el pacient tingui motivació expressa per deixar de fumar). La doctora també va recordar que la prescripció de Champix queda restringida als metges professionals d’un programa de deshabituació tabàquica, el màxim del tractament són 12 setmanes i cada prescripció val per un envàs (un mes de tractament), per avaluar l’efectivitat del tractament abans de prescriure el següent envàs.

El paper dels farmacèutics

A l’última part de la seva intervenció, la doctora va destacar el paper que els farmacèutics poden dur a terme a l’hora d’ajudar els pacients a deixar de fumar, en el marc d’un abordatge multidisciplinari. Aquests professionals poden realitzar tasques assistencials en l’àmbit informatiu, educació sanitària als pacients, identificar les persones susceptibles per entrar en aquest programa i fer un seguiment dels pacients en la deshabituació tabàquica. A més, els farmacèutics també poden reduir les derivacions als metges d’Atenció Primària i fer el seguiment farmacoterapèutic vigilant (adherència, seguretat i efectivitat del tractament, seguint a la persona durant el seu procés).

Valoració de Guillermo Bagaría, vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB

Guillermo Bagaría, vocal d’Oficina de Farmàcia i responsable d’Atenció Farmacèutica del COFB, va fer una valoració molt positiva de la jornada. “La conferència va ser molt interessant, ja que dues professionals de l’àmbit comunitari ens van mostrar les potencialitats de treballar de forma col·laborativa“. Des del seu punt de vista, “Mercè Sellés, farmacèutica comunitària, i la Dra. Mariam de la Poza, van escenificar un clar exemple de beneficis de la gestió compartida del pacient ambulatori en un moment difícil pel sistema sanitari com l’actual”.

Finalment, segons Bagaría, “l’existència d’una guia d’intervenció farmacèutica consensuada, la formació comuna entre farmacèutics i equips d’atenció primària i la digitalització del servei mitjançant la plataforma de registre professional de Catalunya, FarmaServeis, van ser la resta de factors positius per considerar la instauració del programa de cessació tabàquica a la farmàcia”.

Amb el patrocini de:

 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal