Estàs aquí: Inici > Destacats > Farmamundi fa balanç de les actuacions dutes a terme el 2020 pel Fons d’Acció Humanitària i Emergències, en què col·labora el COFB

Farmamundi fa balanç de les actuacions dutes a terme el 2020 pel Fons d’Acció Humanitària i Emergències, en què col·labora el COFB

25 febrer 2021

Les mesures de protecció davant la pandèmia, el subministrament de kits d’alimentació i higiene i el reforç de les estructures de salut, centren les actuacions dutes a terme durant el 2020 en tretze països per part del Fons d’Acció Humanitària i Emergències de Farmamundi (FAHE) de Farmamundi.

Més de 107.000 persones reben EPIs i formació per prevenir la COVID-19

El Fons d’Acció Humanitària i Emergències de Farmamundi (FAHE) de Farmamundi fa balanç d’un any 2020 molt tràgic on ha centrat les seves intervencions en la dotació d’equips de protecció individual (EPI) a personal sanitari, en el subministrament de kits alimentaris i d’higiene i en accions per a la prevenció de la pandèmia per COVID-19. Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el coronavirus ja ha infectat més de 106 milions de persones a tot el món i es comptabilitzen més de 2,3 milions de morts.

“A través del fons d’emergències de Farmamundi, 107.540 persones (més de la meitat, dones), han millorat la seva salut i qualitat de vida gràcies a les 14 actuacions realitzades a 13 països i que s’emmarquen en un escenari de crisi global sanitària i econòmica provocada per la pandèmia de la COVID-19”, explica el director general de Farmamundi, Joan Peris.

Les respostes d’emergència s’han realitzat a Haití, Nicaragua, Guatemala, Hondures, Palestina, Síria, Iemen, l’Iraq, Uganda, República Democràtica del Congo, Kenya, Moçambic i Líban, països amb sistemes sanitaris molt fràgils, on també s’ha tractat de reforçar les seves estructures de salut.

Formació de prevenció a l'Iraq. Font: Farmamundi.

Formació de prevenció a l’Iraq. Font: Farmamundi.

“La rapidesa del nivell de transmissió varia d’uns països a uns altres, i ens preocupa la capacitat de resposta dels sistemes de salut, el seu marc de protecció social i la seva situació econòmica per a fer front a una emergència que està debilitant els pilars de les economies nacionals i internacionals. Els països d’Amèrica, d’Àfrica i d’Orient Mitjà no són aliens a l’impacte d’aquesta pandèmia i presenten múltiples factors de vulnerabilitat on hem tractat d’incidir”, afirma Peris.

Respiradors, kits d’higiene i protecció enfront de la COVID-19

Haití

Entre totes les intervencions de l’any destaca la formació a 30 promotores comunitàries de Petit-Goâve i Grand-Goâve, a Haití, sobre els principals mètodes per prevenir contagis. Al costat de l’ONG local MOSCTHA, es va realitzar el repartiment de kits d’higiene i protecció per frenar la transmissió de la malaltia, amb gel antibacterià, sabó líquid de mans, tovalloletes desinfectants, màscares reutilitzables i guants de làtex, que han beneficiat 15.534 persones.

Iemen

A Iemen, i amb el suport de l’ONG local Hodeida, es va dur a terme l’aprovisionament d’equips de protecció individual (EPI) al personal sanitari de l’Hospital Al-Houban, així com dotació d’equipaments per al correcte aïllament, esterilització i tractament dels pacients amb respiradors, que ha contribuït a millorar la salut de 24.000 persones, 15.438 d’elles, dones.

Moçambic

A Moçambic, i per millorar la seguretat alimentària a la població del districte de Sussundenga, a la província de Manica, es va garantir el subministrament d’eines per a la producció d’aliments i es van repartir 500 kits de llavors a productors locals (126 homes i 374 dones), al costat de l’ONG local United Purpose. Cada kit estava compost de packs de 250 g per a la plantació d’enciams, tomàquets i mongetes.

Líban

L’emergència sanitària provocada pel coronavirus també està tenint un enorme impacte entre la població libanesa i refugiada, que es troba en una situació pròxima a la fam. A això se sumen les explosions del passat 4 d’agost, que van arrasar bona part del port de Beirut. Amb el suport de l’organització Mada, es van adquirir al mercat local i es van distribuir cistelles d’aliments i kits d’higiene a 350 llars que es trobaven en una situació molt vulnerable.

Assoliments del Fons d’Acció Humanitària i Emergències (FAHE) de Farmamundi l’any 2020

  • Realitzades 14 intervencions d’emergència que han prioritzat la prevenció i els subministraments d’EPIs a personal sanitari per a frenar la COVID-19.
  • 107.540 persones (més de la meitat, dones) han millorat la seva salut i qualitat de vida.
  • S’han reforçat les estructures de salut de 13 països i la formació del seu personal per a afrontar la pandèmia.
  • S’han distribuït kits d’alimentació, d’higiene comunitària i d’accés a aigua segura. També llavors per al cultiu que garanteixin la seguretat alimentària.
  • Campanyes de sensibilització i comunicació a 13 països, en coordinació amb les autoritats locals, per  prevenir i frenar la transmissió del coronavirus.

Tempestes tropicals i COVID-19

Guatemala

A Guatemala, es va dur a terme l’atenció nutricional i soci sanitària de la població afectada per les tempestes tropicals ETA i IOTA, l’impacte de les quals va sumar-se al context de pandèmia. Al costat de les organitzacions ASECSA i FUNDEBASE es van prioritzar l’atenció mèdica primària a la població de 23 comunitats i la dotació de kits d’aliments, higiene i protecció. També es van realitzar accions de sensibilització que apel·laven a la responsabilitat individual, la cura personal i el compliment de les mesures de prevenció i higiene.

Hondures

A Hondures, a les comunitats afectades de Trojes, El Paraíso, i en coordinació amb la Creu Roja Hondurenya, es van distribuir kits d’higiene i neteja a 130 famílies i es va proporcionar assistència immediata i accés a aigua segura, per reduir el risc de malalties.

Nicaragua

Al costat d’Acció Mèdica Cristiana, a Nicaragua, es van facilitar equips de protecció individual a 1.353 professionals sanitaris (802 d’ells, dones) d’unitats hospitalàries de la Costa Carib (RACCS i Triángulo minero), així com del Pacífic, a l’Hospital San José de Carazo.

Altres intervencions

Finalment, cal fer menció de sis intervencions més on destaquen la formació i la dotació d’equips de protecció per al personal sanitari a: Palestina, Síria, l’Iraq, Uganda, Kenya i República Democràtica del Congo, tant en centres hospitalaris, com en unitats de salut en camps de persones desplaçades i/o refugiades.

Membres del Fons d’Acció Humanitària i Emergències (FAHE) de Farmamundi

Laboratoris Viñas, Cinfa, Esteve i Kern Pharma; Distribuidora Farmacéutica de Guipuzkoa S.A.; Carbonell-Farma, els Ajuntaments de Terrassa i Vilafranca del Penedès, Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos, Consejo Andaluz de Colegios Oficiales de Farmacéuticos, els Col·legis Oficials de Farmacèutics d’Albacete, Alacant, la Corunya, Barcelona, Castelló, Girona, Osca, Lleida, Madrid, Múrcia, Navarra, Tarragona, Terol, Saragossa, el Molt Il·lustre Col·legi Oficial de Farmacèutics de València i l’Associació A+D.

Sobre el Fons d’Emergències de Farmamundi, el pròxim 4 de març a les 16:00 h tindrà lloc a través de Webinar l’acte “Diàlegs corresponsables. Aliances amb empreses per una acció humanitària de qualitat”. La inscripció ja està oberta en aquest enllaç.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal