Estàs aquí: Inici > Destacats > Desembre: El programa pilot de cribratge amb PCR d’automostra, els tests COVID-19 i la campanya sobre bon ús de mascaretes, temes més destacats als mitjans

Desembre: El programa pilot de cribratge amb PCR d’automostra, els tests COVID-19 i la campanya sobre bon ús de mascaretes, temes més destacats als mitjans

21 gener 2021

Programa pilot de cribratge amb proves PCR d’automostra de saliva a Les Corts

El 17 de desembre es va posar en marxa al districte de Les Corts (Barcelona) un programa pilot de cribratge de la COVID-19 amb proves PCR d’automostra de saliva i la participació de les oficines de farmàcies. Des del Departament de Salut i el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona  es va fer una nota de premsa conjunta que van recollir diversos mitjans, tant especialitzats com generalistes. Aquests mitjans van ser: el diari Ara, El Punt Avui, 324.cat, La Vanguardia, El Periódico,  El NacionalLa Mañana, Metrópoli Abierta, 20 minutos, Social.cat, La Razón (versió paper), diari Segre (versió paper). Pel que fa a la premsa especialitzada, se’n van fer ressò Diariofarma, imFarmacias, Revista Farmanatur, El Global i PMFarma. D’altra banda, Núria Bosch, va ser entrevistada sobre aquesta qüestió per Diario Médico, on va afirmar que aquest cribratge “és totalment segur tant per al farmacèutic com per la població”.

La notícia també va generar que diverses televisions volguessin fer rodatges a farmàcies de Les Corts per explicar el funcionament d’aquest programa pilot, enregistrar imatges dels kits i les cartes que reben els usuaris de la zona convidant-los a participar i poder parlar amb farmacèutics que hi estan involucrats. Així doncs, el farmacèutic Salvador Tous va fer declaracions per al TN Comarques de TV3 (a partir del minut 7:12), i el TN Migdia (a partir de minut 10:56) de la mateixa cadena també se’n va fer ressò.

Així mateix, L’Informatiu de TVE va recollir les declaracions de la farmacèutica Dori Huertas i el programa “La Mañana de la 1” va fer un directe per entrevistar la farmacèutica Marta Grau, que també va atendre Betevé. Finalment, la vicepresidenta del COFB va ser entrevistada al programa Cafè d’Idees (La 2).

Tests COVID-19

Els tests per detectar la COVID-19 van centrar bona part de les notícies relacionades amb el sector farmacèutic del mes de desembre. Els mitjans es van interessar per l’arribada a les farmàcies dels tests serològics d’anticossos amb prescripció mèdica i, sobretot, per la realització de tests d’antígens en laboratoris abans de les festes de Nadal. Per tal de posar llum a tot plegat, l’Agència Catalana de Notícies (ACN) va entrevistar Xavier Tejedor, vocal d’Anàlisis del COFB. En l’entrevista, Tejedor va recordar que els tests d’antígens no es venen a les farmàcies i que fer-se’ls abans d’una reunió o àpat familiar no eximeix de continuar prenent mesures de prevenció. Les declaracions més destacades de Tejedor es van recollir en un teletip d’aquesta agència, que van publicar els següents mitjans: La Vanguardia, El Nacional, Diari de Tarragona, Diari de Girona, La Ciutat, Empordà.info, Nació DigitalRegió 7.

Així mateix, les declaracions del vocal d’Anàlisis del COFB també es van incloure en un altre article del mitjà El Nacional, en què es parlava del fet que Sanitat desaconsellava als metges prescriure els tests d’autodiagnòsitic de la COVID-19. Dels tests d’autodiagnòstic també en va parlar el mitjà Newtral, que va comptar amb informació proporcionada pel COFB a l’hora d’informar sobre l’arribada dels tests d’autodiagnòstic a les farmàcies. Finalment, en relació amb els tests COVID-19, la farmacèutica Meritxell Blanchart, coordinadora de les farmàcies del Vallès Occidental Est va ser entrevistada al mitjà local Vallès Visió.

Campanya sobre el bon ús mascaretes del CCFC

Coincidint amb la proximitat de les festes de Nadal, el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) va posar en marxa una campanya amb el lema “La mascareta al seu lloc”, que tenia per objectiu promoure l’ús correcte de les mascaretes sanitàries i divulgar qüestions relacionades amb com posar-la i treure-la correctament, com i on dipositar-les un cop utilitzades, quantes hores es poden portar posades, etc. La nota de premsa d’inici de la campanya va tenir un ampli ressò, ja que van recollir-la els següents mitjans: Europa Press, La Vanguardia, betevéLa República, Al Dia, Gente Digital, Més Tarragona, El Segre (versió paper), Ràdio BalaguerDiariofarma, Redacción Médica, Crónica de Cantabria, pmFarma, Revista Acofar, Farmaventas i Ona Malgrat.

La campanya també va generar peticions d’entrevistes radiofòniques, que van atendre Núria Bosch, vicepresidenta del COFB, a Ràdio Estel (a partir del minut 37:35); Laura Gomà, vocal del COFB, a Ràdio 4 (a partir del minut 16:34), Marta Gento, vicetresorera del COFB, a Cadena Cope, i Joan Brugueras, coordinador de les farmàcies al del Vallès Occidental Oest a Ràdio Terrassa (a partir del minut 23:50, podcast del dia 16 de desembre).

Intervencions del president del COFB, Jordi Casas

Al mes de desembre, el president de Col·legi, Jordi Casas, va publicar a El Farmacéutico un article titulat “La integración de la farmacia comunitaria” en què feia un repàs dels seus objectius com a president del COFB i apostava per potenciar la integració de la farmàcia i consolidar-la com un punt d’atenció comunitària del Sistema de Salut. Des del seu punt de vista,  “l’aposta per la integració és una necessitat que s’ha evidenciat encara més a conseqüència de la COVID-19”.

D’altra banda, el president del COFB també va participar en una entrevista al programa “La nit dels ignorants” de Catalunya Ràdio, en què va conversar amb Antoni Calvo, psicòleg psicoterapeuta i director de la Fundació Galatea. L’entrevista va girar al voltant de què suposa per als professionals sanitaris la crisi sanitària provocada per la COVID-19.

Publicació de la Guia per a l’abordatge de la tensió arterial a la farmàcia comunitària

El passat 2 de desembre des del CCFC es va enviar una nota de premsa per informar de la publicació de la Guia per a l’abordatge de la Hipertensió arterial a la farmàcia comunitària. Diversos mitjans es van fer ressò de la iniciativa, que té per objectius  protocol·litzar l’actuació farmacèutica per garantir que la presa de pressió i el seguiment de la hipertensió del pacient es fa correctament i de manera homogènia. Concretament, van referir-s’hi La VanguardiaDiariofarma, Diario Médico, PMFarma, i El Farmacéutico.

A finals de mes, Diario Médico va ampliar la informació fent un article en profunditat, en què va parlar amb el vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, Guillermo Bagaría, que va destacar que, amb la Guia, s’havia volgut crear una “eina útil i d’aplicació pràctica per al dia a dia de l’oficina de farmàcia” i “protocol·litzar un servei que es presta a la majoria d’oficines de farmàcia”.

El COFB com a font d’informació

Termòmetres 

El vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, Guillermo Bagaría, va ser entrevistat a Cope Catalunya per parlar del tipus de termòmetres que existeixen, com han anat canviant amb el pas dels anys i com s’han d’interpretar. Tenint en compte que amb la COVID-19 els termòmetres d’infrarojos o termòmetres sense contacte estan a l’ordre del dia, ens podem preguntar si hi ha un tipus de termòmetre que sigui més eficient que un altre. Bagaría va aclarir que “tots els termòmetres són fiables si s’utilitzen correctament”, tot recalcant que cal utilitzar termòmetres que comptin amb l’aprovació de l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS) i amb el segell CE, que marca la garantia de comercialització d’acord amb els paràmetres de la normativa europea.

Diferències entre naproxèn i ibuprofèn 

Maria Perelló, responsable del Centre d’Informació del Medicament del COFB, va participar en una publicació de Cuídate Plus titulada “Diferencias entre naproxeno e ibuprofeno: ¿cuándo tomarlos?”, en què es detallava, entre d’altres, la indicació, la pauta posològica i com prendre aquests medicaments.

Mencions al COFB

Dia Mundial del VIH

Coincidint amb el Dia Mundial del VIH (1 de desembre), l’associació Actuavallès va enviar una nota de premsa als mitjans en què explicava que, juntament amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona,  llançava una campanya per promoure la realització de proves de VIH. Van recollir-ho Món Terrassa,  Diari de Terrassa i Terrassa Digital.

D’altra banda, el mitjà Correo Farmacéutico va entrevistar Guillermo Bagaría, vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, en el marc d’un reportatge sobre la realització de les proves ràpides de VIH i l’afectació de la pandèmia en aquest i altres serveis professionals.

 

Infarma: anunci de les dates de l’edició 2021

El Congrés i Saló farmacèutic, Infarma, celebrarà la seva pròxima edició del 15 al 17 de juny a Madrid. Durant el mes de desembre, l’organització va enviar una nota de premsa informant d’aquestes noves dates, que va van recollir Europa Press, Redacción Médica, Revista Acofar, Nutrasalud, La Voz Libre, Crónica de Cantabria i Diario Siglo XXI.

Balanç del 2020 d’Àgora Sanitària

Des de la plataforma de formació online dels Col·legis de Farmacèutics de Barcelona i Madrid, Àgora Sanitària, es va enviar als mitjans una nota de premsa per fer balanç del 2020. La van recollir diferents mitjans com Diariofarma, ImFarmacias i Farmanatur.

Altres publicacions d’interès: 

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal